100 döda, vardagsmat eller…

TJENARE FOLKET

100 döda, vardagsmat eller…

Ett vansinnesdåd har inträffat i vårt västra grannland. Den 22 juli förlorade Norge oskulden. Lusekoftan, gå på tur, Holmenkollen, pølse med lompe och en Ringnes känns inte så tryggt längre.

Det ligger i människans natur att lättare förstå det man känner igen. Vi vill hellre hitta förklaringar till varför en ung blond, blåögd man gör ett vansinnesdåd än när en svartmuskig man gör det. I några suspekta länder på vårt klot krigar man, det är därför de söker sig hit och många fortsätter sina krig när de fått trygghet och försörjning i ett västland. Är det inte så vi tänker? Att våld ligger i deras natur, men inte i vår.

TV visar bilder på svältande barn i Afrika och informerar om att folk inte skänker så mycket längre. Om det varit blonda, blåögda barn som varit magra och belamrade med flôger, då skulle vi nog smälta. Att Afrika svälter har vi vetat i hundra år och hur mycket vi än skänker så pågår det. Man vänjer sig vid vissa saker. Andra är nya och svårare att ta till sej.

Denna terrorattack är en bland många, inga stora skriverier när fler dör i t.ex. Irak eller Afghanistan i bilbomber och massakrer runt om i världen. Nja, det är väl inga nyheter det, det är ju mer regel än undantag, så kallad vardagsmat. Hade denna massaker inträffat i Darfur eller i Kongo hade det varit den värsta katastrofen sedan förra helgen eller nåt i den stilen. Norge ligger lite närmare och är ett brodersland och det känns mer när norska medborgare far illa, men är man rasist då, när norska ungdomar är ”mer värda än hottentotterna” i Darfurprovinsen. Ställ er frågan… Till och med FN:s generalförsamling utlyste en tyst minut för offren men hur många gånger har generalförsamlingen utlyst ”tysta minuter” för andra massakrer. Det är trots allt skillnad på folk och folk. Till och med Göran Persson sa efter 11 september : ”Det är uselt att döda amerikaner”. Men andra folkslag da???

Var det den kristne extremisten som sköt ihjäl nästan hundra människor på Utøya (“Tro inte att jag har kommit med fred till jorden. Jag har inte kommit med fred utan med svärd.” Matteus 10:34 ) eller var det frimurarextremisten som sköt och stödde sej på 250-åriga riter eller var det högerextremisten som avlossade dom dödande skotten, som tyckte att Arbeiderpartiet hade misslyckats med invandringen i allmänhet och muslimerna i synnerhet. Det jag reagerade lite på var att expertisen i TV-sofforna nästan log när det uppdagades att massmördaren var en blåögd gutt, en norsk norrman fra Norge som dessutom var en f.d. fremskrittpartist. Det passade dom som handsken, dom politiskt korrekta, att det var bättre att det var en högerextremist som utförde massakern. Det var betydligt lättare för expertisen att hantera.

Denne galning borde aldrig ha kunnat genomföra sitt dåd med en någorlunda vaken polis. Hur kan en sådan person kunna få köpa tonvis av detta gödningsmedel, användbart till bomber bara genom att registrera ett jordbruk. Hur många sådana dårar finns det som har samlat ihop materiel till storskalig terrorism utan att myndigheterna begriper vad som är på gång. Jag tror att även Sverige har individer med denna kapacitet. Både politiska och religiösa fanatiker. Tråkigt nog finns det idioter i alla läger.

Vi måste ju fatta att religiösa och politiska spänningar finns även i Sverige. Hur är det nu med det häringa egentligen. Att köra vidare och låtsas som det regnar kan få till följd att det smäller även här i gamla Svedala. Det är väl tragiskt nog att det har hänt i fjordarnas förlovade land.

Nä du mördaranders, jag hoppas fängelseklientelet tar hand om dej på ett sätt som du förtjänar.

”Du skall alltid tänka, jag är här på jorden denna enda gång. Jag kan aldrig komma hit igen. Tag vara på ditt liv. Akta det väl. Slarva inte bort det. För nu är det – Din stund på jorden.” (Vilhelm Moberg)

Tommy Svensson den 29 juli 2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *