Släkten är värst.

TJENARE FOLKET

Släkten är värst.

1933 gick Karl Edvard med i nazistpartiet. Han satt i tyska riksdagen för partiet 1936-1945, och han var ordförande i tyska röda korset 1934-1945. Hans dotter gifte sej 1932 med en herre vars far var kusin med Folke. Karl Edvards farmor hette Victoria. Ett av Victorias barn hette Arthur. Arthur var morfar till den herre som gifte sej med dottern till Karl Edvard. Jodå, Folkes farmor Sophia, vars systerdotter var gift med Leopold, Leopold var son till ovan nämnda Victoria och far till Karl Edvard. Sophia som i sin tur var mor till Carl som gifte sej med dottern till Lovisa. Lovisa var dotter till Karl som var farbror till ovan nämnda Carl. Carl var farbror till Folke. Rätt så rotigt, men detta handlar om det svenska kungahuset.

Karl Edvard var morfar till vår nuvarande kung Carl XIV Gustaf. Karl Edvards dotter Sibylla gifte sej med Gustav Adolf. Gustav Adolf vars far var kusin med Folke Bernadotte som hjälpte nordiska judar i slutskedet av andra världskriget. Victoria som nämndes var den brittiska drottningen 1837-1901. Hennes dotter, som också hette Viktoria, var mor till den tyske kejsaren Wilhelm II som 1914 gick i krig med England vars kung hette Georg V som var kusin till just Wilhelm II. Georgs V far hette Edward och var bror till Wilhelm II:s mamma. Jo jo.

Georg V:s mor, Alexandra, var dotter till den danske kungen, Kristian IX, och hon var syster till Dagmar som blev mor till den siste ryske tsaren Nikolai II. Alexandras dotter Maud gifte sej med Haakon VII, kung av Norge, som var son till Frederik VIII vars far var Kristian IX. Tillsammans fick dom sonen Olav som blev kung av Norge. Olav gifte sej med Märtha som var dotter till ovan nämnde Carl och Ingeborg som var dotter till Frederik VIII. Frederik VIII var gift med Lovisa som var dotter till Karl XV vars bror Oscar var far till Carl. Dä ä mycke nu. Oscar (som är Oscar II) vars mor Josefina var dotter till Augusta. Augustas bror Ludvig I, gifte sej den 12 oktober 1810 med Theresia. Detta bröllop var fröet till Oktoberfesten i München. Området där festen äger rum heter Theresienwiese till hennes ära. Det är ju inte så tokigt i alla fall.

Men jag menar, redan Gustaf III startade krig med ryssen som då leddes av Katarina II (Katarina den stora) som var kusin till Gustaf III. Han krigade även mot danskarna där kungen hette Kristian VII vars syster Sofia var gift med Gustaf III. Tåget över Bält 1658 har man hört talas om där Karl X Gustav slogs mot Fredrik III av Danmark. Sonen till Karl X Gustav, Karl XI, och dottern till Fredrik III, Ulrika Eleonora, gifte sig senare med varandra. Karl XI slogs vid slaget vid Lund 1676 mot sin svåger Kristan V. Kristian var bror till Ulrika Eleonora som ju var gift med Karl XI. Karl XII krigade mot sin kusin Fredrik IV av Danmark och August den starke av Polen som han också var kusin med. Släkta ä värst.

Apropå släktkuriosa så hette Carl XVI Gustafs farfars morfars farfars farfars farmors morfars far, Gustav Vasa.

Mer släktkuriosa: Min morfars kusins son är dubbel världsmästare i ishockey och att min mormors farfars far inte kunde bibeln vid ett husförhör i början på 1800-talet och att min mormors farmors mormors morfars far hette Nils Larsson och han var född 1681 och bodde någonstans i Grossbol i Forshaga där jag bor nu. Samt sist men inte minst, min farmors dotters äldste bror, hans äldste son har skrivit detta.

Tommy Svensson i december 2008.

One Reply to “Släkten är värst.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *