Internationalen i Lunde.

TJENARE FOLKET

Internationalen i Lunde.

14 maj, ett datum som har etsat sej fast hos mej sedan mitten på sjuttiotalet. Ådalen 31, den 14 maj, då svensk militär skjuter ner och dödar fem arbetare och skadar lika många. Annars hör man ju daglig dags att militär öppnar eld mot demonstranter i andra länder. Men detta var en fredlig manifestation mot sänkta löner och strejkbryteri i Sverige.

På femtioårsminnet av händelserna som hölls den 10 maj 1981 befann sej undertecknad tillsammans med ca 23 000 andra i Lunde, platsen för dödskjutningen, vid Sandöbrons södra fäste. Minnesstunden varade runt fem timmar med tal, musik, avtäckande av ett minnesmonument m.m. Mötet avslutades med bland det mäktigaste jag har upplevt. Internationalen, med ett 10-tal musikkårer, en kör på ca 100 sångare samt ungefär 23 000 entusiastiska deltagare. Med i den ”stora kören” fanns sådana herrar som Olof Palme, Sten Andersson, Lars Werner, C-H Hermansson, ”Amaltheamannen” Anton Nilsson men det som kändes extra stort var att jag/vi sjöng tillsammans med anhöriga till offren samt veteranerna, veteraner som var med i demonstrationståget då denna ödesdigra torsdag den 14 maj 1931.

Tommy Svensson den 14 maj 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *