Idel Ädel Adel.

TJENARE FOLKET

Idel Ädel Adel.

Anne-Lie Rydé, Peter Rangmar å Knut Angred å Anders ”farbror Frej” Eriksson i Galenskaparna, Maria Johansson mera känd som ”Tjorven”, Jörgen Mörnbäck, Ted Gärdestad, Stefan ”Lill-Lövis” Johansson, Lennart Jähkel, Babben Larsson, Harald Treutiger, Steffo Thörnqvist och Peter Dalle. Vi kan fylla på med Mel Gibson, Tom Hanks, fotomodellen Bo Derek och den gamle Sex Pistolaren Johnny Rotten. Men nu kommer dom som man brukar räkna upp, Ingemar Stenmark, Björn Borg, Tommy Svensson, Thomas Wassberg, Frank Andersson och Linda Haglund. Jodå alla är 56:or, hela bunten. D.v.s. födda 1956.

Mera 56:or. Dom nuvarande Wallenbergarna Jacob och Marcus, Uffe Larsson programledaren. Stenmarks kompis, Stig Strand, Beyron Gregebo ytterligare en legendar, Anita Tetzlaff, men man ska väl inte tala om ålder på en dam, förlåt, tjej. Thomas Nordström, han som är Olle i ”Pistvakt”, som är lillebror till Sven-E som spelas av Lennart Jähkel som är fyra månader yngre än Thomas. Hängde ni mä?? Den omutbare Andy Garcia, Trombonisten Nisse Landgren, Lasse Gustavsson från Göteborg, ni vet brandmannen som blev svårt brännskadad vid en gasexplosion. Den gamle rockaren Staffan Hellstrand, en sån där långhårig typ, sångaren Danne Stråhed, en sån där skallig typ. Hockeylirarna Kenta Nilsson, som gjorde ett ”Foppa-mål” fem år innan Foppa gjorde det, Peter ”Pekka” Lindmark, Göte Wälitalo, Thomas Gradin, Lars Molin, ”Lill-Kenta” Johansson, 56:or och gamla kämpar i Tre Kronor

Jovisst finns det väl några idrottare till bland 56:orna, Willie Banks den gamle trestegshopparen. Det var han som introducerade fenomenet att få igång en klappande publik strax före ett hopp. Martina Navratilova, flest singeltitlar i tennisen av alla. Tommy Svensson, va dyker han upp igen!!! 1970 satte han tre oslagbara rekord på Ängevi. 1,45 i höjd, 3,15 i längd och 11,4 på 60 meter. Jo visst serru, det är mina personbästa och dom gäller än och är oslagbara. Jag vet att jag inte ens kommer i närheten av dessa rekord idag. Ove Aunli en norsk norrman fra Norge. Han hasade lagg på nederbörden på Wassbergs tid (!). Sebastian Coe en gammal brittisk engelsman från Storbritannien, två OS guld på 1 500 meter. Ulrike Meyfart, en västtysk, västtyska från Västtyskland, tog dubbla OS guld i höjdhopp. Den yngsta OS-guldmedaljören i friidrott, jo då. Det ska väl vara en 56:a till det. Det första guldet, 1972 i München, 16 år gammal på det nya världsrekordet 1,92. Tolv år senare vann hon även i Los Angeles på 2,02.

Sen kan man väl dra till med nåra halvkändisar, Beatrice Ask justitieministern. David Copperfield, en Joe Labero upphöjt till två. Unni Drougge en sån där yrkesältare, typ Alexander Bard (född 61), en sån där som bare snavvler å smâler å babblar å tycker, kort sagt prater en massa dret. Doppingarna Staffan och Annika. Regissören Lars von Trier, den danske dansken från det danske København i det danske Danmark. Jä do gamle, de va dejligt do. Jo men, di ä åxå 56:or.

Kenneth Backman, Benny som jag tror hette Albertsson, Uwe Braatz, Henrik Ahlén, Mona Lindberg, Eva Benjaminsson, Ingela Nilsson, en ljushårig tjej som gick nån termin med oss i femman, Carl Magnus Lindén, ”Kie”, Jan Åhlin, Rose-Marie Svensson… 56:or som har haft anknytning till Forshaga. En till 56:a som har lite anknytning till den stora metropolen vid Klarälven är Mona Gustavsson, mer känd som ”Mona G”. Dansbandet som hade en förkärlek till Forshaga Folkets hus. Nja nu börjar det bli lite krystat.

Vi får väl skramla fram några godingar bland 56:orna åxå. Dragan Joksovic som dog av akut blyförgiftning på Solvallas restaurang den 4 februari 1998. Mahmoud Ahmadinejad, jaha du. Eine förklaring bitte. Han är Irans nuvarande president och USA har utsett honom till näste världsbuse, i klass med bin Laden och Gaddafi.

56:an Paolo Rossi, italiensk italienare från Italien, Fotbolls VM:s skyttekung 1982. Mera fotboll och ytterligare en 56:a och en tragisk kuriosa. Zbigniew Boniek, den polske polacken från Polen. I 58 minuten fälls han innanför straffområdet. Domaren dömer straff och Michel Platini (född 55) sätter bollen i nät. Det är den 29 maj 1985. (Snart 27 år sedan, fan vad klockan går). Juventus vinner med 1-0 över Liverpool på Heyselstadion i Bryssel i Europacupfinalen. Två timmar tidigare hade 39 människor satt livet till, då bråk och panik utbrutit på läktaren mellan så kallade supportrar till dom båda lagen. Glädjen över segern, fanns den??? Drygt två veckor tidigare brann läktaren på ena långsidan i Bradford och apropå 56, så var det så många som omkom i den explosionsartade eldsvådan.

1956 i Fôrshaga. Då gick Sulfiten, då gick Hôlmen, pappersbruket, då gick Spritfabriken, då gick ”Gråten”, fabriken i Deje, då gick såga i Deje. Året efter gick 56:orna. Jo men då hade vi lärt oss att gå. Då fanns Irmakiosken, Grôssbolsboa, Birkefall, Bosättningsaffärn, Arvid i Boa, Pelle Strandbergs livs, Forshaga befann sej i allsvenskan i ishockey…

Sven, Berit, Göran, Ann, Verner, Inger, Olov, Peter, Ulf, Ann-Katrin, Ulla, Solveig, Conny, Liselott, Leif, Pia, Håkan, Ingalill, Ann-Mari, Kajsa, Eero, Per-Inge, Dag, Anna, Christer, Tommy, Lotta, Roddy, Lena, Roger, Sten, Birgitta, Lennart, Mia-Maja, Robert, Marita, Jan, Stefan, Sara, Steinar, Ann-Kristin, Bengt, Barbro, Gerhard, Agneta, Sune, Mats, Eva, Kenneth, Britt-Louise, Tony, Elisabeth, Gert, Åsa, Ove, Kjell, Monica, Annika, Anette, Gerd, Benny, Ronald, Christina, Bosse, Gunilla, Björn, Elsa, Ingemar, Dan, Kerstin, Tomas, Lars med flera… Jodå vi är väl några miljoner i den gyllene årgången. Okej da ”Linken”, du får väl åxå vare mä da. Livets resa har fortsatt. I år fyller vi, 56:orna 56. Tyvärr har några mött slutstationen alldeles för tidigt. Den gamla klyschan säger att själva resan är målet, slutstationen kommer vi ju till vare sej vi vill det eller inte. Så jag säger: Hoppas vi får en bra resa. Naturligtvis får alla ”årgångar” ta åt sej detta.

När livet i såren strör salt. Peppar man upp sej trots allt. (Robert Broberg)

Tommy Svensson den 15 januari 2012. I går fyllde Sonja år. Ett Grattis från en 56:a till en annan 56:a.

3 Replies to “Idel Ädel Adel.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *