Gamle Frank.

TJENARE FOLKET

Gamle Frank.

Den 1 februari 1901 föddes amerikanen Frank Buckles. Under första världskriget användes RMS Carpathia som trupptransportfartyg. 1917 var den 16 årige Frank en av soldaterna ombord på Carpathia och fraktades till krigets Europa. Frank var stationerad som sjukvårdare och med på ambulanstransporterna som gick i skytteltrafik till sjuklägren från västfronten, där tyska kulor och granater skapade sysselsättning åt honom. Året efter, 1918 den 17 juli, sänktes Carpathia av en tysk ubåt utanför Irlands kust. Fem eldare fick sätta livet till. Den 7 maj 1915 var en annan tysk ubåt i farten utanför Irlands kust och torpederade RMS Lusitania som inte fraktade trupper men däremot civilister och ammunition. Den stora atlantångaren sjönk på bara 18 minuter efter en träff, troligen i ammunitionsförrådet. 1 198 liv suddades ut. Men den här andra atlantångaren, Carpathia, jag tycker jag känner igen det namnet…

I april 1912 var Carpathia på väg från New York till Fiume som idag heter Rijeka och ligger i Kroatien. Klockan 00:25 på natten mellan den 14 och 15 fick radiotelegrafisten på Carpathia ta emot ett nödanrop. ”Come at once. We have struck an iceberg. It´s a CQD, OM Position 41.46 N, 50.14 W” Jodå, det var hans kollega på Titanic, 50 distansminuter (93 km) nordväst om Carpathia, som påkallade uppmärksamheten. Ett tiotal båtar i närheten hörde också nödsignalerna. Det var förövrigt Titanic som använde SOS som nödsignal för första gången i världshistorien. Carpathia hämtade upp dom drygt 700 överlevande. 1 517 dog i det iskalla vattnet.

En liten fundering som jag har haft, är att ordet ”Star” figurerat i några fartygsolyckor. Titanic ägdes av rederiet White Star Line. Båten som körde på Tjörnbron natten till den 18 januari 1980 hette Star Clipper. Scandinavian Star eldhärjades på Skagerack, cirka 15 distansminuter (28 km) väster om Grebbestad, natten till den 7 april 1990. 159 passagerare omkom. Estonia kommer man ju ihåg vad man gjorde när man hörde talas om katastrofen för drygt 15 år sedan, men vart är ”Star” med i det namnet då? Fram till 1990 hette båten Viking Sally därefter såldes den till Silja Line och fick namnet Silja Star, där ser man. 1993 döptes färjan om till Estonia. Lite krystat kanske, men samtliga dessa katastrofer hände ju nattetid då stjärnorna hade tänts på den mörka natthimlen. Ödets nyck, tillfälligheter, eller… Vi får väl höra med några New Age-are vad dom tror, kanske det står skrivet i stjärnorna…

Men denne Frank Buckles, vad är det med honom då? Jo, han är en av dom fem och dessutom den äldste som ännu är i livet av dom inkallade soldaterna från första världskriget. 109 år gammal. Ytterligare en amerikan, två britter och en kanadensare finns med oss ännu. Apropå gammal så finns det idag, den 18 februari, 76 personer på detta klot som är i livet och är födda på 1800-talet, alltså över 110 år, två av dom är män. Ingen av dom här åldringarna är födda i Sverige. Man får väl hoppas att dessa gamlingar lever någorlunda värdigt och är hyfsat klara i skallen. Annars vete tusan om det är så häftigt att bli så gammal om det är totalt kring-kring och det enda man klarar av på egen hand är att fylla blöjan och ordförrådet har reducerats till ett ”va”.

Den sista svenskfödda från 1800 talet var Rut Mikaelsson född den 16 oktober 1899. Hon avled den 24 augusti 2009, 109 år gammal.

Gammal ja. Ett orange kuvert damp ned härom dan i brevlådan. Här har du din pension Tommy. Dryga två miljoner har jag hittills sparat ihop till min allmänna pension. Jag kastade mej på telefonen och ringde myndigheterna :- ”Ge mej en miljon av detta belopp så löser jag in kåken och så har jag även till mina räkningar i ett antal år framöver. Att inte ha några skulder det är en jättebra pensionsförsäkring det”, sa jag. :- Nja, riktigt så kan man inte göra, sa dom. Nähä, så lätt var det inte. Varför? Det är ju mina pengar. Jag har ju sparat! Eller vad menar dom? Ja ja, det är väl bara att inse fakta och gilla läget. Jag som trodde på en lysande idé.

Vad betyder detta AMF i pensionssammanhang? Jo det står för Arbetsmiljöfonden, men med tanke på dom vanliga dödliga pensionärerna som bara har en sketen urholkad pension att leva på, kanske man kan tyda AMF som den gamla parollen : Arbeit Macht Frei…Ja ibland verkar det inte bättre.

Lite onödigt vetande åxå.

Nej, inte den där ”Mucho gusto” igen, ”Sänk ljudet!” Nej, det är nu det börjar, ”Höj”. Det är så, antingen så höjer man ljudet eller också sänker man eller stänger av. I mars 1961 spelades låten in. Percy Fait heter upphovsmannen som fick/får royaltys varje år från Sveriges Radio (han dog 1976). Från 1960-talet fram till dags dato är den en välkänd signaturmelodi som man, som sagt, antingen gillar eller också tycker man ”att det där, det är det värsta jag hör” Vad är det då? Jo det är signaturmelodin till Radiosporten. Signaturen har således cirka 15 år kvar till pension. Bevare mej väl. (sa Ramses II, så balsamerade dom honom).

Tommy Svensson den 18 februari 2010

One Reply to “Gamle Frank.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *