Spela roll da.

TJENARE FOLKET

Spela roll da.

Billy Redden, en av dom berömda 56:orna, nä honom känner jag inte till. Jo, han blev världsberömd 1972 där han sitter i en slags gunga på en veranda. Fast egentligen är det inte han som gör grovjobbet. Han bara sitter där och ser mentalt störd ut och låtsas spela. Fast egentligen är han inte dum på riktigt. Jaha, det här får vi utveckla. Jo det är så att Billy Redden spelar rollfiguren ”Lonnie”, ni vet den där inavlade pojken som lirar banjo i filmen ”Deliverance”, ”Den sista färden”.

Men Billy kunde inte lira banjo alls, så i själva verket är det ”a real banjopicker” som befinner sej bakom Billy och som simulerar dom fingerfärdiga ackorden medan Billy faktisk knäpper på strängarna med högerhanden. Med hjälp av olika kameravinklar så döljer man ”banjopickern”, förutom den vänstra handen, så tillsammans framför dom, lite fejkat, klassikern ”Duelling Banjos”. Ett soundtrack är pålagt senare. Billy själv är varken inavlad eller mentalt störd, utan han har bara ett litet säreget utseende och med hjälp av lite smink fick man till ”Lonnie”. Gitarristen som spelar ”mot” banjon är Ronnie Cox (i rollen hette han Drew Ballinger). Duelling Banjos förresten, är skriven 1955 av Arthur Smith, en snart 90-årig legend som 1948 skrev en annan klassiker, Guitar Boogie. ”Squeal like a pig”, ”Skrik som en gris” är ju en annan berömd scen ur denna film.

En annan snubbe som är med i den filmen är Jon Voight (rollnamn Ed Gentry). I den suveräna filmen från 1974, ”Täcknamn Odessa”, är Jon Voights rollnamn Peter Miller. Peter är en tysk journalist som kommer en gammal SS-man på spåren. SS-mannen Eduard Roschmann, spelas av Maximilian Schell. I slutet på filmen skjuter Peter Miller ner Roschmann och dödar honom. I verkligheten så flydde Maximilian Schells familj från Österrike till Schweiz 1938, när nazismen och SS-männen trängde på, Maximilian var då 8 år. Den 4 juni 1975 föddes Jon Voights och Marceline Bertrands dotter, Angelina. Gudfader till Angelina är just Maximilian Schell. Angelina är ju den Angelina som figurerar i alla kändistidningar som Angelina Jolie, som polar med herr Pitt, Brad Pitt.

Apropå skjuta ner rollfigurer och ändå vara vän med dom, så känner man ju till rollfiguren Valdemar. I en annan film heter aktören som spelar Valdemar, Åke Eriksson. Just i den filmen skjuter Åke ner rollfiguren Martin Beck. Utveckla igen Svensson!! Ingvar Hirdvall spelade Åke Eriksson i filmen ”Mannen på Taket” av Bo Widerberg. I slutet på filmen skjuter han ner Martin Beck spelad av Carl-Gustav Lindstedt. Nu för tiden har man sett Ingvar Hirdvall som Valdemar, grannen i Beck-filmerna, där han ofta kommer med lite kluriga funderingar. Det är kanske därför han vill bjuda Beck på en stänkare när han behandlade honom så illa i ”Mannen på Taket”. Nja, egentligen är det nog inte så, det ingår troligen i manuset. Harald Hamrell har (hittills) regisserat elva Beck-filmer. I just filmen ”Mannen på Taket” spelar Hamrell, Stefan Nyman vars far Stig Nyman i princip blir slaktad av Hirdvalls rollfigur Åke Eriksson. Jag säjer då det. Dä ä tur att dä bare ä på film.

Apropå inavel och rollfigurer kommer jag att tänka på Carl XVI Gustav, som blev kung den 15 september 1973 då hans farfar, den gamle kungen Gustav VI Adolf lade kungakronan på hyllan. Jag vet precis vad jag gjorde och vart jag var när jag hörde på radion att gamle kungen hade dött… Samma dag, den 15 september 1973 så klämde Ewa ut lille Daniel på BB i Örebro. Jaha. Daniel som förut hette Westling i efternamn, han gifte ju sej med barnbarnsbarnet till den gamle kungen Gustav VI Adolf som, som sagt, dog samma dag som Daniel föddes. Kanske kungen tror att det ska bli nån form av reinkarnation.

Ibland tycker jag att kungen kan vara en parodi på sej själv, men han har det nog inte så lätt ibland då han ska spela sin roll som kung och med tanke på ”skandalboken” som kom i höstas så tycker jag: Va fan, han vill väl också va sôm fôlk nån gång. Jag tror att han kan gå omkring på slottet och småfisa lite grand, jag tror t.o.m. att han även torkar sig i arslet sedan han lagt en kunglig kabel. Men det är ju så nu för tiden: Gräv ordentligt, fram med smaskiga detaljer, lite lik i garderoben säljer alltid. Sen finns det ju dom som inte bara har ett lik i garderoben utan en hel kyrkogård. Drottning Silvia blir ju rejält grillad för att hennes farsa sympatiserade med nazisterna. Det kan väl inte hon hjälpa, hon var bara ett och ett halvt år när kriget tog slut. Personligen har jag väl inte så mycket till övers för kungahuset och som offentliga personer så ska dom väl tåla att bli granskade men ganska ofta är media och skvallertidningar riktigt obehagliga, kliver över lik, gärna en hel massgrav, för att få fram ett riktigt scoop som, typ, jodå nog har han rökt hasch, visserligen var det 43 år sedan men ändå…

Apropå rollfigurer och reinkarnationer så kommer jag att tänka på Dalai Lama. Han fungerar ju som en reinkarnation, så att när den ene dör så tar en nyfödd vid. På så sätt är det ju i alla fall till en början, en liten bäbsing som får vara buddisternas högste ledare. Tenzin Gyatso (född 1935) heter han den nuvarande Dalai Lama, han är den fjortonde i ordningen. Tänk om han själv kommer att utse sin efterträdare. Enligt en del expertis finns det tecken som tyder på detta. Eller om ämbetet dör ut med honom. Är det bra eller dåligt det, att bryta en tradition som har hängt med sedan slutet på 1300-talet. Personligen bryr jag mej inte alls, men alla rättrogna buddister vad säger dom, kan dom gå emot den store ledaren? Personligen så tycker jag att han gör sin roll som Dalai Lama, rätt bra ändå, men det han säger är väl ändå egentligen självklarheter. Fast en del saker är ganska flummiga och inte mycket att hänga i julgranen.

Rollfiguren Tommy da, en annan av dom berömda 56:orna. Jodå, han äter kôrv även när ingen annan tittar på, så den rollen är inte spelad utan den är äkta, it’s the reality, ålrajt, jo nåu, jo siii. ”Brevet från kolonin” (sång å gitarr) klarar jag utan stuntman men ”Duelling Banjos”, nja, då måste jag liksom Billy Redden ha en stand in.

Fotnot: Duelling banjos från Den sista färden med Billy Redden finns naturligtvis på Youtube, sök på ”Duelling banjos” och åffkååårs, finns även ”Brevet” med undertecknad också med i en liten hopklippt snutt, sök på ”Efterfest parken”.

Tommy Svensson den 22 januari 2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *