O´zapft is

TJENARE FOLKET

O´zapft is

Lördag förmiddag. 22 september. Året är 2007. Solsken. Klarblå himmel. Klockan är någon minut före 12.00. Münchens borgmästare, oberbürgermeister, Christian Ude, befinner sig i Spatenbräu festzelt på Theresienwiese i München. Under överinseende av Schwanthalers staty ”Bayersk ungmö” ska Christian Ude utföra den årliga ritualen.

Kyrkklockan vid Uhlandstrasse börjar klämta de tolv slagen. Oberbürgermeister Ude slår in en tappkran i en 200 liters öltunna. Lutar en litersejdel och häller upp: Ein Maß (Ein Mass), ordagrant ”Ett mått”. En liter öl av märket Spaten med ett skum ovanpå som kritiskt granskas av folket. : Ska man va borgmästare i München ska man fan i mej kunna hälla upp en liter öl också tycker många Münchenbor.

Därefter är det dags för Herr Ude att utbringa ett: O`zapft is.

”Det är upphällt, Tunnan är tappad”.

Den 174:de Oktoberfesten kan börja

Undertecknad som besökt Oktoberfesten i 10 år 1986, 87, 89, 90, 91, 93, 94, 96, 97, och 1998, höjde naturligtvis några Maß i lördags, visserligen inte i München men hos glada vänner på Orust i alla fall.

Lördagens klockrena väder gjorde att drygt en million besökare trängdes på Theresienwiese där Münchens bryggare har slagit upp 8 st. ”tält” som gott och väl tar in mellan 6-10.000 personer. Ett tivoli som får Gröna Lund att blekna finns också, ”Allt” finns att köpa i matväg så man behöver inte gå hungrig därifrån, och inte törstig heller för den delen.

Varje öltält innehåller en tjugomannaorkester, musiken är allt från AC/DC:s rökare ”Highway to hell” till bumpa bumpa , långbänkar, ölbärerskor, restauranger, toaletter naturligtvis, sammanlagda mäter pissrännorna en bit över 750 meter.

Under dessa 14 dagar som festen pågår serveras det drygt 6 miljoner liter öl och en massa korvar, kycklingar, salta kringlor, småfisk på spett och annat tilltugg. Undertecknads personbästa på en dag är 9 Maß, en tisdag 1986. Proffsens policy är Ein Maß Ein Stunde, en liter i timmen. Är man riktigt ölsugen och vill hålla på en heldag så ska man dricka ett stort glas vatten först. Det dämpar den värsta törsten plus att det späder ut ölen. Så ser man någon med ett stort glas vatten, skratta inte, det är ingen amatör det är ”Ein kampfentrinker in leistungklasse”

Tommy Svensson 26 september 2007

One Reply to “O´zapft is”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *