En vän i natten.

TJENARE FOLKET

En vän i natten.

Optiken är av 1:a ordningen d.v.s. en 1840 millimeters dioptrisk planlins med bulls-eye och sju inslipade ringar omgivna av separata katadioptriska prismaringar. Ja ja, det är såna där det ja, jo men det känner man ju till. Tre sådana linser ställda i 120 graders vinkel i en liksidig triangel. Tillverkade av Barbier & Bernard i Paris i slutet av 1800-talet, dessutom roterar den i ett 50 liters stort kvicksilverbad istället för vanliga kullager. I och med kvicksilver har nästan dubbelt så hög densitet som järn så flyter ju hela linskonstruktionen i badet. Friktionen blir minimal. Dä ä nôn sôm ha tänkt te. Den totala linshöjden är 2 575 mm. Dom tre linserna roterar ett varv på femton sekunder d.v.s. en ljusblixt var femte sekund. Jo visst, så ä dä, dä ä gräjer dä…

Låt oss gå tillbaka en stund till nådens år 1560.

Detta år stämplade Gustav Vasa ut, 64 år gammal och hans äldste son, den osnötne Erik XIV tog över. Gustav Vasa fick i slutet av 1800 och början på 1900-talet en nationalhjälte och landsfadersstämpel av dåtidens historiker. Troligen var han en av dom större fäbälgarna som styrde sitt land med en diktators fasoner med lönnmord, halshuggningar och andra trevligheter. Stalin byggde Sovjet och Gustav Vasa byggde Sverige, terrorn var nog ganska snarlik. All opposition slogs ner brutalt.

Den 21 augusti 1560, för precis 451 år sedan, såg dåtidens medborgare en partiell solförmörkelse, d.v.s. månen hade tagit ”ett bett” i solen, if jo nåu wått aj miin. Denna händelse såg även den då 13-årige, men numera stendöde, Tycho Brahe.

1560 hette den danske kungen Fredrik II. Hans farsa var kusin med Kristian II, även kallad Kristian tyrann, ännu en fäbälg av stora mått. Det var ju han som drog igång Stockholms blodbad där bland annat farsan till Gustav Vasa blev av med skallen. Fredrik II morsa var syster till Gustav Vasas första käring, alltså var den danske regenten Fredrik II kusin med den nye svenske kungen Erik XIV. Där har vi ytterligare en fäbälg. Så är det även idag, att den danske Margarethe II och allas vår Carl XVI Gustaf är kusiner. Ja ja, inavel och inveckling i den högre skolan. Fast Margarethe och Carl Gustav är väl inte direkt några större fäbälger

1560 beslöt den danske kungen Fredrik II att tre fyrar skulle uppföras, Skagen, Anholt och Kullens fyr. Tycho Brahe blev efter solförmörkelsen riktigt impad av att den hade förutsetts av dåtidens astronomer, då tänkte han att stjärnskådare, det vill jag bli när jag blir stor. Fredrik II hade fixat ett ställe åt Tycho på ön Ven i Öresund där Tycho kunde ägna sej åt stjärnor och planeter och dessutom fick han ett hus på Kullaberg. Tycho var ju av adlig ätt så han hade väl sina kontakter. Cirka fem mil norr om Ven, på just Kullaberg, ligger Kullens fyr. Det är Kullens nuvarande optik som är beskriven här ovan. Kullens fyr ligger ju i Skåne men Skåne tillhörde ju Danmark vid denna tiden.

Kullens första fyr som danskarna fixade till 1561 var en riktigt avancerad sak. En järnkorg full med ved som skulle tändas på och hissas 20 alnar, ungefär 12 meter, upp i luften. Ett par år senare hade man tröttnat på att elda med ved så man byggde ett litet fyrtorn där ljuset bestod av 12 stycken talgljus som brann i en lykta. Tycho Brahe blev tack vare sin position, fyrvaktare på Kullen från 1577 tills han checkade ut från jordelivet 1601. Ett jobb som han inte nämnvärt brydde sej om, fyren fungerade dåligt, folk klagade på att den sällan lyste. Han hade väl många andra järn i elden. Det var nästan lite vitsigt det med tanke på att man eldade fyrarna förr, nä den var dålig. 1624 byggde man om fyren igen, nu eldade man med stenkol istället, det var lite bättre tyckte man, nu slocknade den inte så lätt. Men ändå fungerade den lite si och så, ibland inte alls, särskilt i dåligt väder när fyren som bäst behövdes.

I och med att danskarna darrade när de svenske tog tåget över Bält i början av februari 1658 och freden kom i Roskilde tre veckor senare, blev Skåne och därmed också Kullen svenskt. Knappt 200 år och fyra ombyggnader senare var stenkolsepoken slut. Stora mängder stenkol hade förbrukats. 1843 byggdes fyren om igen och nu använde man oljelampor och speglar av mässing som såg ut som parabôler, jo men. Vid det förra sekelskiftet byggdes den om ytterligare en gång och blev den nuvarande fyren. Första ljuskällan var en fotogenlampa men 1937 blev ljuskällan den nuvarande, en 1000 watts lampa och tack vare det optiska mästerverk som dom s.k. Fresnel-linserna är, så är Kullens fyr Skandinaviens ljusstarkaste. Det är även Sveriges högst belägna fyrplats med fyrljuset 78,5 meter över havet. Själva fyrtornet är 15 meter högt.

Tänk alla fartyg som har passerat genom Öresund, utanför Kullaberg och Kullens fyrplats. Allt från 1600-talets regalskepp, fullriggare, briggar, fregatter, ångfartyg där eldarna kämpade med att mata dom ständigt hungriga ångpannorna med kol, slagskepp och jagare fram till dagens kryssnings och fraktfartyg. En sommarkväll för 44 år sedan passerade ett tjugotal båtar då jag satt vid stranden vid Råå camping, strax söder om Helsingborg, och fascinerades av båtarnas lanternor och fyrarna på den danska sidan. Det var häftigt det för en 11-åring. Alla båtar som färdats genom Öresund de senaste 450 åren har haft Kullens fyr som riktmärke, där fyren har varnat sjöfararna, kom inte för nära, klipporna här nedanför är inte att leka med, men samtidigt har fyren visat vägen och varit som en vän i natten.

Fotnot: Fäbälg= ett värmländskt ord, ett okvädningsord, typ dretstövvel.

Som en händelse är det den internationella fyrdagen idag åxå. Så det kan slumpa sej… Dagens datum är den 21 augusti 2011. Förresten, den 21 augusti 1968 ockuperades Tjeckoslovakien av styrkor från Warszawapakten med Sovjet i spetsen. Samma datum fast 1911, för exakt 100 år sen, stals ”Mona Lisa” från Louvren i Paris och precis idag för 25 år sedan föddes Usain Bolt, ni vet han som brukar ha så bråttom, men det bekymrar inte Kullens fyr. 1000-watts lampan lyser, linserna roterar och en ny lysande (!) föreställning ges varje kväll och natt. Det är det som Kullens fyr bryr sej om.

Tommy Svensson, medlem i Svenska Fyrsällskapet. Som sagt idag är det 21 augusti 2011.

One Reply to “En vän i natten.”

  1. Hahaha!Jag gillar din historieskrivning. Jobbar just nu med Skånes Historia – från Ales stenar till Öresundsbron och Tychopågen får ju vara med på ett hörn. Tack för dina uppgifter om solförmörkelsen 1560. Du hamnar i litteraturförteckningen!Vänliga HälsningarPer Erik Tell (56:a)www.pereriktell.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *