Homo Sapiens, ja ja…

TJENARE FOLKET

Homo Sapiens, ja ja…

”Det finns folk som tror att mordet på judarna under andra världskriget var unikt i sin ondska. Det är ett stort misstag. Det var bara tekniken som tog ett steg framåt. Vår värld har haft folkmordet som praxis i många hundra år”. Citatet är av författaren Olof Lagercrantz. ”Vi får inte glömma Förintelsen, det får aldrig upprepas” hör man. Ändå händer det, bland annat i Rwanda 1994, ca: 1 miljon tutsier och i Kambodja (Kampuchea) 1975-1979, ca: 2 miljoner döda. I Tibet 1959, dödade kineserna ca: 1 miljon tibetaner och drev Dalai Lama på flykt. ”Äh va fan, gulingar och negrer dom dör väl ändå som flugor utav svält och sjukdomar.”

Är det så FN och den vita världen resonerar? I Rwanda och Kambodja stod FN med händerna i byxfickorna medan hutuer och Pol Pot fick hållas. Nödropen fanns där. Ingen gjorde något. Förutom Frankrike, som bistod hutufolket med vapen och det sägs att dom även hjälpte till att bekämpa gerillan, den gerilla som till slut fick ett stopp på blodbadet. Dödssiffran i Rwanda slutade som sagt på närmare en miljon. Den vietnamesiska armén som, 1979 slog till mot Pol Pot och dom röda khmererna. Vietnam öppnade gränsen och fick till och med skulden för förhållandena i Kambodja (Kampuchea) innan den fruktansvärda sanningen uppdagades. Efter 1979 fick Pol Pot militärt stöd av flera västländer, för väst var rädda att Vietnam, när dom dängde USA 1975, skulle fortsätta sitt erövringståg i hela Sydostasien. Då spelade det ingen roll att Pol Pot var ansvarig för två miljoner liv. Vietnameserna och indirekt Sovjet skulle ju motarbetas trots att dom räddade Kampuchea från ytterligare åderlåtning.

Listan kan göras lång, Stalins terror under 30-talet där kanske uppemot 40 miljoner ryssar fick sätta livet till, Maos experiment ”Det stora språnget” och ”Kulturrevolutionen ” som kostade 30-40 miljoner kinesers liv. (Många i Sovjet och Kina dog då av hungersnöd utan att Stalin eller Mao brydde sej nämnvärt). Japanernas slakt på kineser under andra världskriget, uppemot 15 miljoner civila, turkarnas mord 1915, på ca 1,5 miljoner armenier, ett par hundratusen indianer i 1800-talets USA, spanjorernas utrensning av inkaindianer på 1500-talet, belgarnas rensning i Kongo i början på 1900-talet med kanske så många som 10 miljoner offer, Idi Amins Uganda, Darfur, Indonesien på 60-talet … Men som sagt ”det är ju bara ryssar, gulingar, rödskinn och negrer”.

Varje massaker som inträffar på behörigt avstånd från Europa verkar inte vara så allvarlig när FN betraktar den. Missförstå mej rätt nu. Srebrenica i Bosnien med ”bara” ca 8 000 döda. Jämför t.ex. med Idi Amins Uganda runt en halv miljon, Irak kurderna i Halabja ca 50 000, Darfur ett par hundratusen sedan konflikten började där 2003, Östtimor ca 200 000 döda. Tyskland är ju en del av västvärlden medan varken Ryssland/Sovjetunionen, Kina, Afrika eller Kambodja räknas dit. Är det därför Förintelsen får så stora rubriker (med all rätt) medan folkmord utanför Europa mera blir ett ”Ja ja”. Men man behöver bara gå till sej själv. Det är Ådalen 31 med fem (5) döda som har berört mej mest av alla massakrer. (Bilden på min ”logga” är tagen ungefär en kvart, tjugo minuter innan skotten föll)

Djingis Kahn som på första halvan av 1200-talet lade under sej stora delar av Asien, lämnade efter sej pyramider av dödskallar, runt 8-9 miljoner fick sätta livet till. Skillnaden var att han inte såg skillnad på kineser, perser eller turkar. Alla föll offer. 1979 skrev Ralph Siegel en låt till Djingis Kahns ära. Undrar om Adolf Hitler får en hyllningslåt uppkallad efter sej om sisådär 600 år…

En av de större folkmördarna är malariamyggan, ca två miljoner offer varje år, och då är det främst oskyldiga barn under fem år som drabbas.

Och så säger miljöforskare, filosofer, vetenskapsmän och andra förståsigpåare att ”Vi är för många människor på Jorden”. Ja men då är det väl bra med lite folkmord, epidemier och naturkatastrofer då. Eller varför föregår dom inte själva med gott exempel. Det verkar som om några måste offras för att andra ska överleva. Eller eftersträvar dom en regim som får nazityskland att likna en söndagsskola. Nej, nu ska man väl inte måla fan på väggen, för han har redan anlänt, på en del håll i alla fall. ”Äh, några miljoner hit och dit som stryker med är väl inte så noga. Vi är ju snart sju miljarder individer på detta klot, så det finns ju att ta av”. Vad som jag tycker är viktigt är inte hur många vi är på Jorden, utan hur vi förbrukar och fördelar våra resurser. Uh, va politiskt korrekt du va nu, Tommy.

Det var lite om folkmord och annat elände.

Homo Sapiens (Den förståndiga, tänkande, moderna människan) Ja, kan myrorna ta dö på varandras arter och släkten, ska väl inte människan vara sämre. Men det finns, tack och lov, individer av släktet Homo Sapiens som kan leva upp till vad det betyder, ”Den förståndiga, tänkande människan”

Tommy Svensson Valborgsmässoafton 2010.

One Reply to “Homo Sapiens, ja ja…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *