2 840 kilometer

TJENARE FOLKET

2 840 kilometer.

Breg och Brigach, jo minsann, dom går inte av för hackor, och inte Iller, Lech, Naab och Regen heller. För att inte tala om Isar, Inn, Enns och Morava, det är grejsaker det. Men inte nog med det, vad säjs om Leitha, Vah och Ipel, oj då, nu var det nära man hade gjort i byxan. Hör här då, Drava, Tisza, Sava och en Morava till, jisses det är ju nästan så man smäller av. Jag säjer bara Iskar, Olt och Arges, och som Grand Finale drar vi till med Ialomita, Siret och Prut. Oj, oj, oj det var det värsta, man är helt färdig och säger man Marea Neagra, då är det bara att ringa 112! Nej nu har jag överdrivit lite grand, eller ganska mycket. Egentligen så behöver man inte hetsa upp sej över huvudtaget för det sköter sej självt, helt och hållet, så man kan coola ner och ta det lugnt. Vad är detta då?

Om vi börjar med Breg och Brigach, det är två små åar som båda börjar i Schwarzwald i sydvästra Tyskland och som vid Donau-eschingen flyter ihop och utgör början på floden Donau. Vid Donau-eschingen finns en symbolisk källa, en brunn som ska föreställa ”Här börjar Donau”. Donau som hälsar på i tio länder och fyra huvudstäder, och som 2 840 km från källan mynnar ut i Marea Neagra, det är rumänska och betyder Svarta Havet. Dom andra namnen här ovan är bifloder som allt eftersom hjälper till att fylla på den mäktiga floden. Ändå finns det fler bifloder till Donau som inte är nämnda här.

Ärä nôa sevärdheter ätter den dära älva da? Jo da, i början är Donau en liten å som slingrar sej fram mellan idylliska småstäder och gamla slott i sydvästra Tyskland. Sen blir den en älv, sen kommer den till Ulm. Va? Ja, det är en stad i Tyskland med en mäktig domkyrka, dessutom klämde Pauline Einstein ut lille Albert i ett hus i Ulm den 14 mars 1879, se där ja. Som lite extra kuriosa: Tio polare till Adolf hängdes i Nürnberg 1946 (Göring begick självmord). Kropparna brändes (troligen) i krematorierna i Dachau, koncentrationslägret utanför München, askan spreds sedan i Isar som flyter ihop med Donau cirka fem mil från staden Passau. I Passau tas dricksvattnet från Donau. Tanken svindlar, där kan dom ha sväljt en sexa Göring eller en åtta Ribbentrop. Jo jo. En bieffekt kan vara att det börjar rycka i högerarmen.

Passau som ligger på gränsen till Österrike, där kommer floden Inn in i bilden eller rättare sagt den flyter ihop med Donau där. Inn börjar i de Schweiziska alperna i närheten av St. Moritz där vår egen Mora-Nisse hasade lagg på nederbörden och vann femmilen i OS 1948 före Harald Eriksson. Menar du dä? Jäss. En bro över floden Inn har även givit namn åt en annan OS stad, Innsbruck, in Österreich, där Assar körde förbi Eero Mäntyranta på slutsträckan i stafetten, vinterOS 1964. Heja Sverige.

Donau bildar sedan gräns mellan Tyskland och Österrike i några mil. Sen säger den Danke Schön till Tyskland och kommer sedan till staden Linz. Fast innan Linz, gör Donau en härlig S-kurva vid Schlögen, den kallasch för Schlögener Schlinge, visscht schörru. Strax öster om Linz, där Enns flyter ihop med Donau, ligger på norra sidan om floden, Mauthausen, ett koncentrationsläger under Hitlertiden där cirka 120 000 liv raderades ut mellan 1938-1945. Ytterligare tre mil österut och en halvmil söder om Donau ligger Amstetten, där frun frågade Josef Fritzl :- Har du släkt i källaren? Nej, det där var inte roligt, Tommy. Nej det tycker inte jag heller, tyvärr så var det sant. I Wien är inte Donau blå utan brun. Den var nog blå 1867 då Johann Strauss d.y. skrev sin hyllning till ”der schönen blauen Donau”. Fem mil öster om Wien passerar floden gränsen till Slovakien och kommer fram till huvudstaden Bratislava. Det finns många som är födda i staden som man inte alls känner till. Jodå, så ä dä. Hur många stora män har fötts i Bratislava? Inga alls, bara små bäbisar. Så sant så.

En och en halv mil sydost om Bratislava når vår flod Ungern och utgör sedan gränsen mellan Slovakien och Ungern i cirka 150 kilometer. Någon mil öster om dom båda gränsstäderna Sturovo (S) och Esztergom (U) gör floden en krök söderut och nu rår endast Ungern om floden ett tag. Donau delar den ungerska huvudstaden i två delar, det bergiga Buda och den flacka delen, Pest. Man kan man gå över Donau, eller Duna som den heter på ungerska, på den imponerande Széchenyibron i Budapest (jo da, dä ha man gjort). Men man behöver inte om man inte vill. Annars kan man ta tunnelbanan under Duna i fall man känner för det. En ungersk film som heter ”Kontroll” spelades in 2003 vid tunnelbanan i Budapest, sånt kan vara bra att veta. Från Budapest rinner Donau söderut med ”Puzstan”, det stora ungerska slättlandskapet, på dess östra sida. 15 mil senare är vår flod framme vid treriksröset Ungern, Kroatien och Serbien.

En mycket slingrig Donau bildar gräns mellan Kroatien och Serbien. På den sydvästra stranden, på den kroatiska sidan, ligger staden Vukovar där kroater och serber slogs, framför allt under hösten 1991. Runt 3 000, civila och soldater, stupade under det slaget. Donau, som nu heter Dunaj, lämnar gränsen mot Kroatien vid Backa Palanca och rinner i någon mil tills den kommer fram till Novi Sad. Där föddes Mileva Maric 1875. Hon fick en dotter, Liserl och två söner, Hans Albert och Eduard. Jaha där ser man. Farsa till ”onghögen” var den dära Albert som klämdes fram i Ulm 1879. Albert Einstein har i dag fem barnbarns barn i livet. Novi Sad fick alla sina tre broar över Donau sönderbombade av NATO-flyg under Kosovokriget 1999. Där floden Sava blandar sej med Donau ligger Belgrad, Serbiens huvudstad. Tio mil österut så blir Donau åter en gränsflod, denna gång 230 km lång mellan Serbien och Rumänien. Ja jag säjer då dä.

Ett ansikte föreställande Decebal, den gamle krigarkungen som slogs mot romarna, är uthugget i en klippa vid den så kallade Järnporten, Portile de Fier. Järnporten, en dalgång där Donau kläms ihop av 250-300 meter höga berg. Dalgången kan nästan liknas vid en norsk fjord på sina ställen. Någon kilometer längre fram i dalgången, fast på serbiska sidan finns ett romerskt monument alldeles vid vattenytan, Tabula Traiana, som markerar en gammal romersk väg som byggdes år 100 e kr. Mitt i Järnporten ligger det stora kraftverket Djerdap som både Rumänien och Serbien gör anspråk på. Med sex stycken Kaplanturbiner kramar man ut 2 280 MW ur Donau, dä där lät ju ganska hårigt. Tabula Traiana har flyttats till sin nuvarande plats på grund av dammen som blev, i och med kraftverksbygget.

Staden Drobeta som även kan heta Turnu Severin ligger på den rumänska sidan av floden vid slutet på Järnporten. Mitt emot, på den serbiska sidan, ligger Kladovo där det finns rester av en 1 200 meter lång bro som romarna byggde en gång när det begav sej. Hur vet man att bron var så lång då? Jo förmodligen gick den över till andra sidan. Todäää… Donau slingrar sej sedan söderut till nästa treriksröse Serbien, Rumänien och Bulgarien.

I 470 km flyter den sedan med Rumänien på norra sidan och Bulgarien på den sydligare stranden. Säjer du dä? Jepp. Över Donau mellan städerna Ruse (B) och Geurgiu (R) går Europas längsta stålbro, 2 800 meter lång, där tågen går på våningsplanet under bilarna. Vänskapens Bro är den döpt till. Den är byggd 1954 ifall man funderar. Många turister använder bron, och det är ju bra, på så sätt så slipper man att simma över floden. Vid Silistra viker Donau av mot nordost, eller Dunarea som den heter i Rumänien, och säger hej då till Bulgarien. Donau delar sej och med hjälp av Ialomita, en av de sista bifloderna, går den i en åtta upp mot städerna Braila och Galati. Vid Braila går Donau ihop igen med sej själv, om man säger så. I Galati landsteg greve Dracula med ett fartyg när han flydde upp till sitt slott i Transsylvanien, Nähä. Jo dä står så i boka i alla fall.

Donau ska hälsa på hos två länder till. Ett av dom är Moldavien vars gränsflod mot Rumänien, Prut, ansluter sej till Donau som den sista av bifloderna. Det Moldavien ser av Donau är bara där Prut rinner ut, dä rimme dä… Är vi framme nu? Nej inte riktigt. Donau ska bilda gräns mellan Rumänien och Ukraina också. Men käre värld. Nästan vid staden Tulcea delar sej Donau i tre delar, den översta grenen av floden kallas Chilia och gränsar hela vägen till Ukraina. Chilia bildar tillsammans med Sulina och Sfintu Gheorghe, som dom andra två delarna av vår Donau kallas, ett delta som är 3 446 kvadratkilometer stort (som Blekinge ungefär) och deltat växer varje år med nästan 50 meter (som ett halvt 100 meterslopp ungefär). Deltat är mycket rikt på växter och fåglar och vass och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Men nu är vi framme vid Svarta Havet, Marea Neagra, Черное море, Karadeniz, Μαύρη Θάλασσα, Laut Hitam, Detit të Zi, Mustameri, Black Sea och vad det nu kan heta på alla språk. Puh.

Sju av Donaus bifloder Inn, Drava, Tizsa, Sava, Morava (II), Siret och Prut är längre än Klarälven och några floder vill inte vara sämre än Donau utan dom vill också vara gränsfloder. Ibland följer dom gränsen i några mil och ibland utgör dom hela gränsen. Inn (Tyskland Österrike), Morava (I) (Österrike Slovakien), Drava (Ungern Kroatien), Sava (Kroatien Bosnien) och Prut (Rumänien Moldavien). Donau, eller Danubius som floden hette på latin, var en naturlig, nordlig gräns för romarriket, som romarna tyckte var den civiliserade världen. Norr om Donau, i de djupa skogarna, bodde ju barbarerna ett ociviliserat, råbarkat och opålitligt folk, dom var inte att leka med tyckte Claudius, Titus och Traianus och dom andra grabbarna. Då behövde man en lättförsvarad gräns.

Har berättelsen om Donau varit lång? Donau kan jag säga är något längre

Runt 3 miljoner kubikmeter vatten har Donau forslat ut i Svarta Havet under den tid det tog att läsa detta om Europas näst längsta flod. Den längsta floden är naturligtvis Wolgastbäcken här i Grôssbol, Fôrshaga, den går heller inte av för hackor, snacka om att göra i byxan. I och med bäcken är så stor finns det grodyngel där i som är stora som stekpannor, jo men, nu är det dom värmländska grodynglen vi snackar om. Nej, nu tog jag i lite både med Wolgastbäcken och med grodynglen. Längsta floden i Europa är Volga i Ryssland åffkåårs, 850 km längre än Donau. Längsta floden i världen är Amazonfloden 7 025 km lång, ändå är grodynglen där, ungefär lika stora som i Wolgastbäcken.

Wolgastbäcken vill ju inte vara sämre än Donaus bifloder utan den är en imponerande biflod till Klarälven och dessutom bildar den en gräns mellan Fôrshaga och Grôssbol. Jo men, och vid den lekte man som barn. Den finns med på en karta från 1880-talet, bara en sån sak, så den kan man va stolt över. Undrar om Arn hade den som gränsflod mot norr på 1200-talet…

Har det varit kallt den senaste tiden? En tröst är, det kan aldrig bli kallare än minus 273,15 grader Celsius.

Tommy Svensson tjugonda Knut (13/1) 2010.

3 Replies to “2 840 kilometer”

  1. Jag var tyvärr inte med på begravningen av Bertil var tyvärr sjuk då. Så vi har itne setts på typ längre tid än så. Sista gången som jag minns e i Skoghall bland husen nära den lilla Livsmedelsbutiken som låg där någonstans nära Tallvägen..så det e jätte längesedan..tiden går alldeles för fort..
    Ja jag ska hälsa te dom..

    Ha det gott

    *kram Bettan*

  2. Tjenare Bettan, jo då, jag såg att du hade skrivit där åxå. Du får hälsa till morsan och farsan. Jag har nog inte träffat dom eller dej sen begravningen av Bertil, det blir ju 10 år sen till våren. Schwoooscchhh…va tia går.
    Ha det skriver Tommy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *