Visste du att…

Visste du att…

TJENARE FOLKET

Visste du att Carl August Wicanders farbror Gustav Adolf var gift med Agnes, Agnes var faster till Nils Mesterton. Jaha och… Nils Mesterton var kaptenen som kommenderade eld mot demonstrationståget i Lunde, Ådalen den 14 maj 1931 då fem arbetare sköts till döds och fem skadades. Carl August Wicander då… Han var VD 1922-1949 för Forshaga linoleum AB som 1909 flyttade från just Forshaga till Almedal, Göteborg. 1952 när han dog hade han testamenterat sitt gods i Södermanland till den svenska staten som en rekreationsbostad till statsministern. Godset heter Harpsund. Han ligger begravd i parken nära godset. Harpsund hade han i sin tur ärvt av sin far Hjalmar Wicander.

Forshaga linoleum då… Startade sin tillverkning av korkmattor 1898 då man tog över en tom byggnad där Forshaga glasbruk hade haft sin verksamhet fram till 1896. 80 arbetare tillverkade 1600 kvadratmeter mattor om dagen. Lokalerna revs någon gång på 50-talet, dom stod ungefär där byggnaden med Stora Ensos logga på finns i dag. Än idag finns det folk som tror att man tillverkar golv och korkmattor i Forshaga. ”Var tjugonde sekund läggs ett golv från Forshaga.”

Tommy Svensson i oktober 2008

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *