Nu vänder vi.

TJENARE FOLKET

Nu vänder vi.

Någongång i september var vi uppe i drygt 1 700 km/h. Just nu är hastigheten i princip 0. Klockan 01:00 nu i natt den 3 januari, är vi som närmast. Närmare solen än så här kommer vi inte (tack och lov) och vi är nästan 5 000 000 km närmare solen nu, än vi är när vi befinner oss som längst bort ifrån den. Nu skall Jorden accelerera upp till drygt 1700 km/h igen som vi kommer att nå någon gång i april för att sedan bromsa ned till noll den 6 juli då vi vänder tillbaka igen. Jämför lite med en gunga, två ”nollhastigheter” (vid vändningarna) och snabbast på ”mitten”

Hänger vi med nu? Ja rent fysiskt gör vi ju det, för detta sköter jorden om alldeles själv, rent teoretiskt kommer här en förklaring. Jorden går i elliptisk, lite oval bana runt solen. Hade banan runt solen varit exakt cirkelrund hade ju hastigheten mot solen varit noll hela tiden. Alles klar?? I början på januari befinner vi oss som närmast solen, på (cirka) 147 097 500 km avstånd. I början på juli är avståndet (cirka) 152 098 000 km, en skillnad på runt 5 000 000 km. Hastigheterna då, drygt 1 700 km/h i september och april, jo det är topphastigheten som jorden närmar, respektive fjärmar sej från solen, för att sedan minska ned till, som sagt, 0 km/h när vi vänder. För vi färdas mot solen under hösten och åker från solen under våren.

Borde det inte vara tvärtom att vi är närmare på sommarn än på vintern, nja, södra halvklotet har ju sommar nu, men det betyder att solstrålningen är större på södra halvklotets sommar än under sommaren på det norra halvklotet (c:a 4 % mer). Årstiderna har ingenting med detta att göra utan det är ju lutningen på jordaxeln (23,4 grader) som sköter om dom.

Sen har jorden en rätt så bra fart när vi ska åka med i banan runt solen. Man måste skilja på hastigheten runt solen som i det närmaste är konstant och hastigheten mot respektive från solen som varierar. Hastigheten runt solen är omkring 30 km/s, lite drygt 107 000 km/h, Och då är ju månen, ISS och en massa andra satelliter med i karusellen också (Å vi mä för den delen). Detta innebär att Jorden förflyttar sig en jorddiameter (ca 12 700 km) på 7 minuter. En sträcka som motsvarar avståndet från Jorden till månen avverkas på 4 timmar. Jodå här går det undan. Samtidigt så har naturen inrättat det så att Jorden ska snurra runt sin egen axel, ett varv på 24 timmar, för att det ska bli dagar och nätter också men det känner man ju till. Dä va väldigt dä vilket bestyr moder Jord har för sej.

Om den kraft vi kallar centrifugalkraften skulle upphöra och enbart solens dragningskraft påverkade Jorden skulle det ta knappt två månaders färd innan vi kolliderade med solen. Huga! Vilken tur vi har att dä fungerer sôm dä gör.

Lite, dä va som tusan, åxå… I och med att Jorden är rund, har ju även vattenytan på Vänern en rundning. Om man skulle dra en rak linje d.v.s. den absolut närmaste ”vägen” från Karlstad till Vänersborg (cirka 14 mil) då skulle den ligga 385 meter under Vänerns yta när man kommit halvvägs, d.v.s. cirka 280 meter under det djupaste stället i Vänern. Förstår ni vad jag menar? Ta en boll, rita två prickar en bit från varandra på bollen. Närmaste vägen mellan punkterna är inte sträckan på bollens yta utan, stick in en nål vid ena pricken stick ut den vid den andra pricken, nålen har ju då gått den kortaste vägen. Ä ni mä??

Ja-a ni, så här ser verkligheten ut på vår färd runt solen som följer med Vintergatan på en liten sightseeingtur i universum. Sôm sagt, dä ä bra att dä fungerer.

Tommy Svensson den 2 januari 2010.

One Reply to “Nu vänder vi.”

  1. Ja, det är allt tur att det fungerar. Det är en svindlande tanke att vi flyger omkring så där utan upp och utan ner. Tänkte försöka länka till din blogg så småningom, men jag ska nog flytta min egen först, så just nu står det lite stilla. Å så måste man ju jobba också…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *