Mera mål och ännu mera mål.

TJENARE FOLKET

Mera mål och ännu mera mål.

Gunnar Nordahl gjorde en rusch mot det danska målet, missade bollen men hamnade själv bakom mållinjen, inne i målburen. Svenskarna höll i bollen ändå, bollen kom upp till Henry ”Garvis” Carlsson som nickade bollen över den danske målvakten, Eigil Nielsen och två danska backar. Bollen hamnade i mål, rakt i famnen på Gunnar som fortfarande stod kvar inne i det danska målet för att undvika en offside. Kyligare nerver får man leta efter. Målet betydde 1-1. Gunnar lägger ner bollen i målet och rusar ut för att gratta ”Garvis” . Sverige vinner till slut matchen med 4-2 över danskarna i semifinalen i OS London den 10 augusti 1948. Dubbla målgörare, ”Garvis” Carlsson och Kjell Rosén. Matchen spelades på Wembley. I finalen tre dagar senare, också på Wembley, slog man Jugoslavien med 3-1. Gren (2) och Nordahl (1) nätade. OS-Guldet var bärgat. En härlig revansch för nederlaget mot Japan i Berlin-OS, 12 år tidigare. (se inlägget Kamo, Ukon och Matsunaga). OS 1940 och 1944 blev ju aldrig av. Ingen skugga över OS hjältarna 1948, men många talanger ute i Europa kanske slutade som kanonmat. Allsvenskan höll ju på här hemma även när det andra världskriget rasade som värst.

Gunnar Nordahl en riktig målspruta. Vid ett tillfälle gjorde han ett ”7-måla hat-tric” 7 mål i en svit alltså, i en match mot Landskrona 1944, matchen slutade 9-1. Gunnar spelade då i IFK Norrköping. Han har fortfarande målrekordet i Milan, 210 mål på 257 matcher, tvåa i Italienska Serie A genom alla tider efter Silvio Piola som gjorde 274 mål, men han höll på i 24 år. De flesta matcherna spelade Silvio Piola för Lazio. Gunnar spelade i Italien i nio år, sju år i Milan, där han vann skytteligan i fem år, och två år i Roma där han gjorde 15 ”strutar”, sammanlagt alltså 225 mål i högsta ligan. Men Gunnar har inte det svenska landslagsrekordet i antal mål i den blågula dressen. Det har Sven Rydell, den gamle Öis:aren, 49 mål på 43 matcher, Gunnar målade 43 gånger på 33 landskamper. Men allra mest mål i A-landslagdressen (i fotboll) har Hanna Ljungberg gjort, 72 mål på 130 Landskamper. Släng er i väggen grabbar.

Här kommer en massa statistik, lite onödigt vetande kanske men ändå…

Antal landskamper inom parantes. Två ungrare ligger i topp i Europa på antal gjorda mål (landslag). Ferenc Puskas 84 mål (85), Sandor Kocsis 75 (68), Gerd Müller bäste tysken 68 (62), Bobby Charlton den gamle Unitedliraren, bäst i England 49 (106), Italienarna har Luigi Riva som den värsta målsprutan 35 (42), Fransmannen som är värst är Thierry Henry, hittills har han gjort 51 mål (117), En annan fransman värd att nämna heter Just Fontaine (76 år i år), han gjorde 30 mål på 21 matcher. Holland eller Nederländerna som det korrekt ska heta, Holland är namnet på en region, ståtar med Patrick Kluivert 40 (79), Danske Poul Nielsen (38) gjorde 52 strutar. Han började sin karriär för snart 100 år sen, jo men. Spanjoren Raul 44 mål (102) är värst i sitt hemland. En snubbe som heter Lubanski har målat 48 gånger för Polen. Oleg Blohkin leder i Sovjet/Ryssland 42 gånger. En sån som David Beckham har ”bara” gjort 17 mål på 115 landskamper, lite anmärkningsvärt kanske.

Sydamerika da? Gabriel Batistuta är värst i Argentina med 46 mål (78). Maradona den gamle fuskern (Guds hand, dä ä dä dummaste jag har hört) 34 mål på 94 matcher. Edison Arantes do Nasimento gjorde 77 mål för sitt Brasilien, 92 matcher spelade han. Vem då sa du? Jag tror han kallades för Pelé. Men värst ändå är Ali Daei 109 mål på 149 matcher, vem då? Jo han heter så, iraniern som har gjort mest mål för sitt landslag. Men allra värst är ju tyskan Birgit Prinz som till dags dato har gjort 125 mål på 198 A-landskamper. Släng er i väggen grabbar.

Ännu mer statistik. Börjer dä å bli tjatigt?

Med Gunnar Gren, Gunnar Nordahl, och Nisse Liedholm på topp så gjorde dom 71 mål av Milans 118 mål på en säsong (38 matcher), säsongen var 1949-50. Ett rekord i sej, 118 mål alltså. Nordahl vann skytteligan på 35 mål den säsongen. Säsongen efter gjorde han 34. Inte undra på att dom blev legendariska. Gre-No-Li, (GREn, NOrdahl, LIedholm) spelade ju åfkåårs för Sverige i OS 1948 och tillsammans med Kjell Rosén och ”Garvis” Carlsson gjorde dom 12 mål på Syd-Korea (12-0) i kvartsfinalen. Gre-No-Li ett begrepp som lever än i dag.

Svensktoppen bland herrarna da. Landskamper inom parantes. Ja som sagt Sven Rydell leder, 49 mål (43), Gunnar Nordahl 43 (33), Henke Larsson 37 (106), Gunnar Gren 32 (57), Kennet Andersson 31 (83), Marcus Allbäck 30 (74). Lite extra kuriosa, Allbäck gjorde VM:s 2000:de mål, 1-1 målet mot England på Rhein-stadion i Köln den 20 juni 2006, matchen slutade 2-2. Vi fortsätter med Martin Dahlin 29 (60), Agne Simonsson 27 (51), Brolin 26 (47), Per Kaufelt, vem fan är det? Jo han spelade i våra blågula färger på 20-talet, han gjorde 23 mål (33), Zlatan 22 (62), lika många mål gjorde Karl Gustavsson för blågult mellan åren 1908-1918 på bara 32 matcher, dä du Ibrahimovic, Kurre Hamrin 17 (32), Gamle Ralf gjorde 15 mål (40), lika många som polaren Roland Sandberg (37) gjorde för di svenske. Nisse Liedholm, apropå Gre-No-Li, han gjorde 12 (23). En sådan herre som Orvar Bergmark spelade 94 matcher utan ett enda mål, Björn Nordquist, 115 matcher också utan att ”struta”, Roland Nilsson gjorde i alla fall två mål på sina 116 landskamper.

Av IFK:s hjältar från 1982 kan nämnas Strömberg 7 (52), Corneliusson 12 (22), Torbjörn Nilsson 9 (28) och Glenn Hysén (88) som gjorde 8 mål i den blågula dressen. Och min namne, Tommy Svensson från Östers IF i Växjö, 4 mål på 40 landskamper, okej då, dä får väl duga…Nacka Skoglund da, en riktig legend. Jo minsann han gjorde 11 landskamper men bara ett (1) mål. Han gjorde 1-1-målet mot Västtyskland i VM-semifinalen på Nya Ullevi 1958, ändå hängde han me, som han sjöng i visan. 2-1 målet mot tyskarna gjorde Gren och 3-1 fixade naturligtvis Kurre Hamrin till. Men som sagt, Hanna Ljungberg 72 mål (130), sen har vi ju Pia Sundhage (146) och Lena Videkull (111), dom har vardera 71 mål som dom kan skryta med, Victoria Svensson (138), som numera heter Sandell Svensson (gift med Camilla Sandell, jo men), hon har gjort 67 mål för blågult, 18 mer än herr Rydell. Ja ja… Di kan väll slänge säj i vägga, gôbbera.

Dä ä klart dä ska va en Fotnot mä : Torsten Lindberg, målvakt i Guldlaget, avled den 31 augusti i år. Med honom så gick den siste av guldhjältarna från 1948 ur tiden.

Visste ni förresten att målvaktslegenden Kalle Svensson, ”Rio-Kalle”, med OS-guld 48 (reserv), VM-brons 50, OS-brons 52 och VM-silver 58 på meritlistan, är den målvakt som har släppt in flest mål i allsvenskan, 575 mål på 349 matcher.

Fotbollsexperten ”don Tomaso” Nordahl, son till Gunnar, som för övrigt gjorde 15 A-landskamper utan att göra mål, sa en gång :- Det är IFK Göteborg i dom blå-vita dräkterna som idag spelar i rött.

Eller som Svennis sa :-Hela bollen måste ligga stilla innan frisparken får slås.

Eller som jag påstår :-Det lag som gjort flest mål då matchen är slut, har vunnit. Nähä… Jo du, så ä dä nog.

Ps Mera skott som har träffat målet. I morron för 291 år sen fick Karl den tôlfte ett varningsskôtt genom hôvve. (akut blyförgiftning)

Tommy Svensson, inte ”bronstränaren” från 1994 då vi skulle gräva guld i USA, utan han den andre, skrev detta i slutet på november 2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *