Sånt sôm ä bra å vete.

TJENARE FOLKET

Sånt sôm ä bra å vete.

Typewriter är det längsta ord som kan skrivas med tangenterna på samma rad (den översta) på tangentbordet, åfkåårs is it in inglisch.

Grodor hoppar, paddor går. När grodor sväljer sin föda så blinkar de eftersom deras ögon sitter ihop med gommen. Det hjälper till att trycka mer maten i maggen. Visst serru.

Planeten Venus är så varm att om man skulle sätta ner en nybakad Pizza Pepperoni på planetens yta så är den färdiggräddad efter nio sekunder. Snabbmat. I och för sig men då tillkommer ju resan dit som tar ett par månader. Det går nog snabbare vid Lusten, Bamboo, Dallas eller Värmlandspizza. Å andra sidan är Venus atmosfär alltför giftig för att det skulle vara värt och åka dit för en pizza å en öl.

Grammatiska övningar. Alla ord som du kan sätta “jävel” efter, är Substantiv : Klockjävel, gubbjävel, skruvjävel, datorjävel, biljävel o.s.v. Kan du sätta ”som fan” efter ett ord så är det ett Adjektiv: Varmt som fan, dyrt som fan, skitigt som fan, snabbt som fan. o.s.v.

Under en genomsnittlig dag har du indirekt kommit i kontakt med femton penisar, genom att till exempel ta i dörrhandtag. Usch och fy då. Det du Gardell…

En Jumbojet 747 har en snitthastighet på 290 km/h när den ska lyfta från startplattan och apropå det så är inte den svarta lådan i ett flygplan svart, den är orange för att den ska synas bättre. Mera kommunikationsmedel, en Finlandsfärja kallas i Finland för Ruotsinlaiva som betyder ”Sverigebåt”.

I Afrika så dödar flodhästen mer människor än vad alla andra djur på den kontinenten, gör tillsammans. Apropå död, så klarar sej en kackerlacka i cirka tio dagar utan huvud, innan den svälter ihjäl. Munnen på den saknas ju då, så den kan ju inte äta, ju. Ännu mera död. Antalet jakthundar som dör varje år av vildsvin har ihjäl dom, är mer än antalet hundar som har dödats av vargen. Åkäj då, ännu lite mera död. Döda havet är Jordytans lägst belägna punkt, 422 meter under havsytan.

Parmesan och spyor delar den egenskapen att de båda innehåller butylsyra. Gusch.

Procentuellt innehåller vatten mer syre än vad luft gör. En gurka innehåller procentuellt mer vatten än vad Atlanten gör. Apropå procenten. Om man fyller ett vanligt koniskt snapsglas till halva höjden, så är glaset bara fyllt till 15 procent. Och apropå snaps, en liten snapsvisa när man bara fått 15 procent av det 40 procentiga.

Melodi: Räven raskar över isen.

”Den jag har är ganska liten. Den jag har är ganska liten. Men får jag lov, får jag lov att äntligen sätta dit den. Skål.”

Apropå rusdrycker så ramlar myror alltid på höger sida när de är berusade. Jodå några myrstackare har man väl klämt en bira ihop med. Vid Ätterösera 1979, där var det två myror som försökte nalla min pilsner och trillade ner i glaset. Balladen om den kaxiga myran känner man till, men då var de två stycken, så dom var riktigt stöddiga. Två myror var fler än en Tommy.

Sitt ner på en stol, lyft din högra fot från golvet och gör cirklar medurs. Medan du gör detta, rita siffran 6 (sex) i luften med din högra hand. Din fot kommer att ändra riktning.

En del eremitkräftor har ett speciellt sätt att klara sig från att bli uppätna av bläckfiskar. De sätter fast giftiga havsanemoner på skalet så att bläckfiskarna sticker sej på taggarna om de skulle få för sej att fixa ett litet skrovmål. Havsanemonerna drar även nytta av kräftorna, dom tar reda på dom matrester som kräftan lämnat efter sej. Sickna smartingar.

Joseph Goebbels var 165 cm lång, Josef Stalin var 168 cm, Mussolini 169 cm, samma längd som Napoleon, Hitler 173 cm och Karl XII var 174 cm lång. Dom där hade man väl kunnat pissa omkull med ”groven”. Undertecknad är tolv cm längre än vad Adolf var, men jag är sex centimeter kortare än Clintan, som i sin tur är decimetern kortare än norskättlingen James Arness, han som haltade omkring som Zeb Macahan. Zeb (202 cm) var för övrigt 16 centimeter kortare än Richard Kiel, ni vet han som tuggade kätting i James Bond-filmen ”Älskade spion”. Men Richard (218 cm) är ändå en liten krympling. Robert Pershing Wadlow var 54 cm längre och med sina 272 centimeter är han den längsta människa som man vet, levat på detta klot. Som extra onödig kuriosa så var han precis en meter längre än vad “Babben” Larsson är. Babben är nästan en ”halv ribblängd” kortare än självaste herr Pitt som är fyra centimeter kortare än kollegan Kevin Costner som är en centimeter kortare, och på dagen, ett år äldre än undertecknad. Ja ja, gi dä nu…

Apropå längd.

En piga och en dräng skulle till att göra ”det”. Bonden satt i fönstret då han plötsligt såg drängen jaga hans get…
– STOPP där. Vad gör du? ropade bonden.
– Joo… det är väl… lite… genant, svarade drängen.
– Det är så att jag och pigan skulle göra “det” och jag skulle betala 1kr/cm, men jag hade inte så mycket pengar så jag skulle bara prova tre cm, men då kommer getafan och stångar mej i röven, så nu e jag skyldig pigan 37 å 50…

Jo men. Dä va grejer det. Fast blåvalens är drygt 5 meter, dä du dränga-slase. Och när vi ändå berör detta ämne så varar en grisorgasm i cirka 30 minuter. Jag säger då det.

Men även små gullegrisar växer upp och kan bli stora svin.

Av veckans sju dagar stavas torsdag med sju bokstäver medan dom övriga sex dagarna stavas med sex bokstäver. Och den lilla plastbiten längst ut på ett skosnöre heter Flugelbinder. Vad har det med veckodagarna att göra? Inte ett dugg, men Flugelbinder har tolv bokstäver och det är ju tolv månader på året. Nej, det var långsökt. Hör här då, sommarmånaderna maj, juni, juli, augusti, innehåller inte bokstaven ”R”. Det gör resten av månaderna. Nej nu blir det allt sämre och sämre.

Meningen “The quick brown fox, jumps over the lazy dog” använder alla bokstäver i det engelska alfabetet.

Estonia ligger nästan upp och ner i ”framstupa sidoläge” med fören nedåt på cirka 80 meters djup. Det innebär att om man skulle ställa Estonia rakt upp med fören mot botten, skulle halva fartyget hamna ovanför vattenytan. (Estonia är 157 meter långt).

Det mest gångbara ordet världen över är ”Okej”. Sedan kommer ”Coca Cola”

Elvis Aron Presley hade en tvillingbror som hette Jesse Garon. Han dog vid födseln. Lisa Marie, dotter till Elvis och hans fru Priscilla är född den 1 februari 1968. Pricksäkert minsann. Varför det?? Exakt på dagen, NIO månader efter bröllopet, som hölls den 1 maj 1967.

Varje dag skickas det fler sms än det finns människor på jorden.

Antalet räfflor på en kork till en Kalles Kaviartub är 72. Hur hade man klarat sej om man inte visste det.

En 70-årig människa har i genomsnitt stoppat i sig cirka 30 ton mat, levt i ungefär 25 500 dagar och producerat ungefär 3 600 kilo skit, bajs, avföring, exkrementer, dret, fekalier, dynga eller vad man nu vill kalla det. Runt 12 % av allt som hon/han stoppat i sej har blivit till restprodukter, resten har gått åt till energi och livsuppehållande nödvändigheter. Till det kommer 19 275 liter som dom har dränerat bort då dom har pinkat under de 70 åren. Jo men, det är runt 130 fyllda badkar det, uj uj uj. Fekalierna, skiten, bajset färgas brunt av bilirubin, ett färgämne i gallan, fungerar inte detta så är skiten grå. Så är det.

Bristol Stool Scale är en sjugradig skala som klassificerar konsistensen på själva skiten, där skalan 1-2 räknas som förstoppning, 4:an är det optimala, den idealiska avföringen, den som man är glad över att åstadkomma när man kommit upp i åldrarna. ”Som en korv eller orm, jämn och mjuk”, som den officiella benämningen lyder. 6:an är ”Fluffiga bitar med trasade kanter, en mosig konsistens”, med andra ord en lätt blästring av porslinet, medan 7:an är en gammal hederlig ränndreta som heter duga. Vesst i fesk. Nu snackar du allt en massa dynga. Nej det är sant vart enda ord.

En människas nervtrådar sägs sammanlagt räcka cirka 15 varv runt ekvatorn, ungefär lika många varv som hela Sveriges vägnät, med skogsbilvägar inräknade. Min gamla Volvo 940 har bara rullat sju och ett halvt varv runt jorden, d.v.s. halvvägs mot alla nervtrådar. Det är ju inte så konstigt att man kan vara lite känslig ibland.

Det man inte vet har man inte en aning om.

I dag är det den 30 oktober 2011. För 101 år sedan föddes Gerty Börjesson. Hon avled den 17 november 2004. Samma dag avled även Mikael Ljungberg, brottaren som tog OS guld i Sydney år 2000. Samma dag, den 17 november 2004, avled även den ryske backjätten Alexander Ragulin. Han och målvaktslegenden Vladislav Tretjak är dom enda som kan ståta med tio VM guld i ishockey. Tretjak som idag är 59 år gammal och 183 cm lång. Men den här Gerty Börjesson då, vem var det. Jo hon var gift med Oscar Bernadotte som var en äldre bror till Folke Bernadotte. Jaha du.

Tommy Svensson, som sagt, i dag är det den 30 oktober 2011. I morron för 133 år sen brann Eldkvarn. På den platsen står i dag Stockholms Stadshus. Nä nu ger vi ôss…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *