Erik Johansson och Vickan.

TJENARE FOLKET

Erik Johansson och Vickan.

Erik Johanssons huvud skiljdes med ett hugg från resten av kroppen och Vickan är hans barnbarns barnbarn barnbarns barnbarn barnbarns barnbarn barnbarns barn. Oj oj. Det här får vi utveckla. Erik Johansson var farsa till Gustav Eriksson som sedermera blev Gustav Vasa och Vickan är Victoria Ingrid Alice Desirée, kronprinsessa av Sverige, som efter den 19 juni går till avel för att bibehålla den arvsrätt till Sveriges tron som Gustav Vasa införde. Jo men. Nu är inte Victoria ättling till Gustav Vasa i rakt nedstigande led (svärdslinjen) utan vi har ju haft både Vasaätten och Pfalziska ätten. Även Holstein-gottorp var med på ett hörn innan Bernadötterna tog hand om det hela. Men på någon vänster har ättlingar till Gustav Vasa gift in sej tillbaka till Sveriges kungahus.

Erik Johansson blev ett huvud kortare i samband med Stockholms blodbad den 8 november 1520. Hans femte barn, som döptes till Gustav, var 24 år när farsan blev av med skallen. Tre år senare valdes Gustav till kung av Sverige. Efter det valet har som sagt kungakronan gått i arv. Det är väl egentligen bara Adolf Fredrik (Holstein-gottorp) och Karl XIV Johan (Bernadotte) som har blivit valda efter det. Men farsan till Gustaf III, Adolf Fredrik, hade en morfars mormors farfar som var just den dära gubben som åkte Vasaloppet redan vintern 1520-1521, så det var ju nästan legitimt att välja honom. Syrran till Kalle dussin (Karl den tolfte), Ulrika Eleonora, kunde inte fixa till några arvingar. Kalle dussin som fick ett titthål genom skallen i Fredrikshald (Halden) 1718, hade ju heller inga ungar. Ulrika Eleonora som då tog över, var för övrigt den senaste regerande drottningen på Sveriges tron. (1718-1720) Hon lämnade 1720 över rodret till sin gubbe som då blev Fredrik I, men som sagt dom fick inga ätteläggar. Då fick man ragga upp Adolf Fredrik, som tog över när Fredrik I mulade 1751. Hänger ni mä!

Vilka är Gustav Vasas kopplingar till dom tre historiskt mest kända av Sveriges konungar då, Gustav II Adolf, Karl XII och Gustav III. Jo, Gustav II Adolf hade en farfar som hette Gustav Vasa. Farsan till han som dog av tre skott i dimman i Lützen var ju en av Gustav Vasas söner, Karl IX. Karl IX står ju staty i Kallsta som han grundade 1584. Gustav II Adolf blev i sin tur farsa till vår kanske mest berömda drottning, Kristina. Med henne dog den direkta linjen av Vasaätten ut på Sveriges tron när hon abdikerade 1654 (hon dog 1689).

Karl den tôlfte da? Han var ju av den Pfalziska ätten men fick ändå lite DNA från Vasa. Farfar till Karl XII var Karl X Gustav. Karl X Gustav tog över efter Kristina och var den förste kungen i Sverige av Pfalziska ätten, det var han som anordnade tåget över Bält.(numer går tågen i en tunnel under Stora Bält). Karl X Gustav hade en mamma som var syster till Gustav II Adolf. Ja jäklar du. En syrra till Karl X Gustav, Christina Magdalena av Pfalz-Zweibrücken, blev stammoder till en hel hoper med kungar och furstar och en massa andra som blev insyltade i, i stort sett alla Europeiska kungahus. Gustav III var ju som sagt son till Adolf Fredrik som hade några gener från Gustav Vasa. Gustav III son blev Gustav IV Adolf som avsattes i en kupp 1809. Efter Gustav IV Adolf blev brorsan till Gustav III kung, han hette Karl XIII och med honom dog den grenen av Holstein-gottorp ut från tronen. Men den dära Gustav IV Adolf var farmors far till Victoria. Där kommer Vasas koppling till Bernadötterna in i bilden.

Karl XIV Johan, som från början hette Jean Baptiste Bernadotte, blev 1818 kung av Sverige (och Norge) sen Karl XIII kolat vippen. Victoria blev sedermera gift med V-Gurra, Gustav V. Hon var tyska och dessutom en avlägsen släkting till Gustav Vasa. Det gillade Oskar II, V-Gurras farsa och Karl XIV Johans sonson. Lite extra kuriosa: Prins August, en yngre bror till Oskar II, var lite klent begåvad, inte den vassaste kniven i lådan, det var inte skottat ända fram, där hade det brunnit i proppskåpet om man säger så, motorn gick bara på tre cylindrar, alla druvor fanns inte i klasen, han hade hela solcellen i skuggan, bilen var låst men rutan var nere, hissen hade med andra ord inte gått ända upp. August skulle inviga ett tåg vars lok bar hans namn. Efter invigningstalet kommenterade någon: Att den där, han är ju dummare än tåget. Känns uttrycket igen? Det ska enligt uppgift komma där ifrån.

Men tillbaka till ordningen. Victoria som var gift med Gustav V är ju farfars farmor till sin namne som nu ska gifta sej med den stora kärleken eller om det är den kära storleken, Daniel, som efter den 19:de har den stora pressen på sej att ”avlossa bössan på riktigt”. Men tänk om det är blårök i den Ockelboska pipan och arvingarna uteblir, aj aj aj. Arvingar som har snirklat sej fram genom den svenska historien från Gustav Vasas tid, han som införde arvsrätten till den svenska tronen. Men ska jag vara ärlig bryr jag mej inte alls om det blir blårök eller små prinsar och prinsessor, men för deras skull så, okej da.

Men jag undrar egentligen hur Hans Majestät Konungen tänker, när ätten Bernadotte byts ut till Westling i det rakt nedstigande ledet, det som kallas svärdslinjen. ”Men jag har ju fixat till en grabb som kunde fortsätta med oss Bernadötter i det rakt nedstigande ledet, men det är väl så i dagens läge att jag måste gilla det faktum att Olle Westling (farsa till Daniel) kanske får en sonson som en vacker dag blir kung av Sverige medans min eventuella sonson bara blir en prins. Rent teoretiskt blir det ju vi Bernadötter som blir ingifta i den släkten. Ja jag säger då det. För Sverige ur tiden”.

Tommy Svensson, en ättling till Annika Svensdotter i Olsäter. Hon var ett år gammal, 1718, när Karl XII dog av korsdrag, d.v.s. kulan gick rakt igenom skallen. Dagens datum har hunnit bli den 4 juni. Om två dagar är det Sveriges nationaldag som vi firar till minne av att Gustav Vasa utsågs till kung just denna dag för 487 år sen. Tänk va tia går…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *