December 2006.

TJENARE FOLKET

December 2006.

Den 5 december detta år lämnade den 100 000 000:e flaskan, Absolut Vodka, bandet vid ”läskedrycksfabriken” i Åhus. Ja, många flaskor blir det… Apropå det så bjuder redaktören på en liten snapsvisa.

Melodi: Jag fångade en räv…

Jag skulle ta en sup en dag
men glaset gled ur näven.
Men lika glad för det är jag
men gladast är nog levern.

Men tillbaka till december 2006. Den 10:e lämnade Christer Fuglesang Jorden med rymdfärjan Discovery, sent på kvällen den 22:e var han tillbaka. Samma dag som Fuglesang drog iväg mot rymdstationen ISS, stämplade den gamle fäbäljen och diktatorn Augusto Pinochet ut från jordelivet. Två dagar senare spelades en spektakulär ishockeymatch på Röda Torget i Moskva. Det ena laget var ett ryskt/sovjetiskt Dream team och inkluderade den berömda ryssfemman Fetisov, Kasatonov, Krutov, Larionov och Makarov, jo men det var grejsaker det. De mötte ett hop-plockat världslag där de svenske iskrigarna Mats Näslund och Tomas Sandström ingick. Matchen slutade med siffrorna 10-10. Apropå ishockey så avled den f.d. coachen Tommy Sandlin den 28:e denna månad i detta nådens år.

På Juldagen dog USA:s 38:e president Gerald Ford. Dagen efter tog den gamle soulsångare James Brown sin sista ton och tidigt i gryningen, dagen före nyårsafton, dinglade Saddam Hussein i ett rep i Bagdad.

På nyårsafton avgår en Annan som FN:s generalsekreterare. Han heter ju som bekant Kofi i förnamn, han var för övrigt gift med en svenska, hon hette ju Nane, jo visst, och deras barn måste väl då vara Binke, Bane, Ole, Dole, Doff, eller…(För att det ska vara riktigt rätt skulle hon ju heta Lane, men litte kan en väll få skruve te’t) Nane förresten, var systerdotter till den gamle legendaren Raoul Wallenberg som fängslades av ryssarna i Budapest i januari 1945. Mitt inne i det centrala Moskva finns KGB:s forna högkvarter Lubljanka. I källaren, där det ökända fängelset fanns, slutade Raoul Wallenberg sina dagar 1947, tror jag. Fängelset kanske fortfarande finns kvar, det vet man ju aldrig… Nej nu kom vi ifrån ämnet lite grand. Ja men Lubljanka ligger bara ett par stenkast från Röda Torget där Fetisov och Larionov lirade den 12 december 2006. Ja okej da, då var vi väl med i matchen (!) igen…

2006. Det var ju detta år som Vasaloppet avgjordes i början på mars, Vårdagjämningen ägde rum, DN-Galan hölls på Stockholms stadion, Självmordsbombarna gjorde livet surt i Bagdad, Roskildefestivalen gick av stapeln i Roskilde (å fan) och icke att förglömma, Nobelpriset delades ut i konserthuset i Stockholm. Ja men du, det är ju sånt som sker varje år. Todäää, ja det har du ju rätt i. Men den 3 december detta år inträffade något som inte skett tidigare. En riktig milstolpe.

Vad är det för märkvärdigt med det datumet då? Jo gott folk, då skrev jag mitt första blogginlägg, ”Många drömmar blir det”. Ja jäklar du… Det var ju den största händelsen detta år. Sju svenska OS-guld i Turin. Regeringsskifte, Reinfeldt tog ju över efter Persson och stackars Pluto som blev degraderad till en dvärgplanet, allt detta kommer ju lite i skymundan.

56:orna fyllde femtio detta år. En tanke går till Peter Bertil, Lennart Magnusson, Lennart Bielecki, Yvonne Alenstig, Sune Pettersson, Margareta Sjögren, Ingalill Berg, Ted Gärdestad, jag kanske har glömt någon… 56:or som inte fick uppleva 50-årsdagen.

Fem år har gått sen den 3 december 2006. Tiden går. 139 inlägg, kuriosa, tankar och funderingar har det blivit, ôm allt å ittnô. Jag vill än en gång ta tillfället i akt att TACKA SÅ MYCKET för alla positiva kommentarer jag fått från kända och okända. Det har naturligtvis varit en sporre även om jag, så att säga, skriver för mej själv. Men i och med funderingarna finns ute på nätet kan ju även min gamle polare Cal Donnolley i Seattle läsa dom och Putin och Angela Merkel, Berlusconi, Barrac Obama, Juholt och nåra till…

Tommy Svensson den 4 december 2011.

One Reply to “December 2006.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *