Ynf, Häsch och Isch.

TJENARE FOLKET

Ynf, Häsch och Isch.

Känsliga läsare varnas. Innehållet kan vara stötande(!)

De män som idag är, låt oss säga, mellan 45 till 65 år och som bodde i Sverige under 70-talet och som inte hört talas om dessa uttryck är nog ganska så lätträknade. Jo då, jag vet att en del tjejer, åxå kände till uttrycken. Men för dom oinvigda kommer här en förklaring. När man var tretton, fjorton, femton år så där, hade intresset vaknat för det motsatta könet. Och som alla killar i den åldern hade man fått nys om ”pin-up-tidningar”. I en av dom, vi kan kalla den för Piff, dök en tecknad seriefigur upp. Han hade om man säger en överdimensionerad haka samt en lika överdimensionerad ”pillesnopp” som Bengt Sändh skulle ha uttryckt det. Med dessa verktyg fick han varje gång, fart på alla kjoltyg, allt i från den fula hyrestanten till riktiga bombnedslag. I dag skulle man kalla honom sexmissbrukare. Hans namn är Fjong, James Fjong.

James Fjong var Stockholmare, Hammarby var laget. Ynf, Häsch och Isch var hans signum och varumärke. I sin upphetsning så kom dessa ord i tid och otid och i stridens hetta rev han ofta av en brakare, en karakteristisk rökring syntes. Jo men, romantiskt värre.”Låter kalas” och ”Jävelberg” var två andra gångbara uttryck. En gång besökte han Mallorca och i sin jakt på brudar hade han hyrt en bil. ”Rent a Car”. Han kom till ett vägskäl där en väg gick till Soller och den andra till Valldemosa. Han funderade medan han klia sig på den stora hakan och kom fram till Valldemosa, och han läste” Väldig musa, låter kalas, dit åker vi. Ynf ”.

James kikade på TV-sporten en kväll då hans Hammarby spelade, givetvis var det även ett annat lag på planen åxå. Det ringde på dörren och in kom den fula hyrestanten. Gentleman som han var ställde han upp när hon ville ha betalt för hyran, trots fotbollsmatchen. Det var omvänd natura för betalningen. If you know what I mean. Trots allt höll han ett öga på fotbollsmatchen, tanten var ju inte så mycket att titta på. Han satt i soffan, hade lyft upp ena ”puppen” på tanten och kikade under den. Allt medan aktiviteten pågick kom kulmen för James när han skrek JAAAAA och tanten trodde att hon hade gjort honom lycklig när han stolt konstaterade: Tyckte väl att det var Tom Turesson som satte en rökare i krysset.

Fotnot: Tom Turesson (1942-2004) en legend inom Hammarby med 227 matcher i klubben. 22 landskamper för Blågult.

En annan gång besökte ”Försäkringsagenten med fräs” d.v.s. James Fjong ett roulettebord. En vacker donna som satt på andra sidan bordet hade väckt hans intresse. Reaktionen i brallan lät inte vänta på sej. Han lyfte hela bordet med apparaten och kunde även på det sättet styra roulettekulan dit han ville. Bankiren skrek åt honom.: -Öhh hörru du, ge fan i att skaka på bordet.- Det gör jag väl inte, svara James. -Titta här, sa han och sträckte upp sina armar i luften medans bordet gungade rejält. En i det närmaste bankrutt och frustrerad bankir var helt gråtfärdig. Med hjälp av apparaten vann han både tjejen och pengarna.

En jobbarkompis berättade att han hade sett en segelbåt som hade en liten jolle på släp, en livbåt så att säga. Alla vi medelålders gubbar fick oss ett gott skratt, sa han, när jollens namn syntes, medan den yngre generationen inte begrep vad dom skrattade åt. Vad hette jollen da? Jo, YNF 3. Skepparen ombord på båten begrep åxå vad herrarna skrattade åt.

James Fjong skapades av Leif Rundqvist, signaturen ”Leffe”, och är i dag vad man skulle kalla en kultfigur (James alltså)

Apropå tecknade serier med lite mer vågat innehåll så kom ju tidningen ”En rolig halvtimma” i slutet på 60-talet. Jaha hur avslutar man detta blogginlägg då. Det får väl bli lite ståndsmässigt med en halvfräckis.

En ung BLONDIN från Stockholm var desperat och luspank. Hon ville till Amerika. Då kom en snygg sjöman förbi och sa att han skulle till Amerika och att han kunde smuggla med henne på båten. Hon följde med sjömannen och smög ombord. Ett litet kyffe bakom maskinrummet blev bra. Han hade ett krav. Älskog varje natt. Varje natt kom sjömannen med mat till henne och sen var det full fart. Tre veckor senare upptäcktes hon av kaptenen. – Vad gör du här? – Jag får mat och vi åker ju till Amerika mot att en sjöman får älska med mej – Jag misstänker att han har lurat dej. För det här är Djurgårdsfärjan det.

Tommy Svensson den 9 september 2011. Ynf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *