Varför är februari så kort?

TJENARE FOLKET

Varför är februari så kort?

Bland andra Olof Månsson i Edeby, Anders Nilsson i Rud (det Rud strax norr om Olsäter), Stina Petersdotter i Ävjan (också norr om Olsäter), Börje Segolsson i Östra Deje, Petter Nilsson i Grôssbol, Elin Jonsdotter i Skived, Anton Andersson i Skåre och Anders Olofsson i Mölnbacka var födda före den 23 februari 1753 men fick aldrig uppleva detta datum trots att dom avled många år efteråt. Hur kan det komma sej? Ona Minota.

Några personer som till exempel, Kjerstin Jonsdotter i Rud (fortfarande strax norr om Olsäter), Peter Larsson i Ävjan, Britta Svensdotter i Forsnäs (mellan Edeby o Deje), Maria Andersdotter (Berg, Östra Deje), Måns Jonsson i Skived och Nils Larsson i Grôssbol, dom fick minsann uppleva den 30 februari. Året detta historiska datum ägde rum var 1712. Driver du med oss Tommy? Å nej då.

Det hela började egentligen i Rom 753 f.Kr. då staden enligt sägnen grundlades på dom sju kullarna, då började den ”moderna” kalendern ta form. Man hade till en början 10 månader och 304 dagar att leka med. Man började året med mars (framåt mars, ha ha). Det tyckte man var bra, för vårdagjämningen, som tydligen var och är väldigt viktig, inträffar ju i mars, då skulle ju året börja och året avslutade man med den tionde månaden, december. Decem är latin och betyder tio. Decimeter, deciliter har ju med tiotal att göra, ja ja men det där, det vet ni ju. Men detta stämde dåligt med jordens kretslopp kring solen, så 713 f. kr. fick man dryga ut året med 61 dagar d.v.s. två månader. Dom två månaderna blev januari och februari. Februari kom då sist på året, det tyckte man var praktiskt för då kunde man justera dagarna i den månaden lite som man ville med några extra dagar ibland, för att komma i fas med året. På så sätt behövde man inte göra om hela kalendern.

År 46 f.Kr. hade Julius Caesar fått nog av felräkningar på dagar hit och dit så han fixade till en egen kalender, den Julianska. År 46 f.Kr. så fick man justera dagarna ordentligt för att komma i fas ytterligare en gång, så detta år innehöll 445 dagar. Jo men. Men på någon vänster kom den julianska kalendern inte heller riktigt i ordning med vårdagjämningen och årets alla dagar. Vårdagjämningen styr ju påsken, det beslutades på kyrkomötet i Nicaea 325 e.Kr. att ”påsken skall inträffa första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen”. Detta gäller ju än i dag.

För att komma till rätta med vårdagjämningen som alltid, enligt mötet i Nicaea, ska inträffa den 20-21 mars så införde man, 1583 i dom katolska länderna, den Gregorianska kalendern, efter den gamle påven Gregorius XIII. I Sverige införde man den gregorianska kalendern 1753, därför så strök man helt enkelt dom elva sista dagarna i februari detta år. Det var därför som Anton Andersson i Skåre inte fick uppleva den 23 februari 1753. Onsdagen den 17 februari följdes direkt av torsdagen den 1 mars. Ja jäklar du. Och vi som gnäller ibland på att tiden går för fort och inte räcker till.

Den 30 februari då. Jo, den gamle krigarkungen Karl XII hade hört talas om den gregorianska kalendern men ville inte beblanda sej med det påvliga utan han ville att Sverige skulle ha en egen kalender. Sverige var ju protestantiskt, det hade ju hans farfars morbror Gustav II Adolf försvarat i det trettioåriga kriget. Därför ville Karl XII att man skulle kalla den svenska kalendern för ”Den nya stilen” men i själva verket var det den gregorianska kalendern som man skulle genomföra. Men övergången från den julianska till den gregorianska kalendern skulle genomföras på en 40 års period. Hänger ni mä?

1699 kom man på att man kunde ta bort elva skottdagar från 1700 till 1740. Detta lyckades man med år 1700 men det glömdes bort 1704 och 1708 på grund av att man krigade och annat elände, så skottdagarna inföll ändå. Ja det är inte så lätt alla gånger och hålla ordning på allt. (Dä där va lite vitsigt, Krigar, Skott-dagar, ja ja). 1711 tröttnade Karl XII på den nya stilen : -Nä nu skiter vi i dä här och går tillbaka till den gamla kalendern igen. Man låg då bara en dag fel så man beslutade då att gå tillbaka till den julianska, med att lägga till den 30 februari. 1712 var ett skottår så då inföll ju även den 29 februari. Och just den dagen, den 30 februari 1712 fick Måns Jonsson i Skived uppleva. Men som sagt 41 år senare slog man till med den nya kalendern och då gick det bättre.

Att februari är några dagar kortare är som sagt en kvarleva från romartiden. Man hade den månaden sist på året att justera dagarna hit och dit för att komma i fas igen med det nya året som började den 1 mars. Den gregorianska kalenderns år är näst intill perfekt när det gäller att följa det astronomiska året. Ett år i den kalendern innehåller 365,2425 dagar, vilket innebär, med skottår vart fjärde år, en förskjutning med en dag på 3 333 år och det kan man väl stå ut med.

Oktoberrevolutionen inträffade i Ryssland/Sovjet den 25 oktober 1917 men firades den 7 november. Där bytte man kalender 1918. Oktoberfesten i München börjar varje år i mitten av september. Där har dom en egen kalender, adventskalender, med många luckor (i minnet).

Måns Jonsson, Anders Olofsson, Maria Andersdotter och dom andra som var med när det begav sej, vad är det för några? Jo det är några av Tommy Svenssons förfäder. Måns Jonsson i Skived t.ex. är min mormors, farmors, morfars farfar. Petter Nilsson som bodde i Grossbol, just där undertecknad bor 280 år senare, är min mormors, farmors, mormors morfar. Anton Andersson i Skåre är min farfars, farfars, farfars far. Stina Peterdotter i Ävjan är min farmors, mormors, mormors mor. Jo men, dom har varit med förr dom.

Nicaea heter idag Iznik och ligger i Turkiet och februari fick sitt namn efter Februus, dödens och reningens gud från den Etruskiska mytologin, i fall någon funderar på detta.

Den Gregorianska kalendern används idag av dom flesta länder på jorden.

Tommy Svensson den femtioelfte majuari 4542,8. Dä va att en väldig kalender du ha lagt dej till med da. Nej jag skoja bara, idag är det den 15 april 2010.

One Reply to “Varför är februari så kort?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *