Nej, jag är inte rasist men…

TJENARE FOLKET

Nej, jag är inte rasist men…

Nu när Sverigedemokraterna har kommit in i riksdagen så har ordet ”rasist” varit på tapeten i media.

”Ja, nog fan vet jag hur dom gör med hottentottproblem i Amerika. Där bara buntar dom ihop dom och slår ihjäl dom bara”. ”Nä, kärringar över 40, dom ska man bara bunta ihop och slå ihjäl, och göra tvål av dom, och skicka dom till dom där skitiga lappjävlarna. Förresten bunta ihop dom med och slå ihjäl dom, dom kan man göra lampskärmar av, såna där med röd tofs på.” .”En får inte vara blödig, men så råka jag missa den där fembussen, så jag va tvungen och ta grisbilen istället. Så jag hejda en gubbfan som jag mötte där på vägen och sa :- Du, har grisbilen åkt förbi? :- Har du ramla av då, sa den fan. Det va en finnjävel. Dom ska man bara bunta ihop och slå ihjäl”. ”Ja, raggare och gamla jävla kärringar, och Stockholmsjävlar och zigenare och fanskap och hottentotter och mopedister, bara bunta ihop dom och slå ihjäl dom…”

Lars Ekborgs monolog ”Bunta ihop dom” från 1968, skriven av mysfarbrorn John Bertil ”Beppe” Wolgers tillsammans med Yngve Gamlin.

I den monologen blev den mörkhyade aktrisen Fatima Ekman kallad ”hottentott” sådana som man bara ska bunta ihop och slå ihjäl, i alla fall gör dom så i Amerika, och i slutet av monologen där nämns ”zigenare och fanskap”. Jo jo, där va det hets mot folkgrupp. Men att bunta ihop kärringar över 40, dom där skitiga lappjävlarna, raggare, gamla jävla kärringar, Stockholmsjävlar och mopedister det kan man kanske hantera idag, men att bunta ihop ”hottentotter” och även ”zigenare och fanskap”, kanske också i viss mån även ”en finnjävel”, då blir det genast känsligare, då är man utan tvekan rasist. Men då, 1968, skrattade folk och applåderade åt detta. Jag ska villigt erkänna att jag fortfarande drar på smilbanden när jag hör Lars Ekborgs ”norrlänning” hålla låda. Men kan man skratta åt detta idag, utan att kallas rasist?

Nationalskalden Evert Taube sjunger i sin visa ”Tatuerarevalsen ”: ”Borta i Bahia, hej sjung faderia, var det bara negrer och skräll och skrik”. Det tycker man idag att det kan kännas direkt nedvärderande. Bakverket ”negerboll” fick ju byta namn till typ ”kalla dom vad du vill”. Kvarteret ”Negern” i Karlstad fick också byta namn till det väldigt neutrala ”Tingvallastaden tre”. Där kan jag väl kanske hålla med om att folk tar anstöt, men när det divideras om GB:s klassiker från 1979, ”Nogger” och ”Nogger-Black” med lakritssmak, att det skulle te sej rasistisk, där tycker jag: Nä, nu får dom väl ge sej. Det samma med ”88:an” en annan GB-klassiker. Det skulle betyda ”Heil Hitler”, ”H H”, den åttonde bokstaven i alfabetet. Jag begriper inte att dom orkar hålla på. Och nu på höstkvällarna, får man säga att det mörknar ute, utan att bli kallad rasist?

En känslig sak i dessa ”terroristvarningstider” är islamisterna. Mej stör det inte när dom slänger sej på mattan vänd mot Mecka för att be, fem gånger om dagen. Men det är inte politiskt korrekt att prata om deras allt större inflytande. Jag köper inte deras kvinnosyn, hedersmordkulturen, sharialagarna, halalslakt av djur m.m. men håller dom sej bara ”på mattan” så att säga, så är det helt OK för min skull. Men fråga en jude vad han tycker om muslimer. ”Gas the arabs” stod det på en garageport i Israel, är inte det rasism? Eller omvänt, muslimer vad tycker dom om judar. Nja, det är nog inte rasism, det är ju religiösa motsättningar. En serb som inte gillar en kroat då. Nja, det heter väl inte rasism, det heter väl etniska motsättningar. En hutu som inte gillar en tutsi (Rwanda), nja det är väl stammotsättning det, eller… Det är tydligen så att när det är västeuropéer och amerikaner som inte accepterar övriga världsmedborgare som det laddade ordet rasism kommer in i bilden.

I dagens Sverige ”måste” man gilla, och vara nyfiken på, andra folkslag och kulturer, annars faller man ur ramen och får en stämpel i pannan. Det är heller inte politiskt korrekt att tycka så, men det finns folkslag, kulturer och religioner som jag mer eller mindre har svårt för, som inte jag vill beblanda mej med, men givetvis ska man respektera dom. Dom har också sin plats här på jorden. Elin ville visa sin respekt mot andra genom att gå med i en facebookgrupp som Aftonbladet skapade, ”Vi gillar olika”( heter det inte att människor är lika). Tyvärr var det en av ”de olika” som inte ville visa ömsesidig respekt utan han ville, och såg till att 27-åriga Elin slutade sina dagar här på jorden. Man kan bli förbannad för mindre. Nej, jag är inte rasist (eller SD:are) men att kräva och ge respekt, människor emellan, måste ju vara A och O.

”För när mänskorna har varandra, bor dom alla i samma land, och jag är ju precis som andra, och min hand är så lik din hand./Ska det vara så svårt att lära, det att mänskorna – det är vi…”

Citatet ovan är ur visan, ”Mitt eget land”. Musik Olle Adolphson, texten är skriven av mysfarbrorn John Bertil ”Beppe” Wolgers.

Tommy Svensson den 9 oktober 2010.

3 Replies to “Nej, jag är inte rasist men…”

  1. Bra skrivet!

    Glöm inte att man kanske ska sluta säga att man dricker kaffet “svart” för det kan också vara rasistiskt. Vidare måste ju hårvårdsmärket “Schwartzkopf” vara ett väldigt rasistiskt företag och får verkligen bilar vara svarta längre?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *