Elenin är på gång.

TJENARE FOLKET

Elenin är på gång.

Nu brinner det i knutarna hos domedagsprofeter och konspiratörer. Elenin är på gång. Och vem är det då? Jo det är en komet av stora mått som kan få Jorden att tippa runt så sydpolen och nordpolen byter plats. Hujedamej! Bland annat sprids ryktet att Elenin är ruggigt stor och att den kommer att skapa tre dagar av mörker då den passerar Solen. NASA lugnar alla oroliga och förklarar att så icke kommer att ske. Den kommer inte att krocka med Jorden och den kommer inte att rubba Jordens bana eller skymma Solen.

Den 3 augusti passerade kometen Jordbanan, in mot Solen. Jorden låg då före med ett fjärdedels varv runt solen. Den fulingen försöker attackera oss i ett bakhåll. Den 11 september var den närmast Solen, då var den strax utanför Merkurius bana. Just då befann sej Merkurius på andra sidan Solen. Den 26 september passerade Elenin precis mellan Jorden och Solen, men inte tusan blev det mörkt då inte. Den 16 oktober är den som närmast Jorden. En dag senare passerar Elenin Jordbanan, då på väg bort från Solen. Hastigheten på kometen är då runt 100 000 km i timmen. 14 dagar senare, den 31 oktober, passerar Jorden Elenins bana med 107 000 km i timmen d.v.s. Kallsta- Deje på en sekund. Dä ä tur att vi hänger mä i svängera.

Kometsvansen är ju alltid riktad bort från solen så när kometen åker ifrån Solen kommer svansen först och ju närmare Solen kometen är, desto större är svansen. Det beror på Solvinden säger expertisen. Solvinden består av elektroner och protoner och annat gojsa-mojsa som skickas iväg från solen. Jorden kommer aldrig i kontakt med kometsvansen, för som sagt, kometen kommer före Jorden när Jordbanan passeras men svansen kommer ju före kometen. Solvinden ger ju även upphov till norrsken när den kommer i kontakt med Jordens magnetfält. Ja dä ä möe mä dä Jordiske. Men är det stjärnklart bör man ändå se ett litet meteorregn i månadsskiftet oktober-november, på grund av allt bôs å grus och annat jox som kommer i kometens släptåg.

Elenin beräknas som sagt, vara som allra närmast Moder Jord, den 16 oktober 2011, då är den 35 miljoner kilometer bort. Vilket är ungefär 90 gånger längre bort än vår käre gamle Måne. Så det finns alltså ingen anledning till oro säger expertisen.

Men jag, Tommy Svensson, lovar och svär att om 115 år, just den 16 oktober, kommer minsann Solen att förmörkas i Sverige men då är det vår käre vän, Månen som täcker solen helt. Vi befinner oss för tillfället i en riktig dösäsong vad beträffar totala solförmörkelser i gamla Sverige och framför allt i Fôrshaga. Så vi får väl beställa väckning den 16 oktober 2126 så vi får se den storslagna naturupplevelsen.

Domedagsprofeterna kommer troligen att bli väldigt besvikna på Elenin så dom får nog vänta tills den 21 december nästa år då krigsguden Bolon Yokte ska förgöra Jorden enligt Maya-folket. Överlever vi den 21 december 2012, så har vi en ny komet på ingående. I juni i år så upptäcktes det som kan bli nästa stora steniga och isiga besökare, kometen Pan-Starrs som kan bli synlig för blotta ögat i början av 2013. Kanske domedagen kommer då istället?

Som lite extra nödigt vetande så omvandlar Solen, varje sekund, 5 miljoner ton väte till helium i en ofantlig kärnexplosion, perfekt placerad från oss.

En Fotnot är på sin plats : Kometen Elenin är uppkallad efter sin upptäckare Leonid Elenin, en rysk amatörastronom som upptäckte kometen den 10 december i fjol. Och för att se kometen så bör det vara en helt stjärnklar kväll och man bör ha en bra fältkikare. Så det är nog inte bara domedagsprofeterna som blir besvikna.

Tommy Svensson den 3 oktober 2011. I dag avslutas Münchens berömda höstpartaj, Oktoberfest, för detta år. (snyft)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *