Tänk ôm en finge en meteorit i ögat.

TJENARE FOLKET

Tänk ôm en finge en meteorit i ögat.

Universum gjorde sej påmind här om dagen. En pilot som flög över Prag såg det, folk i Stenungsund såg det, människor i Danmark och på den tyska ön Rügen såg det, någon sa att det var något som landade bakom ett hyreshus i Partille. Vad då för något? I lördagskväll den 17 januari, klockan var strax efter åtta. En meteorid, troligen så stor som en kulstötarkula, troligen med den vikten också d.v.s. runt 7 kilo, brakade in i jordatmosfären med ca 80 000 km/h. Den var synlig i ungefär 4 sekunder, under den tiden faller den snett genom atmosfären, från cirka 10 mil till cirka 6-7 mil ovanför jordytan då den troligen hade brunnit upp och förångats. Detta är min teori men jag kan ha helt fel.

Meteoriden är till största sannolikhet rester av någon komet. Ljusskenet börjar på cirka 100 km höjd, när meteoroiden kommer in i jordatmosfären och börjar förångas. De flesta når aldrig jordytan. Dimper dom ner på jorden byter dom namn till meteoriter. Meteorer däremot är grus och sandkorn som lyser till i någon sekund bara, det som vi normalt kallar stjärnfall. En meteorid som väger mer än 30-40 kilo tar sej i regel ner hela vägen till jordytan, den hinner inte brinna upp helt. Skulle den väga 10 000 tals ton skulle förödelsen bli mycket stor. Då skulle jordatmosfären skydda, ungefär som ett A 4 ark skyddar mot en gevärskula. Usch då.

Det var troligen ett sådant nedslag som utplånade dinosaurierna för cirka 65 miljoner år sedan. Då hade ödlorna härskat här på jorden i drygt 150 miljoner år. I juni 2002 passerade en asteroid, stor som en fotbollsplan, 120 000 km ifrån jorden d.v.s. en tredjedel av avståndet till månen. Den upptäckte man när den redan hade passerat. Hade den kommit, bara ett par timmar tidigare eller senare, beroende på vilken sida av jorden den passerade, hade katastrofen varit mycket stor. Ett nedslag på land hade utplånat ett område ungefär så stort som Blekinge och hade den hamnat i havet, vilket är mest troligt, hade en fruktansvärd tsunami varit ett faktum. Huga.

Nej, vi får väl hoppas på att universum är välvilligt inställt mot oss, det är det ju så tillsvida att jorden är suveränt placerad för att livet ska existera men annars är universum fullständigt likgiltigt. Hoppet står ju också till makthavare, politiker och andra godingar att dom inte tar och förgör oss utan att dom börjar värna om mänskligheten istället. För om t.ex. råttorna skulle vilja förgöra varandra hade dom ju börjat tillverka råttgift, bara en sån sak. Det tyder ju på en viss intelligens att dom vill värna om sitt släkte, eller…

Tommy Svensson den 20 januari 2009

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *