När Walter Close strök med.

TJENARE FOLKET

När Walter Close strök med.

På Domus i Kramfors sitter tre äldre herrar och käkar frukost. Vid bordet bredvid sitter en 25-åring från Forshaga med en tekopp och en skinksmörgås. Det är den 10 maj 1981, klockan är strax efter nio. Det som slår mej efter ett tag är att en av herrarna, till 100 % säkerhet, är Anton Nilson. Den andre är troligen Jean Asplund och den tredje kan vara en Soldan Sjöberg, men där är jag osäker. :-Jaha och här krävs en förklaring.

Jo, dom två sistnämnda figurerade i tidningarna angående 50-års minnet av Ådalen 31, därför kände jag, eller trodde mej känna igen dom. Anton Nilson då? Han figurerade redan natten mellan den 11-12 juli 1908.

En hamnarbetarstrejk hade brutit ut i Malmö. Strejken gällde ”Paragraf 23”. I SAF:s paragraf 23 som LO godtog, stadgades “Att arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet, att fritt antaga och avskeda arbetare, samt att använda arbetare, oavsett om de är organiserade eller ej”. Detta medförde att man helt lagligt kunde kalla in och avlöna brittiska strejkbrytare. För att skydda strejkbrytarna från dom uppretade organiserade arbetarna bodde en del av britterna på båten ”Amalthea” som låg vid Bejerskajen i hamnen i Malmö. Båten bevakades av polis och militär från landsidan, men…

Tre ungsocialister beslöt att skrida till verket. Anton Nilson, Algot Rosberg och Alfred Stern. Natten mellan den 11-12 juli 1908 rodde Anton Nilson i skydd av mörkret ut till båten. Dom två andra hade varit med att förbereda bomben, en hemmagjord dynamitladdning som apterades i en lastlucka. Ett stort hål slets upp och delar av en kätting som slets sönder dödade Walter Close en av engelsmännen ombord, 23 skadades.

Albin Sturm som kände dom tre mycket väl, föll till föga och berättade vilka dom tre var, belöningen på 3000 kr gjorde väl sitt till. Anton Nilson och Algot Rosberg dömdes till döden och skarprättare Dahlman, som bl.a. högg huvudet av Anna Månsdotter 1890, slipade bilan. Alfred Stern fick livstids straffarbete. :- Men såg du inte Anton Nilson på Domus i Kramfors 1981 sa du? Jo, året efter attentatet,1909, benådades dom av Gustav V och 1917 frigavs alla tre.

Jag minns att jag tänkte där jag satt vid bordet bredvid honom: Han har dödat en människa och blivit indirekt hjälte på det. Anton Nilson, hjälte eller terrorist? Terrorist? Nja, i och med deras avsikt var att skrämmas, inte att döda (som dom själv hela tiden hävdade), så kan man kanske enkelt säja ”olycksfall i arbetet”. Hjälte? Nja, han skapade som sagt historia och blev en legend inom arbetarrörelsen och någon vecka efter dådet hade alla strejkbrytare lämnat de svenska hamnarna. Och Walter Close en 30-årig stuvare från Hull. Troligen visste han om riskerna då dom flesta utav britterna var ”professionella” strejkbrytare. Man måste också ha i åtanke att detta var 1908 då klasskampen mellan arbetare och arbetsgivare hade börjat ordentligt.

Scrolla tillbaka och läs ”Paragraf 23” igen. Detta strejkade man för 1908 och en fick sätta livet till. Detta är ju sånt man hör ständigt, svenska sommarjobbande ungdomar, thailändska bärplockare, polska och lettiska byggjobbare som mer eller mindre nogräknade arbetsgivare hålls med. Och nu i finanskrisens spår verkar det vara mer eller mindre lovligt av alla företag. Och vad gör SAF och LO med sina feta fallskärmar, ser mellan fingrarna, tillsätter utredningar, eller…

Anton Nilson föddes 11 november 1887 och blev 101 år. Han avled 16 augusti 1989. Den 12 juli är det 101 år sedan Amalthea sprängdes och Walter Close strök med och det är 28 år sedan jag såg den då 93-årige Anton Nilson käka frukost på Domus i Kramfors.

Nej, personligen är jag nog lite kluven till ”Amaltheamannen” Anton Nilsons bravad.

En minnestavla har satts upp vi kajen i Malmö där ”Amalthea” var förtöjd.

I händelse av regn har vi revolutionen inomhus.

Tommy Svensson i slutet av juni 2009

One Reply to “När Walter Close strök med.”

  1. Anton Nilsson levde för sina ideal. Och det ska man respektera honom för. Men att går till sådana våldshandlingar som han gjorde. Nja. Ungdomligt missförstånd. Indoktrinering. Äventyrslusta? Ja den som kan svara på det. Enligt honom själv så var politisk övertygelse.

    Men både inom religionen och politiken så går det åt fanders om man låter den styra ens liv.

    Live free die free

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *