En liten saga, vad var detta??

TJENARE FOLKET

En liten saga, vad var detta??

Utelampan vid ladugården var tänd. Det var den enda ljuskällan i den för övrigt kolsvarta natten. Under lampan mellan en dörr och ett fönster dyker plötsligt en gubbe upp med en schäfer. : – Vart kom han ifrå… Hunden sprang runt gubbens ben som om den ville leka. Gubben stod med ryggen mot oss och grejade med något vid dörren. Plötsligt försvann gubben och hunden. : – Såg du, vart tog han vägen? sa jag till Bertil. : – Ja, dä där fatte ja inte, svara Bertil, för han gick inte in genôm dôrra den ä ju stängd. Med hakorna nere i backen står Bertil och jag och funderar. Va var detta? Tio sekunder senare dyker, som en ”fingerknäppning”, gubben och hunden upp igen på samma ställe. : – Men va i… Du ser honom du också va, : – Ja vesst gör ja de… I cirka tio sekunder ser vi gubben och hunden när dom lika hastigt försvinner igen. : – Men va fan ä detta, dôrra ä ju stängd!!. Vi står kvar några minuter för att se om dom kommer tillbaka, samtidigt som vi funderar på vad vi har sett. Gubben med hunden dyker inte upp igen.

En novembernatt 1976 går Bertil Gullbrand och jag från Munkfors till Deje. Orsaken var att vi hade åkt med en bil som hade fått fel på generatorn i Munkfors. I stället för att frysa i bilen, börjar vi gå samtidigt som vi försöker lifta med dom få bilarna som kommer. Vid halv fyratiden på morgonen kommer vi fram till ladugården som tillhör stället Älvkullen (Älvkuuul, lokalt läte). Den är belägen mellan Förby och Hagen strax norr om Deje. Den ligger mellan 62:an och älven. Vi står på vägen cirka 60-70 meter från ladugården. Visserligen, halv fyra på morgonen, ögonen och hjärnan kan ju driva med en rätt så friskt, trots att vi var nyktra, men när både Bertil och jag såg gubben med hunden dyka upp och försvinna två gånger så har jag funderat på detta några gånger, vad var det egentligen vi såg ???

Tommy Svensson 13 december 2008

One Reply to “En liten saga, vad var detta??”

 1. hejsan hej
  den gubben går jag inte på…
  jo då det gör jag
  ni såg någon som ville er ngt, någon som levat där för längesedan och ville att ni ska bli uppmärksamma på ngt i den ladugården.
  har ni kollat av vad som varit i óch runt ikring detta område.
  han vill helt säkert er något.
  kanske han vakde över er så att ni inte tappade bort er så tididgt på möran.
  // Petra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *