Det är synd om Ormbäraren.

TJENARE FOLKET

Det är synd om Ormbäraren.

Redan de gamla Babylonierna kände till honom.

Zodiaken eller Djurkretsen är ju de tolv stjärnbilder som solen, månen och planeterna ”befinner sej i” på sin färd runt Vintergatan. Fiskarna, Väduren, Oxen, Tvillingarna, Kräftan, Lejonet och allt vad dom heter. Stjärnbilderna har sett likadana ut som dom gjorde på Antikens tid. Så skulle man blåsa liv i gamle Julius Caesar skulle han till exempel känna igen Orion och Karlavagnen. Men dom tjommarna som bodde på vårt klot för 100 000 år sen, skulle inte känna igen dessa stjärnbilder. Stjärnorna rör sej egentligen otroligt fort med våra mått mätt. Det är bara dom ofantliga avstånden som gör att det ser stillastående ut, men under ett 100 000-årigt tidsperspektiv ser man skillnad.

Solen t.ex. har en hastighet runt si så där 900 000 km i timmen när den ska hänga med i Vintergatans rotation. Ett varv runt Vintergatan tar ungefär 225 miljoner år. Solen och planeterna har således gjort ungefär tjugo varv runt Vintergatan sedan vårt solsystem bildades. Det är ju bra att vi också hänger med och hålls fast av solen i vår färd, annars hade ju hela jordklotet varit en enda stor snöboll. Ja det skulle inte vara så roligt med en bôttfrusen pilsner. Men Ormbäraren, vad var det med honom da?

Han har ”alltid” funnits där, även för drygt 5 000 år sedan, när dom gamla egyptierna kom på detta med stjärnbilderna, så detta är inget nytt påfund. Så Paul Kunkles, en amerikansk astronom som för några månader sedan ”välte omkull astrologin” och lade till ”Ormbäraren”, du är flera årtusenden försenad. Till och med SJ är snabbare.

Vesst i fesk, Ormbäraren finns i Djurkretsen, han befinner sej mellan Skorpionen och Skytten. Solen, månen och alla planeter rör sej på himlavalvet längs en ”linje” som kallas Ekliptikan. Ekliptikan går genom alla dom tolv stjärnbilderna som man ”är född i”. Ä ni mä?? Ormbäraren genomkorsas också av ekliptikan, så även i den stjärnbilden kan solen, månen och planeterna befinna sej.

Ormbäraren godkändes inte av Babylonierna när dom fixade till Zodiaken eller Djurkretsen. Man skulle ha tolv stjärnbilder att leka med så Ormbäraren som var ”den trettonde” strök man. Därför är det lite synd om Ormbäraren, han får inte vara med astrologerna och stångas i horoskopen med dom andra. Men solen och planeterna har godkänt honom trots att Babylonierna sade nej. Solen befinner sej i Ormbäraren i arton dagar, mellan 30 november och 17 december. Men hörru du, är det inte Skyttens tecken då? Nej, det var det för 2 500 år sedan.

Jorden fungerar som ett gyroskop. Det tar ungefär 25 800 år för ”snurran” att rotera ett varv. Det kallas Precessionen. Så under vår levnadstid och ett hundratal år till, är Polstjärnan riktmärke för norr. Om 14 000 år så får ”Vega” i stjärnbilden Lyran vara polstjärna. När pyramiderna byggdes i Egypten var ”Thuban” i stjärnbilden Draken nära den norra himmelspolen och fick agera polstjärna. Vad har detta med Ormbäraren och Skytten att göra då.

Jo, precessionen har gjort så att dom tolv stjärnbilderna i Djurkretsen har flyttat sej ”ett hack”. Vårdagjämningspunkten var i Väduren då man ”instiftade” Zodiaken, nu ligger vårdagjämningen i Fiskarnas stjärnbild. Detta innebär ju även att våra tolv bekanta stjärnbilder, plus Ormbäraren, också flyttat sej. Jag (född 18 jan) ska ju enligt astrologin vara född när solen befinner sej i Stenbocken (22 dec-20 jan). På grund av precessionen, så befinner sej solen numera i Stenbocken den 21 jan-16 feb. Så i dagens läge skulle jag vara Skytt.

”Hä löna sä int å förklar, för dom som int begrip” sa Ingemar Stenmark till en reporter en gång. Men jag hoppas att ni har fattat ändå…

Så detta med astrologin är inte något som jag fäster mej vid, men ändå så säjer jag att : Jo, jag är Stenbock, när någon frågar. (En del brukar skratta, jag vet inte varför…)

När Zodiaken fixades till för cirka 2 500 år sedan, så kallade man det för Vädurens tidsålder (Age of Aries), då var ju som sagt Vårdagjämningen i Väduren. Runt Jesu födelse flyttades Vårdagjämningen in i Fiskarna. Om 600 år så har Vårdagsjämningspunkten, p.g.a. precessionen, kommit fram till Vattumannen (Aquarius på latin). Det är ju i den tidsåldern som New Age:arna håller till.

Och som det heter i visan. “When the moon is in the seventh house, and Jupiter aligns with Mars. Then peace will guide the planets. And love will steer the stars .This is the dawning of the Age of Aquarius, Age of Aquarius, Aquarius, Aquarius”

Den 9 oktober 1604 observerades att en stjärna exploderade i Ormbäraren (stjärnbilden alltså). Stjärnan befann sej cirka 20 000 ljusår bort. I och med den där Ekliptikan går genom Ormbäraren så råkade även Jupiter, Saturnus och Mars befinna sej där vid samma tidpunkt så effekten blev nog rätt så imponerande, med den tidens mått. Det fanns ju inte direkt några actionfilmer att titta på, på den tiden, så man fick ta det som stod till buds. Stjärnan som exploderade blev en så kallad supernova, den senaste hittills i Vintergatan. Johannes Kepler var astronomernas storfräsare vid den här tiden, så han fick äran att få supernovan uppkallad efter sej.

I Ormbäraren finns även en röd liten dvärg, en stjärna hälften så stor som solen. Den kallas för Barnards stjärna, men det vet den nog inte om. Trots att den bara är 5,9 ljusår härifrån syns den inte med blotta ögat. Vad är det för märkvärdigt med den da. Det är den stjärna som har den största egenrörelsen. Man kan se att den flyttar sej år från år och den rör sej lite grand i riktning mot oss, så år 9654 ungefär, är den bara 3,8 ljusår bort. Då är den som närmast. Vi kan väl ställa klockradion eller beställa väckning för att se om det stämmer…

Solen, som trots sin storlek också kallas för dvärg, är ungefär 8 ljusminuter bort.

Så från 2006 och ett femtiotal år framöver är alla som är födda mellan 19 apr-13 maj Vädurar. Det innebär att solen befinner sej i stjärnbilden Väduren från den 19 april till den 13 maj. Sedan går solen över till Oxen mellan den 14 maj-21 juni, Tvillingarna 22 juni-20 juli, Kräftan 21 juli-10 aug, Lejonet 11 aug-16 sep, Jungfrun 17 sep-30 okt, Vågen 31 okt-20 nov, Skorpionen 21 nov-29 nov, Ormbäraren 30 nov-17 dec, Skytten 18 dec-20 jan, Stenbocken 21 jan-16 feb, Vattumannen 17 feb-11 mars och Fiskarna 12 mars-18 apr.

Astrologin kom lite grand i konflikt med astronomin på 1600-talet när man började fatta att jorden inte var universums medelpunkt.

Vårdagjämningen är alltid 20-21 mars oavsett precessionen. Om hundra år får man korrigera datumen på våra stjärntecken igen. Men troligen så kör man på i samma gamla banor, som man gjort i 2 500 år. Då stämde de datum i astrologin som dom kör med än idag. Och ända sen dess har Skorpionen tagit det mesta av Ormbärarens plats och Skytten är också med och naggar lite på vår vän Ormbäraren.

Så detta med Ormbäraren är inte något som Paul Kunkles har hittat på, utan detta är den verklighet som jorden, solen och stjärnbilderna har fixat till alldeles själv.

Skrivet av den gamle Stenbocken Tommy Svensson den 19 februari 2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *