Framtiden var bättre förr.

TJENARE FOLKET

Framtiden var bättre förr.

Det ska bli bättre förr. Spegelbilden var kanske bättre förr. Förr hade många det sämre än vad de mådde, idag har många det bättre än vad de mår. Det har säkert sina orsaker. Förr gifte sej folk när dom hade lärt känna varandra ordentligt, nu skiljer dom sej av samma orsak. Förr var det ganska vanligt att föräldrarna hade fyra barn. Idag är det ganska vanligt att barnen har fyra föräldrar.

Förr var det bara lite olika väderlekar. Snö, regn, varmt, kallt, sol, åska, molnigt. Idag verkar all väderlek vara extrem, ryssvärmen, det polska snöovädret, finska iskylan, kaos, klass ett och klass två varningar o.s.v. Och klimatforskarna som för sju-åtta år sen sa att vintrarna skulle bli regniga och mildare. Nu har vi återigen en kall snörik vinter. Nu säger experterna och förståsigpåarna att klimatförändringarna och växthuseffekten även kan innebära att klimatet och vintrarna blir kallare. Ja det gäller att gardera sej.

Sen funderar jag på tågtrafiken, inställda och försenade tåg på grund av snö och kyla. Tågen på malmbanan, Luleå-Kiruna-Narvik, rullar dygnet runt även vintertid i snöstormar och temperaturer på 25-30 minus. Tågen på den transsibiriska järnvägen, där köldknäppar ner mot 40-45 minusgrader inte är ovanliga, går också. Där har SJ, Tågkompaniet, trafikverket och dom andra tågbolagen kanske något att lära.

Förr åt man inte så mycket mediciner. Nu måste du ta de här för du får biverkningar av den första, sen måste du ta dom här för du får biverkningar av den andra, sen måste du ta dom här för du får biverkningar av den tredje. Eller kanske, åtta tabletter, tre gånger dagligen, det hjälper mot läkemedelsmissbruk. Nej man kan nog ta bort en hel drös. Och AstraZeneca som gjorde storvinster för en tio år sedan. Aktieägarna gnuggade händerna. Varför det? Losec blev en storsäljare. Varför det? Folk mådde dåligt. Nu vet man väl att medicinen hjälper så det är väl inget fel i det. Men själva orsaken till vad magsåren beror på är inte så noga. Bara att folk äter Losec så skiter vi väl i resten.

Förr var de flesta kändisar allmänt bekanta. Nu för tiden så finns det så många kändisar som man aldrig hört talas om. Robinson-Arne, Farmen-Nisse, Big brother-Inga, Paradise Hotel-Jenny, Idol-Johan, Lets Dance-Anna, Bonde söker fru-Putte, Ensamma mamman-Signe, Baren-Lisa o.s.v. Och alla chocker åt höger och vänster, naken-chock, tros-chock. Det är väl ingen som höjer ett ögonbryn i dagens läge. Tidningsrubrikerna skriker ut: Skådespelare fast i knarkrazzia. Vem????? Jo, han hade en liten statistroll i en Beck-film. Vad trött man blir. Och alla matprogram som numera finns på TV. Man undrar när folk har tid att laga middag, eller köper dom en hämtpizza och käkar upp den medans dom kikar på Mat-Tina, Nakna kocken, Aspegren mitt i maten, Vad blir det för mat och allt vad dom heter.

Förr blev folk gamla, idag heter det 80+. Förr var det ”kulor av stål”, numer sitter stålkulorna i höftlederna. Nu för tiden säger folk att engelskan utarmar det svenska språket, men det tycker inte jag, det är bara bullshit. Och alla förkortningar som finns: Till salu, en Volvo XC 90 SUV, utrustad med CD, ABS, AS, 4WD, ACC, DSTC, ECC, WC, HIV, ADHD… BVSA.

Personligen dricker jag inte kaffe men numera kan det vara svårt att få en kopp ”vanligt” kaffe med mjölk. Nu ska det vara Caffelatte, Café au Lait, Cortado, Cappuccino, Espresso m.m. Fast det är väl egentligen kaffe mä mjölk allt ihop ändå.

Och tänk, alla dessa bloggar som man ska skriva och läsa nu för tiden. Vad gjorde man innan dess…

Tiden går, snart är det bara ett år kvar tills nästa nyårsafton.

Jag vill passa på att önska mina läsare ETT GOTT NYTT ÅR, för nu börjar framtiden där vi skall tillbringa resten av våra liv. Men för en del så var nog framtiden bättre förr.

Tommy Svensson den 30 december 2010.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *