Snillen spekulerar.

TJENARE FOLKET

Snillen spekulerar.

1674 km/tim eller 465 m/s, så snabbt roterar Jordklotet vid Ekvatorn i östlig riktning. Antag att en snubbe ska göra ett jämfotahopp rakt upp. Han bor i Mbandaka Equateur Ville en liten ort i västra Kongo som ligger mitt på Ekvatorn. Hoppet pågår i precis en sekund innan han landar på marken igen. Rent teoretisk skulle han ju befinna sej 465 meter längre västerut än vad han var, innan han hoppade, för som sagt Jorden har ju flyttat sej den sträckan på den sekunden som snubben var i luften. I verkligheten landar han ju naturligtvis på samma plats där han hoppade upp

Antag att en annan tjomme ska flyga från Quito, huvudstaden i Ecuador, till Entebbe, Kampalas flygplats i Uganda. Båda städerna ligger så gott som vid ekvatorn. Resan går österut över Atlanten, en sträcka på cirka 13 000 kilometer. Han åker med en Boeing 747, en jumbojet med en marschfart på cirka 900 km/tim. Resan till Entebbe bör ta ungefär 14 och en halv timme. MEN, Jorden under honom roterar med, som sagt, 1674 km/tim. Rent teoretiskt ”kör” ju Jorden ifrån 747:an med 774 kilometer på en timme. Men ändå kommer han ju fram dit han ska. Rent teoretiskt (tjöta) så skulle det ju vara bättre att flyga väster ut och ”möta” Entebbe från andra hållet så att säja. Trots att den sträckan är cirka 27 000 kilometer.

Jorden roterar sträckan Quito-Entebbe på cirka 16 timmar om man säger så. Lägg där till en vrålande jumbojet som kommer från andra hållet och ”möter upp” Entebbe när staden ”kommer farande” väster ifrån. Och enligt alla Pythagoras satser och pluttifikationstabeller och roten ur Pi, gånger kvadraten på hypotenusan upphöjt till två, genom logaritmen för cosinus, så skulle det för denna snubbe bara ta lite drygt 10 och en halv timme att åka den långa vägen mellan Quito och Kampala om man utnyttjade jordens rotation. Skjønner dere vad jej mener. Verstehen Sie. Do jo anderständ. Fatter ni? Han skulle alltså tjäna fyra timmar om det fungerade i teorin.

Nä nu är det väl inte riktigt så det fungerar i praktiken. I så fall skulle en helikopter inte stå över samma plats som den gör när den hovrar. Nu har ju naturen konstruerat det så genialt att luftmassorna hänger ju med i jordens rotation, ja det begrep jag nog du, annars skulle det vara vindar på 465 sekundmeter, då skulle det ju inte finnas en enda hel pinal här på Jordklotet. Ja det är tur att du är med och förklarar, Tommy, så vi fattar varför fôlk till exempelvis kommer till Thailand, trots att de flyger öster ut.

Men rent praktiskt så skjuts rymdraketerna upp i östlig riktning för att få lite gratisskjuts av Moder Jord.

Fotnot: Sverige roterar inte lika fort i och med det ligger längre norrut, ca: 800 km/h, lika med 222 m/s. Femtio jämfotahopp och man har hamnat i Kil…

Tommy Svensson den 16 november 2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *