Men så svara då!

TJENARE FOLKET

Men så svara då!

Jag har funderat på en sak: Hur gör man hålen i makaronerna? Är det svängda borr som man använder, eller? Nej, makaronerna är ju en pasta gjord på durumvetemjöl och vatten som knådas ihop till en deg och som sen… Apropå Italien och pasta så kom jag att tänka på Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, allmänt kallad bara Michelangelo.

Nu ska jag skryta lite. Jodå man har väl sett da Vincis ”Mona Lisa” i Louvren i Paris, Rafaels ”Sixtinska Madonnan” i Dresden, det är den med två putti, barnänglar i nedkanten på målningen, dom är ena riktiga kändisar dom. Ilja Repins ”Ivan den förskräcklige” på Tretyakovgalleriet i Moskva, Botticelli ”Venus födelse” flickan som står i ett stort snäckskal och Tizian ”Venus från Urbino” på Uffizierna i Florens. En Matisse och Picassoutställning på Galleria Palatina som också ligger i Florens, några frodiga Zornkullor på Nationalmuseum i Stockholm (Lite mulligt så där som pappa vill ha det, mullimullimull)Jo men.

Marcus Larsons mäktiga “Vattenfall i Småland”, Caspar David Friedrich fantastiska landskapsmålningar på konstmuseet i Hamburg, Rembrant, van Gogh och Rubens på Eremitaget i St Petersburg fast när jag var där hette staden Leningrad, några av Goya, Renoir och Monets verk på pinakoteket i München, Chagall, Caravaggio, Carl Larsson, Johannes Wessmark, Olas pôjk, han är absolut inte bet, suverän fotorealism (sök hans hemsida), Liljefors, Amelin och några storfräsare till har man närmare beskådat. Dä va att skrytigt värre dä. Men det är Michelangelo, som är den konstnär, som har gjort det största intrycket på mej.

Hallå där, hur blir det nu med hålen i makaronerna? Men så svara då! Michelangelo. Javisst ja, Michelangelo ja.

Jo, Michelangelo föddes i Florens den 6 mars 1475. Samma dag (6 mars) fast 532 år senare dog den svensk-schweiziske kocken Werner Vögeli, han visste säkert hur det låg till med hålen i makaronerna. Aha, Werner und Werner, det ser momsigt ut du, men det går precis lika bra med selleri. Men tillbaka till Michelangelo nu da. Ja men han är ju åxå död. Ja men dä vet vi väll. Jodå, hela 88 år gammal var han då han avled i Rom den 18 februari 1564. Samma dag (18 februari) fast 392 år senare föddes Ted Gärdestad, en av dom berömda 56:orna. Ted var med i melodifestivalen 1975 med sin och brodern Kenneths låt ”Rockin and reelin”. I samma melodifestival var ju även Björn Skifs med, med den där låten om ”Michelangelo, men så svara då”. Säjer du dä. Dä va sôm tusan. Vilket sammanträffande, ja är inte världen liten. Ted kom sjua, Björn kom femma, vann gjorde Lasse Berghagen med Jennie Jennie.

Jaha, men hur blir det med makaronerna da? Men så svara då! Snart kokar det… ja dom ska väl koka i 7-8 minuter, så di ä väl inte färdiga än, så därför hinner vi tillbaka till Michelangelo.

Michelangelos största mästerverk torde vara takmålningarna i Sixtinska Kapellet, strax bredvid Peterskyrkan i Rom. Otroligt imponerande, som undertecknad spanade in knappt 470 år efter att färgen hade torkat. 1512 var det klart. 20 månaders arbete tog det för honom att måla taket och det var liksom inte bara att rolla på med Beckers täcklasyr utan han målade alldeles själv, liggandes på rygg på en byggnadsställning, berättelser ur Bibeln. Jordens skapelse ur första Moseboken. Helt ofattbart att en enda människa och konstnär kan åstadkomma dessa takmålningar under dom förutsättningarna han hade och där han mycket skickligt utnyttjade takets arkitekttur i målningarna. En av målningarna i taket är den berömda ”Skapelsen av Adam” där Gud Fader ger Adam fingret, men det är inte långfingret som Adam får och inte heller fingret för att dra i, för att skapa Big Bang, om man säger så, utan det är pekfingret, och det är via det som själen förs över till Adam, allt enligt förståsigpåarna.

Ett annat av Michelangelos mästerverk är den drygt fem meter höga marmorstatyn av David, han som slogs med en slunga mot Goliat ni vet. Själva marmorstatyn som står i Galleria Accademia i Florens, har jag inte sett men en kopia utanför Palazzo Vecchio i samma stad har man studerat. Mycket mäktiga är också hans ofullbordade marmorstatyer där man riktigt ser den otroliga kraft när dom, ibland till hälften uthuggna figurerna, försöker frigöra sej från den stenhårda (!) marmorn.

Hålen i makaronerna da, snälle, men så svara då! Jo jag kom just på hur dom gör stuprör. Först tar dom ett hål och sen virar dom plåt runt det. Jodå så är det. ”Som mästaren nånstans ifrån, var snäll och svara i telefon, Michelangelo”

Yttersta domen sägs drabba alla, förr eller senare, men jag har redan upplevt den. Det är den jättelika altarfresken som vår mästare målade i Sixtinska Kapellet lite drygt trettio år efter att han målade taket. Vad är en fresk för något? Det är när målningen utförs direkt på den ännu fuktiga kalkputsen. Aha. Yttersta domen, klar 1541, den målningen bestod av en mängd nakna figurer som klarat skärselden och svävar fritt omkring på molnen. En hudflängd figur återfinns också, det ska föreställa Michelangelo själv sägs det. Kanske såg han sej själv så inför sitt möte med Gud i den Yttersta Domen. För att inte stöta sej med den store mästaren så anlitade de katolska prästerna Daniele da Volterra som, året efter Michelangelos död, fick måla höftskynken och kalsonger på de allra flesta figurer. Men som sagt en mycket imponerande målning är det. Den upptar hela altarväggen. Pinturicchio, Perugino och Botticelli, ni vet han som målade ”Venus födelse”, målade dom andra tre väggarna i Sixtinska Kapellet. Också imponerande faktiskt.

Kupolen på Peterskyrkan i Rom, eller rättare sagt i Vatikanstaten där den gamle tysken Joseph Ratzinger, med artistnamnet Benedictus XVI håller låda, är också ett verk av Michelangelo, han var inte bara målare och skulptör, han var även arkitekt. Ja jag säger då det, undrar om han kunde köra truck också. Några andra mästerverk som han är pappa till är statyn av Moses i kyrkan San Pietro in Vincoli i Rom och marmorskulpturen Pieta i Peterskyrkan men dessa har jag inte sett i verkligheten.

En takmålning som är absolut i klass med Michelangelos är Andrea Pozzos plafond i taket på kyrkan St Ignazio i Rom. Ett skenperspektiv där ett myller av figurer sugs upp mot taket som verkar öppet mot himlen. Helt suveränt. Jag tror inte jag har målat det bättre…

Men så svara då. Hur är det nu med det häringa, käka Michelangelo några makaroner eller inte? Jodå det tror jag nog att han gjorde, men jag tror inte det var hål i makaronerna då, men pastan fanns redan när Caesar gick över floden Rubicon 49 f.kr. då han yttrade dom berömda orden: Nä nu kör vi dreten ur dôm, pôjker. Nej, så sa han väl inte. Alea iacta est, sa han (Tärningen är kastad). Just det. Rätt ska vara rätt.

Den numera döde kônstnärn Michelangelo Bounarroti är begravd i Basilica di Santa Croce i Florens där även den gamle och döde vetenskaparen Galileo Galilei har hamnat på sin sista vila. Galilei föddes den 15 februari 1564, alltså tre dagar innan Michelangelo drog sin sista suck. Galileo dog 8 januari 1642, ôm dä ä nôn sôm funderer.

Men så svara då, hålen i makaronerna, nu da, pliiiis. Jo pastan pressas ut genom ”O” formade munstycken. Aha. Böjen på makaronerna fixar det där munstycket till samtidigt. Todäää. Det går ungefär 3746 makaroner på ett kilo, sånt är bra att veta. Och under tiden som ni väntade på svaret så blev det min personliga story om Michelangelo också. Ciao.

Tommy Svensson den 10 januari 2011.

2 Replies to “Men så svara då!”

  1. Grattis på födelsedagen!
    Goa kramar i mängder! (Du får hämta valfritt antal från mig hos Cicci!)
    Du och Patrik skulle nog kunna prata konst och historia hur länge som helst… ;D
    Som Charlotte så fint skrev…Vill ha dig på FB ju!

  2. Stort grattis på din stora dag! Gillar din blogg! Löv it som man brukar säga:) Du har ju en massa klurigheter att dela med dig av på Facebook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *