Den blomstertid nu kommer.

TJENARE FOLKET

Den blomstertid nu kommer.

Försommargrönska, skolavslutning, sommarlovet står för dörren. Uppklädda elever, föräldrar och lärare som går in i en kyrka. Där inne sjungs kanske Idas sommarvisa men framför allt skolavslutningarnas klassiker, Israel Kolmodins psalm ”Den blomstertid nu kommer”. Men denna tradition verkar snart vara ett minne blott i vissa kommuner. Diskrimineringsombudsmannen (DO) som skärpte lagen för något år sedan, säger att: Elever som är icke kristna eller tillhör en annan religion, får inte känna sig kränkta eller uteslutna från ceremonin i kyrkan. Det kristna huset, där man sjunger psalmen som några stör sej på, för att där ingår orden om Guds godhets rikedom.

Undertecknad som är en inbiten ateist har inga problem alls, med att gå till kyrkan på en skolavslutning och jag sjunger mer än gärna med i ”Den blomstertid nu kommer” trots att man sjunger om ”Guds godhets rikedom”, men känner jag mej kränkt? Absolut inte. Jag tycker att denna tradition med skolavslutning i kyrkan ska leva, eller är det kanske nostalgin som flödar för att minnas barndomens skolavslutningar och sommarlov.

Några kanske tycker, det där är ju mossigt och vi lever ju i mångkulturens tidevarv, men man behöver inte vara Sverigedemokrat för att vilja värna om våra svenska traditioner. För jag menar, dom som anländer till Sverige måste acceptera att vi har en annan religion, en annan kultur och andra värderingar som vi vill slå vakt om. Vi ska inte ge efter på våra traditioner för att tillmötesgå andra som har andra kulturer eller religioner, det måste dom finna sej i. Om elever och föräldrar vet med sej att dom kommer att bli kränkta av att gå i kyrkan och höra om ”Guds godhets rikedom” måste det väl gå att lösa från fall till fall. Fast det är ju klart, jag skulle ju absolut inte gå in i en moské och sjunga om Allah Akbar och jag tror stämningen skulle försvinna helt om lucia skulle dyka upp med ljuskronan ikädd en burka…

Tommy Svensson den 6 juni, Sveriges nationaldag. Året är 2010.

One Reply to “Den blomstertid nu kommer.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *