これは非常に今。

TJENARE FOLKET

これは非常に今。

Moder jord har slagit till igen. Jordbävning, tsunami, flera efterskalv och som grädde på moset, reaktorhaveri. Det är ju inte direkt några strålande tider för japanerna om uttrycket tillåts. Det jag tycker är ganska otroligt är den mentala styrkan dom har, trots att räddningsorganisationen verkar fungera dåligt. Hur mycket mörkar myndigheterna? Dom har nog litat för mycket på sin högteknologi, så kom jordbävningen och vågen som sköljde dom tillbaka till 1945. Det är väl blåställ på, som gäller. Jag beundrar de 180 arbetarna som är kvar vid reaktorerna i Fukushima som gör allt vad dom kan för att katastrofen ska bli så lindrig som det överhuvudtaget går. Där kan man nog prata om hjältar.

Men detta med kärnkraftverk i Japan, alldeles vid kusten, det tycker man är lite vansinne. Jordbävningar verkar ju vara lite av vardagsmat där borta och det är ju inte första gången som en tsunami drar in över stränderna. Man borde tänkt till före. Det man reagerar på lite grand är snacket om fabriker som står stilla. Börserna går ner. Att tiotusentals liv har gått till spillo, kanske nån miljon hemlösa, är av mindre betydelse. Företagen kan väl visa lite goodwill och vara med och ”sponsra” uppröjningsarbetet. H&M hjälper tydligen med kläder och IKEA med sängar o.dyl.

Och så Libyen…

I Libyen har flera hundra demonstranter dödats av regeringstrupper hittills under oroligheterna. Flera svenska företag är ju verksamma i Libyen och den svenska exporten ligger runt 600 miljoner kronor per år. Nu vill Amnesty se till att man tar större hänsyn till mänskliga rättigheter och låta handeln komma i andra hand. Men så kan di väl inte göra, då får vi ju inte sälja något. Men USA fixar det. Dom har nu med FN:s hjälp fixat till så att dom kan anfalla Gaddafi när som helst. Vad händer när dom miljoner som trots allt stöder honom, ger igen, kanske med bomber i städer runt om i världen.

I och med flygförbudet och hans påstådda vapenvila mot demonstranterna har trätt i kraft så kanske man har skrämt honom lite. Vapenvilan verkar det tydligen vara lite si och så med. Men ska man låta honom hållas da? Har man lite moral i kroppen så gör man inte affärer med diktaturer men det är väl så dags nu, så det är ju bra att Amnesty har fått tummen ur när inte exportföretagen har det. Men om det är oljan som västvärlden vill åt så måste man ju smöra honom lite.

Men det pågår ju väpnade konflikter och inbördeskrig lite varstans i Afrika, varför går inte NATO in där och hjälper rebellerna som dom har tänkt sej göra i Libyen? Nja, det kanske kan bero på att dom inte vet vem som är den store grisen i dom konflikterna. Intressant att se om NATO hjälper demokratirörelsen i Bahrein och övriga arabstater…

Det kanske blir ett nytt fräscht krig för USA, nu när kriget i Afghanistan inte verkar komma nån vart och nu när Irak har blivit ”demokratiskt” och dessutom mot ärkefienden Gaddafi. Jag tror att Barack Obama ligger bra till att få Nobels fredspris igen…

Hitler var ju beroende av den svenska järnmalmen medan Sverige köpte stenkol och koks av nazityskland. Utan kol och koks hade Sverige fungerat sämre än dåligt under andra världskriget. Det finns väl liknelser i dag åxå, vapen och vapensystem mot olja. Ska vi byta, ska vi byta grejer, ska vi byta grejer med varann…

Rubriken då, dom japanska tecknen eller vad det är. Jodå det är japanska tecken, dom beskriver situationen där borta. Tecknen betyder ”Det är mycke nu”.

I dag händer det. Klockan 19:10 är det fullmåne och dessutom ”Supermåne” d.v.s. månen är som närmast jorden. Det bäddar för kaos säger astrologen Rickard Nolle. Han kan ju säga det till japanerna.

Även om detta inte var någon kul läsning har jag en fundering. Alla säger att tiden rusar iväg. Då funderar man på, att det verkar som om livet är skitkul för dom flesta, för att tiden går ju fort när man har roligt, samtidigt som ett gott skratt förlänger livet. Hur går det ihop…

Tommy Svensson den 19 mars 2011.

One Reply to “これは非常に今。”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *