One small step.

TJENARE FOLKET

One small step.

Klockan är 16:17 östamerikansk tid, 21:17 svensk tid, den 20 juli 1969. Den normalt så lugne Neil Armstrong har en puls på närmare 160 slag i minuten. Han slår av datorn och tar själv över styrningen av ”Örnen”, månlandaren, och styr ner farkosten mot ett flackt fält på ”Stillhetens hav”, ett av de större, så kallade, haven på månen. Datorn ville landa månlandaren några hundra meter därifrån på ett fält fullt med stora klippblock och kratrar men det vill inte Armstrong. Med bränsle som bara räcker i cirka 20 sekunder till, tänds ett blått ljus i modulen: Fotplattorna har fått kontakt med månytan. Neil Armstrong rapporterar :- Houston, Tranquility Base here. The Eagle has landed. ( Houston, stillhetens bas här. Örnen har landat). I kontrollrummet i Houston hade dom varit blåa i ansiktet men nu kunde dom börja andas igen. Applåderna bröt ut. Människan hade landat på månen.

Det är i dagarna 40 år sedan som Neil Armstrong uttalade de berömda orden ”One small step for a man, one giant leap for mankind”: Ett litet steg för en människa men ett jättekliv för mänskligheten. Klockan 03:56 svensk tid, den 21 juli 1969, satte Armstrong ned sin vänstra fot på månens yta, naturligtvis var det en MÅNdag. I USA var det fortfarande söndagskväll. Fotavtrycket kommer att finnas kvar på månen i tusentals år. Någon vind eller nederbörd existerar ju inte där. En plakett finns kvar, den sitter på ett av benen till månlandaren. Texten lyder (givetvis skriven på engelska).” Här landade för första gången, människor från planeten Jorden i juli 1969. Vi kom i fred för hela mänskligheten”, undertecknad av astronauterna Neil Armstrong, Edwin Aldrin och Michael Collins samt presidenten i USA, Richard Nixon. Vietnamkriget rasade, Armstrong och Aldrin var stridspiloter i Koreakriget… Ja ja, men lite fred kan man väl skicka med till månen i alla fall, om det skulle komma någon marsian som får syn på plaketten och tror att krigen är utrotade på Jorden. Lite kan man väl få hyckla.

Att Neil Armstrong sa “Good luck, Mr Gorsky” när han klev ombord på månlandaren igen, är inte sant.

Nästan lika känd som Apollo 11 blev Apollo 13. Dom hade hunnit ungefär halvvägs till månen. En syretank exploderar. Jack Swigert rapporterar till kontrollrummet :- Okay Houston we’ve had a problem here. Kontrollrummet uppfattar inte riktigt och ber dom repetera. James Lowell säger dom numera bevingade orden ”Houston we’ve had a problem”. Ännu ett berömt citat från rymden. Med månlandaren som ”livbåt” rundar dom månen och med hjälp av månens centrifugalkraft slungas dom hem till jorden igen. Stor hjälp fick dom även av kontrollrummet i Houston. I filmen ”Apollo 13” (klart godkänd) spelar Tom Hanks en av astronauterna, James Lowell. I slutet på filmen, ombord på hangarfartyget Iwo Jima, hälsar Tom Hanks rollfigur James Lowell på kommedörkaptenen på hangarfartyget som spelas av den riktige James Lowell. Lite onödigt vetande kanske men verklig kuriosa.

Apollo 14, Alan Shepard, för övrigt USA:s förste man i rymden, slår iväg två golfbollar på månen och hans medresenär Edgar Mitchell glömmer eller lämnar kvar en kamera. Kommer ni ihåg Uri Geller, israelen som böjde skedar och startade klockor o. dyl med bara tanken. Han skulle, bara med tankekraft ta ner Edgars Mitchells kamera från månen. Han lyckades inte. Å fan…

Neil Armstrong, Edwin Aldrin, Charles Conrad, Alan Bean, Alan Shepard, Edgar Mitchell, David Scott, James Irwin, John Young, Charles Duke, Eugene Cernan och Harrison Schmitt har hittills vandrat på månen.

”Okay Jack, let’s get this motherfuck outta here”. Vad är det för ett citat då? Det är det senaste någon sa på månen, Eugene Cernans ord till Harrison ”Jack” Schmitt, innan han trycker på startknappen till månlandarmodulen, Challenger, som för dom upp till Ronald Evans som i tre dygn ensam har cirkulerat runt månen i moderskeppet Apollo 17.

Konspirationsteorier påstår att, månlandningarna aldrig ägt rum, men personligen tror jag att människan har varit på månen.

Fotnot. 1 ”Good luck, Mr Gorsky”, sök citatet på nätet…

Fotnot. 2 Från Apollo 13 var det meningen att James Lowell och Fred Haise skulle landa på månen.

Fotnot. 3 Just Apollo 13 med Jack Swigert, James Lowell och Fred Haise är dom tre personer som hittills varit längst bort från jorden.

Tommy Svensson den 16 juli 2009. På dagen 40 år efter att Apollo 11 sköts upp från Cape Kennedy i Florida, USA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *