Plötsligt så blev han en skitstövel.

TJENARE FOLKET

Plötsligt så blev han en skitstövel.

Jag har funderat på detta med Egyptens president Hosni Mubarak. I nästan 30 år har han styrt landet. Han har omvalts fyra gånger, kanske med valfusk, vad vet jag. När tunisierna protesterade mot sin president så vädrade även egyptierna morgonluft och började protestera dom också. Kan man inte få bort ledaren med demokratiska val får man göra en revolt eller t.o.m. revolution. Mubarak avgick ju efter lite om och men. Man får väl hoppas att egyptierna blir nöjda med vad dom åstadkommit.

Det jag reagerar på är att, helt plötsligt så blev han en skitstövel i västvärldens ögon. I snart 30 år har många länder gjort affärer med Mubarak och hjälpt honom ekonomiskt, men nu är det legitimt att kritisera honom. Sverige har ju gjort business med Egypten inom försvaret, kanske med hjälp av mutor (o, hemska tanke) men nu så är det OK för Calle Bildt att ösa lite galla över honom. Jag tycker det är ett hycklande utan dess like. Västvärlden har ju som sagt haft 30 år på sej att ta avstånd mot Mubarak, men innan egyptierna själva protesterade så var det ingen som brydde sej nämnvärt. Men det är väl inte första gången i historien som sånt händer, att man vänder kappan efter vinden.

Det finns ju länder och ledare som ”vi” gör affärer med och även hjälper ekonomiskt med bistånd som sen, när allt kommer omkring, visar sej vara en hög med korrumperade mutkolvar. Vi får inte vara så blåögda. Det får mej osökt att tänka på Afghanistan. Är det verkligen värt att offra svenska liv i detta land. Hur många av motståndarsidan har dödats av svenska soldater? Vad kämpar man för, ja inte är det en demokrati i alla fall. Ta hem den svenska truppen. Jag tror det behövs sjukvårdare där istället.

Och själv då Tommy, vad har du för uppfattning om Mubarak. Ja han verkar väl vara samma korrumperade kålsupare som de flesta andra ledare, oavsett om det är en diktatur eller en demokrati. Ja mycket kan man säga om diktaturerna, men bara i demokratier, än så länge i alla fall. (Storebror ser dej, även i en demokrati). Men även demokratierna behöver starka ledare. Det blir aldrig bra när en regering och riksdag består av en drös med amatörer.

Politikens värsta fiende är verkligheten. (Olof Palme)

Tommy Svensson den 13 februari 2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *