Jacob Beser, en gång och en gång till.

TJENARE FOLKET

Jacob Beser, en gång och en gång till.

Jacob Beser från Baltimore, Maryland USA, var fem år när Japans förre kejsare Hirohito steg upp på tronen. Året var 1926. Två år tidigare hade den dåvarande kronprinsen Hirohito gift sej med sin flamma Nagako. Efter fyra prinsessor föddes så sonen, den nuvarande kejsaren Akihito. Jacob Beser var då tolv år. Året är 1933, samma år som den mustaschprydde Adolf tog över makten i Tyskland. Adolf bildade ju Axelmakterna 1940, tillsammans med Hirohito och italienske Benito, ni vet han som hette Mussolini i efternamn. Den 15 mars 1945 fyllde Jacob Beser 24 år. Den 16 juli samma år, detonerade den första atombomben strax utanför Los Alamos, New Mexico USA.

Kvart i tre på natten till den 6 augusti 1945 rullade planet ut på startbanan på ön Tinian. Förste vapenteknikern ombord, William Sterling Parsons, knackade ur sin pipa mot en bomb som han sen preparerade, jobbet tog ungefär en halvtimme. En bomb som skulle förändra historien. Trots att bomben vägde fyra ton och var tre meter lång kallades den för ”Little Boy”. Klockan 8:15 och nästan 10 000 meter över den japanska staden Hiroshima fällde planet ”Enola Gay” sin dödsbringande last. 43 sekunder senare kom den väldiga blixten. 565 meter över staden exploderade Little Boy.

Piloten Paul Tibbets lade planet i en brant sväng snett nedåt. En minut senare träffades Enola Gay av tryckvågen från bomben. Strax efteråt skakades planet av en andra tryckvåg, den första tryckvågens studs mot jordytan. Det karakteristiska svampmolnet steg till 6 000 meters höjd. Andrepiloten, Robert Lewis, stirrade på molnet och sa :- Herre Gud, vad har vi gjort? I ett nafs hade 75-80 000 människoliv raderats ut. 60 kilo uran hade gjort sitt.

En 24-årig radaroperatör från Baltimore i USA fanns med ombord. Tre dagar senare skulle han få se ett nytt svampmoln stiga mot skyn. Jacob Beser var med även på nästa uppdrag, det som skulle utplåna 60 000 liv i Nagasaki. Planet, som döptes till Bocks´car, var av samma typ som Enola Gay, en B 29:a. Bomben kallades denna gång för ”Fat man”. 11:02 den 9 augusti detonerade den ”fete mannen”. Den aktiva delen var denna gång plutonium. Den var en exakt kopia av bomben i Los Alamos. Jacob Beser var den ende som var med på båda atombombsuppdragen. Han hade, båda gångerna, uppgiften att störa japanernas radar.

Fem dagar senare, den 14 augusti, höll kejsar Hirohito ett radiotal där han förkunnade ”Vi måste acceptera det oacceptabla och uthärda det outhärdiga”. Den 2 september skrev Japan under kapitulationen. För Japans del började kriget redan 1937 med att anfalla Kina. Japanernas policy blev tre år senare, “bränn allt, döda allt, förstör allt”. Runt 18 miljoner civila kineser fick sätta livet till i slakten. Den kejserliga japanska arméns grymheter var av ungefär samma kaliber som Himmlers SS-trupper körde med. Troligen var kejsar Hirohito väl medveten om läget när t.ex. ny ammunition testades på kinesiska fångar för att se effekten.

Hibakusha, är japanska och betyder ”atombombsöverlevare”. Runt 200 000 hibakusha finns kvar. En minskande skara av åldringar i de båda städerna som oroas över att minnet av lidandet ska dö ut med dom. Vid minnesmonumenten i de båda städerna finns drygt 420 000 namn som dött till följd av atombomberna. Vid årsdagen så läggs nya namn till på hibakusha som avlidit under året. Tsutomu Yamaguchi var den enda person som bevisligen överlevde båda atombomberna. Han dog i cancer 2010.

Besättningen på Enola Gay dör också ut. Navigatören Theodore van Kirk är den ende som ännu är i livet. Som extra kuriosa så fyllde han 90 år i år, den 27 februari, samma dag som gamle Frank Buckles avled. Frank var den siste överlevande amerikanen som var inkallad i det första världskriget (se inlägget ”Gamle Frank”). Jacob Beser då? Jo han är också borta, han dog den 16 juni 1992. Lite ännu mer extra onödigt vetande. Hirohitos flamma Nagako dog också den 16 juni fast åtta år senare.

Hirohito gick fri när Tokyoprocesserna var över. Tokyoprocesserna var motsvarigheten till Nürnbergrättegångarna. Sju av Japans höjdare inom det militära slutade sina dagar i galgen. Hirohito anklagades inte ens.

Och själv då Tommy, vad har du för inställning till atombomber? Nja det kanske höll världen, i alla fall Europa, i schack under det kalla kriget, den så kallade terrorbalansen. Ironiskt nog så tror jag att bomberna över Hiroshima och Nagasaki räddade fler människoliv. Japanerna gav ju allt för att försvara t.ex. ön Okinava, lite mindre Öland. Omkring 100 000 japanska soldater, runt 13 000 amerikanska, lägg därtill cirka 100 000 civila dödsoffer. Vad hade en invasion av dom japanska huvudöarna kostat i människoliv? Sen tror jag också att amerikanarna ville visa ryssarna att vi har ”bomben”. Annars har jag väl inte där så mycket till övers för kärnvapen.

Att det sen var civila offer kan ju kanske diskuteras, men över 100 000 civila fick ju sätta livet till i bombningen av Dresden 13-14 februari 1945. Samma antal civilister strök med när bomberna föll över Tokyo natten mellan den 9-10 mars 1945. Så pratas det vitt och brett idag om civila dödsoffer. I dagens oroshärdar beräknas att 90 % av alla dödsoffer är civila, så bara det tycker man att det bör vara en tankeställare innan man börjar med en väpnad konflikt. Enligt Genevekonventionen så ska man i möjligaste mån undvika civila offer. Och vissa vapenslag är också förbjudna. Men en rysk AK 47 en s.k. Kalashnikow, en amerikansk Barett M 82 eller varför inte en Haubits 77 från Bofors dom är inte så farliga, dom dödar bara lite grand. Ja ja…

”Är man mer död av en atombomb än av en konventionell bomb” (Jacob Beser)

”Om det istället hade varit tyskarna som atombombade städer, skulle vi ha definierat atombombning av städer som ett krigsbrott, och vi skulle ha dömt de tyskar som bar ansvaret för detta brott till döden genom hängning.” (Albert Einstein)

”Förr var det jämt och nätt att skinnet räckte till, nu har man skinn till tre stycken” (Håkan i Änga)

Det där sista, vad är det för ett citat då? Jo det var en gammal jobbarkompis som kom med en filosofisk åskådning angående åldrandets inverkan på den manliga kroppens nedbrytning.

Tommy Svensson den 9 april 2011. Apropå andra världskriget så anföll tyskarna Norge och Danmark denna dag för 71 år sen. Apropå 71 år så var Jacob Beser 71 år när han dog, ja ja, gi dä nu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *