Sommaren är kort.

TJENARE FOLKET

Sommaren är kort.

Klockan 10:00 svensk tid den 21 juni 2009, står solen i zenit d.v.s. rakt över Halaban:- Säjer du det? Varför det då, och vad är Halaban? Halaban är en liten stad i mellersta Saudiarabien på vägen mellan Mecka och huvudstaden Riyadh. Ja men dä driter väl jag i. Den 21 juni på morron kl 07:46 infinner sej morronstå… ehh…sommarstånd…nej förlåt, SOMMARSOLSTÅNDET. Efter det klockslaget vänder det och blir mörkare. Ja men hallå, vi ha ju inte ens börjat semestern än, å vädret ha ju inte vart nô vidare heller, å va har det med den dära stan i Saudiarabien å göre?

Jo, i och med jordaxeln lutar 23.26 grader i förhållande till solen så befinner sig solen (vid sommarsolståndet) i zenit, rakt över 23.26 grader nordlig bredd. Just den breddgraden kallas för Kräftans vändkrets. Kräftans vändkrets går rakt igenom Halaban :- Jaha ru… Vändkretsen fick sitt namn då solen befann sig i Kräftans stjärnbild vid sommarsolståndet. Nu för tiden befinner sej solen i Oxens stjärnbild vid denna tidpunkt. Så dä häringa mä astrologin stämmer inte riktigt. Stjärntecknen stämde för 2000 år sen. Men nu ha dä flötte sej ett hack bakåt om man säger så.

I västra Afrika, 150 mil söder om Kräftans vändkrets, övervintrar den svartvita flugsnapparen (Snappus flôgus). Och varje vår i början på maj, hittar den tillbaka, i regel, till samma fågelholk där den bodde året innan. I mitten på 60-talet och cirka tio år framåt bodde det svartvita flugsnappare i samma fågelholk i en björk på morsans tomt. I och med att dom bara blir cirka två år gamla, så var det troligen ungar i flera generationers led, som kom tillbaka till samma holk, från det tropiska Västafrika, en resa på cirka 600 mil, utan GPS. Snacka om lokalsinne. Beundransvärt.

Att sommardagarna är längre än vinterdagarna vet man ju. En teori är ju att dagarna utvidgar sej p.g.a. värmen och blir på så sätt längre men jag vet inte det jag. Varmare i dag än ute och brunare på ryggen än på sommaren, kanske stämmer bättre, eller… Va dumt dä blev. Snillen spekulerar.

En fluga gör ingen sommar men sommaren kommer med en massa flugor En vanlig husfluga surrar i tonarten F-dur om man nu är intresserad. Och är man inte intresserad surrar den i F-dur ändå. Jo men. Värmerekordet på Sydpolen är -13,6 grader ifall någon undrar.

En sak till med sommaren är ju drunkningsolyckor i samband med alkohol. Fem av tio drunkningsolyckor beror på alkohol men tio av tio drunkningsolyckor beror ju på vattnet. Rätta mej om jag har fel. Bilolyckor, 40 % av dom som omkommer hade inte bältet på sej. Följaktligen, 60 % hade bilbälte och dog ändå. Vilket är då farligast? Med statistik kan man bevisa vad som helst. Nej, det är nog hälsosammast ändå å ha bältet på sej å vara nykter å hôlle hastigheta, å aldrig utmane ödet när en är ute och åker. Jag brukar säga till ungarna när dom ska ut i trafiken :- Tänk på att alle bilister ä idioter. Vem som helst kan få ett hjärnsläpp och den du möter kan va rattfull. Tiden, innan olyckan är framme, går det aldrig och spola tillbaka till.

Vill passa på och önska mina läsare en skön sommar. Å du håll ut, det är bara ett halvår kvar så vänder det och blir ljusare igen.

Fotnot1. Kräftans vändkrets går bland annat över Saharaöknen, Indien, södra Kina och Mexico.

Fotnot 2. Svartvit flugsnappare ( Ficedula hypoleuca).

Fotnot 3. Vid vintersolståndet står solen rakt över 23.26 grader sydlig bredd. Den breddgraden kallas för Stenbockens vändkrets fast då befinner sej solen egentligen i Skyttens stjärnbild. Ja ja, tjöta…

Tommy Svensson den 20 juni 2009.

One Reply to “Sommaren är kort.”

  1. Ja men först står det still en vecka och även om dagarna blir kortare så är det varmare och solen skiner och det måste vi njuta av. Att få vara ledig och inte göra någonting speciellt är guld värd. Vårda våra själar och vila upp oss fysiskt så vi orkar med långa kalla mörka hösten och vintern, för att börja längta efter detta ljus igen. Vad är det med oss människor här uppe i Norden som längtar så infernaliskt efter ljuset?
    Ha en skön sommar ni med och vi ses säkert på byn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *