BVB, DAB å DUB å DB.

TJENARE FOLKET

BVB, DAB å DUB å DB.

20 minuter återstår av matchen. Stephane Chapuisat byts ut, Lars Ricken kommer in. Mina grabbar, Borussia Dortmund har en frispark. Paolo Sousa slår en kort boll till Andreas Möller som slår en långboll till Ricken som, fem sekunder efter inhoppet, i första bollkontakten, slår en härlig lobb över en ”fastfrusen” Angelo Peruzzi i Juventusmålet. Målet betydde 3-1 för Borussia Dortmund. Dortmund vann över Juventus, i Champions Leaguefinalen 1997, med dom siffrorna. Dom två första målen som Dortmund gjorde var signerade Karl-Heinz Riedle, varav 2-0 målet var en stenhård nick som inte var av denna värld, Angelo Peruzzi var ”fastfrusen” då också. Juventus mål gjordes av den gamle räven Alessandro del Piero (gamle å gamle, han föddes ett halvår efter att jag tog körkort på bil, ja ja). Det var nog det största ögonblicket hittills i Borussia Dortmunds nu 100 åriga historia. För i morron, den 19 december fyller klubben 100 år och undertecknad inställer sej i gratulationerna. BVB då? Jo det står för BallspielVerein Borussia. Borussia är latin och betyder Preussen. Vid grundandet av klubben fanns ett närliggande bryggeri som bar detta namn så det har inte något direkt med provinsen Preussen att göra. Dom flesta av dom ungdomar som var med och bildade klubben slutade sina dagar på slagfälten under det första världskriget. Men du Tommy, vad har du med denna klubben att göra då?

Jo förstår ni, jag har en tysk favorit, DAB, ett riktigt momsigt öl som Werner und Werner skulle ha uttryckt det. DAB står för Dortmunder Actien Brauerei. Ett Dortmunderöl som inte går av för hackor. Ölet som bryggts för stålverksarbetare, gruvarbetare å en å annan ledig truckförare. DAB plöjer ner stora sponsorpengar på klubben som, man då stöder, indirekt när man klämmer en DAB. Ein Bier aus Dortmund. Ser ni någon koppling mellan DAB å BVB å mej? Dortmund är för övrigt Tysklands största bryggarstad mätt efter antal liter. En annan bryggerijätte i Dortmund var DUB, Dortmunder Union Brauerei, numera uppköpt av DAB. Vad är DB då, jo det är Deutsches Bahn (Tyska SJ) som bland annat har tagit mej till Dortmund ett tiotals gånger.

Hemmamatcherna, som Borussia Dortmund spelar på Signal Iduna Park, har ett publiksnitt på ca 75 000 varje match. Dä ä gräjer dä. När Borussia Dortmund vann Bundesligan 1995, 96 och 2002 samt Champions Leugue 1997, var det ”Freibier” d.v.s. bryggerierna bjöd innevånarna i Dortmund på gratis öl en hel dag, som tack till alla fans som har stöttat klubben. Dä ä gräjer dä.

Undertecknad hade tippat 3-1 till Dortmund i finalen mot Juventus. En satsad tia gjorde att jag dagen efter kvitterade ut 335 kronor. Det räckte till en låda DAB. Dä va gräjer dä. Dä räckte te litte kôrv åxå.

1 tögrög = 100 möngö. Vad är det för något? Det är valutan i Mongoliet. Tögrög, ibland även skrivet Tugrik. 1000 tögrög är ungefär fem kronor. Jaha, men vad har det med BVB, DAB å DUB å DB att göra? Inte ett dugg.

Farsen i Köpenhamn. Arnold som kom ut ur sin privata jet med en cigarr i mun. I’ll be back, Terminator stop the Global warming. Yes I Can. Och vips, 10 minus och snöoväder i hela Europa, samma dag. Han är ta mä tusan inte bet och med en gång steg elpriserna. Är det någon som är förvånad? Anna Anka och Alex Schulman, Oj oj oj… Man vet inte om det är seriöst eller parodi. Tiger Wood och hans damer (18 hål?), GM lägger ner SAAB, Zlatan möter Stuttgart (ensam?) Och julhandeln och julstressen som slår alla rekord. Det ä mycke nu.

Men från mej alla, till er alla. Ha en riktigt fridfull jul.

Tommy Svensson den 18 december 2009.

2 Replies to “BVB, DAB å DUB å DB.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *