35 år sen…

TJENARE FOLKET

35 år sen…

Vi skriver fredagen den 8 juni 1973. Vietnamkriget rasar. Peter ”Foppa” Forsbergs mamma är i åttonde månaden. Emmy Sonnemann, Hermann Görings andra fru, avlider denna dag. USA:s president heter Richard Nixon. Ego Boy vann Solvallas elitlopp för knappt två veckor sen. ABBA är fortfarande mest känd som ett företag inom fisk och skaldjurskonserver. Gustav VI Adolf ska vara kung i ytterligare tre månader innan han avlider. Om två och en halv månad går Janne Olsson in på Kreditbanken vid Norrmalmstorg och tar fyra anställda som gisslan. Tie a yellow ribbon round the old oak tree, är en hit denna sommar. Undertecknad börjar sin anställning på elverkstaden på Tetra Pak i Forshaga just denna dag, 17 år gammal.

Ett 60-tal av dom jag jobbade med då, finns inte längre kvar ibland oss. Jobbarkompisar som bland andra, Gösta ”smörjern”, Kalle Redig, Nisse ”blixten”, Håkon Steffensen, Jonny ”mulle”, Gösta Björkman, Stig ”jeppe”, ”städ Per”,”Nillan” Boström och många till som man träffade och lärde känna då, passerar revy. Gemensamt för dom ovan nämnda är att dom idag är borta och gömda av jorden men inte glömda. Anekdoter och situationer som dyker upp i minnet som man kan le åt än idag. Tetra Pak hade funnits i Forshaga i fyra år när jag började, så många av dom som jobbade där 1973 var gamla pappersbruksarbetare från Mölnbacka-Trysils tid. Personer som var allt från glada skitar, riktiga färgklickar till gôbbgrinige typer snudd på folkilskna.

35 år, en halv mansålder. När ”färgklickarna och di gôbbgrinige” kanske tänkte tillbaka 35 år, då 1973, var det en helt annan tidsålder, Den svartvita tiden som en jobbarkompis säger när det är från mitten på 60-talet eller äldre. Då är det den 8 juni 1938. Stöveltramp i Tyskland, Stalins utrensningar pågår för fullt, inbördeskriget i Spanien är inne på sitt andra år. Sveriges regering hade förra veckan, den 2 juni, beslutat om två veckors semester. Kofi Annan, FN:s förre generalsekreterare, är två månader gammal. Emmy Sonnemann och Hermann Görings dotter Edda är nyfödd och sex dagar gammal. USA:s president heter Franklin D Roosevelt. Sveriges kung, Gustav V, fyller 80 år nästa vecka. Dom allra flesta av dom ca 55 miljoner som dog i andra världskriget är födda och lever, lyckligt ovetande om vad som ska hända.

Många personer har passerat genom dörrarna på Tetra Pak/Stora Enso sen jag började där. Dom flesta minns man klart, några mer difusa. Personer som jag jobbar med idag, där jag kan säga :- Vet du att jag har jobbat ihop med din farfar eller morfar. Det sa 1973 års gubbar till mej när jag började, fan vad gamla dom va, tyckte man. Jo jo, that´s life.

35 år framåt i tiden. 87 år gammal om man får hänga med. Fy fan. Nej det är bättre att leva i nuet och försöka ta vara på tiden och livet så gott det går. Och framtiden? En del kan man ju påverka men annars citerar jag Bob Dylan: The answer my friend is blowin in the wind, the answer is blowin in the wind….

Epilog

Jobbar kvar inom samma väggar. Appropå vägg är det enda som finns kvar, fysiskt, av gamla elverkstaden där jag började, just en tegelvägg vid den stora hissen upp till centralförrådet.

Denna berättelse är tillägnad farsan som jobbade på Tetra Pak 1969-1995.

Tommy Svensson den 8 juni 2008

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *