Arvet efter dom som vandrat vidare.

TJENARE FOLKET

Arvet efter dom som vandrat vidare.

Nu menar jag inte pengaarvet, där det brukar heta att: När Gud kommer med döden så kommer fan med arvingarna, utan spåren, som dom som har lämnat jordelivet, lämnat efter sej.

Farsan naturligtvis, det finns ett antal plaster som man förknippar med honom, saker och ting, och framför allt minnen som han har lämnat till oss. Min mormor, där jag, varje gång jag åker förbi, tittar upp mot det fönster och det rum där hon tog sitt sista andetag och avslutade ett 104-årigt liv. Farmor, morfar, farfar och övrig släkt som har vandrat vidare och som på ett eller annat sätt gjort avtryck. Karin som föddes 1680, för 331 år sen, på Enåsen i Skived har lämnat ett arv. Det är alla generationer som hon är upphov till. Karin var min mormors, farmors, mormors, farmors, mormor. Varför hon just kom med är att hon är den tidigast födda som jag (hittills) hittat i min släkt. Enåsen, Skived, det har inte rört på sej värst mycket…

Gamle Bosse, min älskade vovve, bortsett från alla minnen har jag sparat en hårtuss av honom som hänger i ett foto. Och hans koppel hänger kvar på sin krok uti hallen. Allis, min första hund. En lite lätt tuggad ”mörksugga” finns kvar, ett sargat 24-årigt minne så att säga. En mörksugga är en svart träfigur som nästan ser ut som en uggla med öron, den har en svans av järntråd med en tyngd längst ut på svanstippen och den ska balansera på en hyllkant där den gungar fram och tillbaka med svansen som motvikt. Rune, min första katt, har lämnat några klösmärken på en svarvad stolpe. Stolpen är kvar men Rune är borta.

Om man vidgar sej lite från de nära, har man en del gamla jobbarkompisar som har lämnat sina spår. Paul Janssons djupa filosofiska uttryck som han ofta körde med, ”Det är vägen till vinn dä dô”, ”Håll dej på häl”, ”Det är allt k*ken på de små lamm ongera dä”, ”Väldig kär”,” Det är tung bana och dåligt sladdat”, ” Nu komma de, sa Per-Ors om vargarna”. Uttryck som han tyckte var väldigt gångbara när och hur och var som helst. Bertil ”Killan” Anderssons hälsningsfras, ”Hallå Ja, Hej Hej”, som man kör med ibland. Folke Bernhard som alltid skulle vara värst. Hade man 15 minusgrader på morron så hade han bergis under 30. Jag hade sett 9 älgar en gång på ett och samma ställe vid Hacka på vägen mot 63:an, men han hade sett 22 älgar vid Blysjön o.s.v. men det var absolut inget ont i Folke. Men visst har man gjort en ”Folke Bernhard” när man har bräckt av dom andra.” Jorå jag hade 64 minusgrader i morse”. Det är saker som de flesta som var med på den tiden kommer ihåg. Naturligtvis finns det mer jobbarpolare som lämnat oss som satt sina spår och på så sätt nästan blivit odödliga.

Den anonyme muraren som murade den tredje tegelstenen, från vänster, i den tjugotredje raden alldeles vid den stora ingången till det gamla pappersbruket på Holmen, ön i älven nere vid fiskecampen. Stenen har suttit där sedan 1889. Ett spår av en avliden. Den tegelstenen har sett många som passerat revy genom porten. Jo men. Tänk på det gôtt fôlk. Vad är det för märkvärdigt med den tredje tegelstenen da? Inget speciellt, det var bara ett exempel Hege. Kalle å Gunnar, Greta-Olle, Kalle Schelin, Anna mä tanna, Rune i Nolänga, Pecker-Olle, Per Fingal, Speck-Harald, Pelle Tarzan, Lydia på tippen m. fl. Personer som var världsberömda i hele Fôrshaga på sin tid, som är gömda av jorden men inte glömda. Som på ett eller annat sätt gjort intryck i historien så att folk som minns dom, håller dom levande.

Och gamla mor Anna som bodde i sitt lilla torp i hela sitt 97-åriga liv. Där tror jag till och med torpet saknade henne när hon lämnade in.

Filmer, stenkakor, vinylskivor, CD, allt som finns nedladdat på datorer, USB-minnen o.s.v. där dom döda blivit odödliga Ta t.ex. Monica Zetterlunds version på ”Sakta vi gå genom stan”. Svensk text av Beppe Wolgers. Nej Monica är ju inte död, hon lever, hon sjunger ju. Olle Adolphsons autograf har en hedersplats här hemma. Den skrev han till mej efter en konsert han hade i Karlstad, en höstkväll 1983. Jag tackade honom med ett handslag och då sa han -: Det var roligt att just DU kunde komma. Det var som om vi hade känt varann i 100 år, trots att han inte visste ett dugg vem han talade med. Det mötet satte sina spår, bildligt och bokstavligt. Och så hör man honom sjunga å spela ibland också. Han är ju inte död, eller… Det finns ju ett oändligt antal artister och skådespelare som på så sätt har blivit odödliga och satt sina spår för lång tid framåt. Tage Danielsson är för mej ett mycket stort exempel. Cornelis, John Lennon, Ted Gärdestad…

Blås liv i gamle Mozart, Strauss, Bach eller någon av de andra klassiska storfräsarna. – Va fan, håller ni på med våra verk ännu, har inte tiden gått framåt alls. Eller tänkte han den dära Ludwig van Beethoven. – Jag visste väl att min ”Femma” skulle överleva i ett par hundra år, minst. Vetenskapsmännen och astronomerna Newton, Galilei, Copernicus med flera. Purra lite på dom. Dom skulle säkert ha varit intresserade av den nutida vetenskapen, hur rätt dom hade, trots att en del av dom fick bannor av påven, typ: ”Så där är det inte. Jorden är världsalltets centrum”.

Sen har vi ju stygge Adolf och andra 1900-tals diktatorer. Det arvet sitter ännu kvar i miljoner människor…

Columbus som var helt ovetande om vad han egentligen upptäckte. Ja hur är det nu med det häringa, var det inte indianer på plats när han kom till Samana Cay, Bahamas den 12 november 1492. Jo dä va dä väl. Var inte indianerna där före Columbus då? Jo dä va dom väl… Nå, vem var det som upptäckte Amerika da. Jo det har du rätt i. Men nästan all historia är till största delen skrivna av européer, det är väl därför som Europa alltid återfinns i mitten på en världskarta. I Columbus spår så föddes ju kolonisatörerna. Ge honom lite konstgjord andning så får han se hur utvecklingen har gått ”over there”.

Dom stora konstnärerna som blev berömda, först efter sin bortgång, som kämpade och ville bli ett namn. – Men jag sa ju det, den målningen är ett mästerverk. Alla dom döda mästarna med sina alster. Konstverk som lever kvar i århundraden. Leonardo da Vincis ”Mona Lisa”, undrar om han visste att hans tavla skulle vara en av dom mest berömda målningarna i världen, 500 år senare. Att måla tavlor är ingen konst. Att sälja dom medans man är i livet, det är konst.

Lutande tornet i Pisa. 1173 började man med klocktornet eller kampanilen som det kallas. När man fick dit den tredje stenen från vänster i den tjugotredje raden så började lutningen (min teori) men man fortsatte ändå byggandet. Det tog hela 187 år innan klocktornet var färdigt. Det var ju här som Galileo Galilei gjorde sitt berömda experiment, vilket kom först, hönan eller ägget. Han gick upp i tornet och släppte ner, samtidigt, ett ägg och en höna. Ägget slog i backen efter 3,5 sekunder medan hönan flaxade vilt och tog längre tid på sej innan den tog mark. Ägget kom alltså först. Nja, det var väl inte riktigt det experimentet som han gjorde. Men man kan kanske väcka upp arbetarna som byggde tornet så får dom se att tornet står kvar och lutar gör det åxå

I somras, va hörde ni, är det redan höst? Jo i somras var jag vid Tryggves grav. Strax norr om Smögen. Jaha… Han var en norsk vikingakung som mördades nångång i mitten på 900-talet. Troligen fick han sin sista vila i detta gravröse. Ett då, 1 500-årigt annat gravröse på samma plats fick stryka på foten och det plockades sten därifrån åt gamle Tryggve. Platsen är magnifik och jag förstår varför detta ställe valdes. En kväll då solen sjunker ned i Skagerack är nog bland det mäktigaste i den genren, (ja ordet ”schangern” stavas så). Vägen dit är inte handikappsvänlig. Det är ett 1000-årigt arv från en död hövding och dom som la dit stenbumlingarna. Runstenar är också en hälsning från de hädangångna från den tiden.

1000 år tidigare föddes Jesus. Hans arv har betytt mycket för många miljoner. På 600-talet e.kr. fick profeten Muhammed sin uppenbarelse. Allahs siste profet. Ett arv som åxå fick betydelse för miljoner. Siddharta Gautama, född cirka 500 år f.kr. i norra Indien. Vad är det för en tjomme då? Har han lämnat efter sej något som folk kommer ihåg än i dag. Jodå Siddharta Gautama blev så småningom Buddha, grundaren av buddhismen. Jaha där ser man. Ett arv som drygt 300 miljoner har anammat.

Cheops, Chefrens och Mykerinos, dom tre största pyramiderna i Giza, strax utanför Kairo, är byggda 2 500 år innan Jesu födelse. Cheops, Chefrens och Mykerinos (egentligen Menkaura), var faraoner och Cheops var far till Chefrens som i sin tur, troligen, var far till Mykerinos. Tänk på den anonyme stenhuggaren som var med och la dit den tredje stenen från vänster i den tjugotredje raden. Faraonerna blev odödliga i och med pyramiderna men jobbaren som la dit den stenen har för alltid, i alla fall 4 500 år efter sin död, ”sitt” stenblock som ett minne. ”Den där stenen var jag med och la dit”. Kvarlevorna av faraonerna är troligen borta för längesen, men man vet inte, det kan finnas nåt hemligt rum. En hemlighet som pyramiderna ruvat på sen dom byggdes och som vår anonyme jobbare kanske kände till. Pyramiderna, verkligen ett arv, ett spår i historien som dom avlidna egyptiska stenhuggarna, för 4 500 år sen, lämnat efter sej.

För väldigt länge sen, long long time ago, gick några snubbar omkring i norra Kenya. Ett trettiotal fotavtryck i stelnad lera är deras arv till oss. Men tänk om det är någon som vilja skämta aprillo och klafsade omkring i leran för bara tjugo år sen. Nej, dessa fotspår hittades i sedimentavlagringar, typ fossiler, i en klippavsats, och daterades till att dom klev omkring här för 1,5 miljoner år sedan. Detta är det äldsta spåret av mänsklig närvaro på vårt klot.

Och själv da Tommy. Har du lämnat något till eftervärlden. För det första har man inte lämnat jordelivet, dä hinns. Men rent konkret finns en fickalmanacka nedlagd cirka en och en halv meter under asfalten utanför utlastningshallen vid Stora Enso i Fôrshaga. Utfyllnadsmaterialet var en massa tegelstenar och murbruk från det gamla Västra bruket i Skoghall och under den tredje stenen från vänster i den tjugotredje raden la jag ner min gamla almanacka från år 2001. Jag skrev i den att ”Tommy Svensson la ner denna almanacka den 23 augusti 2001”. Så om 331 år, när utgrävningarna börjar, så hittar dom almanackan som är inlindad i en plastpåse och 2342 års arkeologer funderar över det sensationella fyndet när chefsarkeologen kommer med den knivskarpa analysen. -: Ja nu tror vi oss veta vem Tommy Svensson var. Det var han som la ner almanackan den 23 augusti 2001. Minsann, så sant så.

Lite nödvändig vetande. I dag kl 10:27 är det FULLMÅNE. Februari 1999. Den senaste månaden som inte hade någon fullmåne. Det inträffar igen februari 2018.

Detta blev ett långt inlägg men det är ju många före oss, som har vandrat vidare, som redan har haft sin tid här på Jorden.

Tids nog är vår tid ute när den tiden är inne.

Tommy Svensson den 12 september 2011, one day and ten years after.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *