Två hål i väggen.

TJENARE FOLKET

Två hål i väggen.

Vid Rösberget en och en halv mil öster om Branäs skidanläggning kommer den första in i Värmland, via Dalarna. Några 100-tals meter öster om Kasjön, som ligger knappa fyra mil norr om Hagfors, kommer den andra in i Värmland, också via Dalarna. Två kilometer söder om gårdarna vid Båstnäs strax väster om sjön Foxen, kommer den tredje in i Värmland men denna gång från Norge. Samtliga tre har Borgvik som mötespunkt. Se där ja.

Den första går rakt över några sätrar öster om Likenäs, korsar 62:an och Klarälven ett par kilometer norr om Ambjörby, rundar Hovfjället på den västra sidan, stryker förbi Torsby och skidtunneln, snuddar Gräsmark, därefter nästan spikrakt i fyra mil över ganska otillgängliga skogar, korsar 61:an vid Brunsberg, mellan Brunskog och Högboda, går över en liten ådra av sjön Värmeln och sen är den framme i Borgvik. Menar du dä? Jo men sörrö.

Den andra går rakt över skogarna öster om Ekshärad, är framme vi 62:an mellan Edebäck och Råda, passerar över Klarälven strax väster om Hagfors Airport (Buklanda international kanske, eller nåt i den stilen). Från Lakene går den spikrakt i tre mil, sen kröker den av lite grand väster om Nolbergsvika, går rakt över Bonäs vid västra änden på Visten, vidare några kilometer väster om Bônnsere (Bonserud står det på kartan men det vet inte lokalbefolkningen var det ligger), jo men. Glider sedan över Frykensjöarna vid Nilsby, vidare över Fryksdalsbanan ungefär 756 meter söder om Tolita Hauptbahnhof, över 45:an två kilometer norr om, och över 61:an två kilometer nordväst om Fagerås, passerar precis mellan sjöarna Långsjön och Värmeln och den är också framme i Borgvik. Todäää? Tjår bäjby.

Den tredje passerar sjön Foxen två gånger, går över sjön Västra Silen två och en halv kilometer söder om Sillbodals kyrka i Årjäng, där för övrigt Adolfs polare Birger Furugård ligger begravd, korsar E18 vid Järnsjöns norra strand, spikrakt i drygt tre mil genom skogarna strax söder om Glaskogens naturreservat. Vid södra änden av Glafsfjorden viker den av åt nordost sen är det 7,5 kilometer tills den är framme i Borgvik. Dä va som tusan.

Vad är detta då ????

Jo, dessa tre är 400 000 Volts (400 kV=400 kilovolt) kraftledningar. Strömmen i dom två första ledningarna kommer från början från dom norrländska vattenkraftverken, men båda ledningarna utgår från den stora transformatorstationen vid Midskog några mil öster om Östersund. Midskog är en av dom större knutpunkterna när det gäller det svenska kraftnätet. Den tredje ledningen, den från Norge, kommer från Hasle transformatorstation som ligger vid Glomma några mil norr om Sarpsborg. Från Borgvik går två 400 kV ledningar vidare söder över. Dom går över E18 ungefär där Byälven går under densamma och lämnar Värmland och går in i Dalsland i skogarna, drygt en mil väster om Säffle, sedan drar ledningarna vidare mot Trollhättan och Göteborg. Ibland brukar ledningen dra till Schweiz, ibland drar dom till Polen eller Kina eller Lettland eller nåt men då brukar dom ta företagen med sej. Vesst i fesk

En liten mindre transformatorstation, fast ändå lite större än en sladdosa, finns utanför Kil. Den tar emot dom mindre ledningarna (”bara” 130 kV) från bland annat Höljes och t.o.m. kraftstationen i Forshaga har några trådar med dit. Därifrån går en ledning mot den stora knutpunkten i Borgvik, eller rättare sagt, den ligger cirka tre kilometer norr om hyttruinen i Borgvik. Men dessa stora knutpunkter kan ju vara väldigt sårbara.

Tågen stannade, industrierna fick driftstopp, banker fick stänga, temperaturen sjönk i eluppvärmda hus. Klockan var 12.57, torsdagen den 27 december 1983 då en arm på en frånskiljare lossnade i transformatorstationen i Hamra utanför Enköping. Missödet ledde till kortslutning. Genom en serie olyckliga omständigheter slogs strömmen ut på dom stora stamledningarna. Alla kärnkraftverk, utom Forsmark1, kopplades ur och levererade ingen ström och det största svenska strömavbrottet hittills var ett faktum. Det blev i stort sett mörkt i hela Sverige. Det var bara norra Norrland som klarade sej. Sjukhusen fungerade ändå, tack vare sina reservaggregat som automatiskt kopplades på, bara några sekunder efter att strömmen försvunnit. Kraftverken vid dom norrländska älvarna fick gå för högtryck när Sverige skulle startas upp igen. Tänk vad lite som behövs för att lamslå ett land. Detta intresserade säkert alla världens underättelsetjänster med KGB i spetsen.

Fotnot: Frånskiljare, en mycket kraftig strömbrytare för högspänning.

En till Fotnot: Harsprånget, Sveriges största vattenkraftverk ligger vid Stora Luleälven drygt tre mil norr om Jokkmokk. Världens första 400 kV ledning drogs mellan Harsprånget och Hallsberg. Den började byggas 1946 och var klar 1952 och är nästan 1 000 km lång, ledningen bärs upp av cirka 3 000 kraftledningsstolpar. Jo då, jag har sett en bit av ledningen och några stolpar. Uj uj uj…

Ännu en Fotnot: Kraftstationen i Forshaga levererar 6,6 Megawatt (MW). Harsprånget 956 MW, Trängslet 300 MW, Höljes 130 MW, Dejefôrs 20 MW, Oskarshamn 3 (största kärnraftverket) 1200 MW. En vanlig Cykelgenerator, en dynamo, 3 Watt. Alltså behövs det 318 666 666 dynamos för att komma upp Harsprångets kapacitet. Bra å vete, ifall en vill briljere litte.

Ytterligare en Fotnot: Spänningen i ett blixtnedslag mellan molnen och marken genererar i genomsnitt 30 miljoner volt (30 000 kV), men kan vid extrema urladdningar komma upp i 100 miljoner Volt. Oj då.

Jo en sak till. Om man till exempel har tänkt sej en liten söndagsutflykt på skidor så där i början på mars, en liten nätt tur på nio mil, så är det bra att veta att strax innan Mångsbodarna passerar man under vår första ledning och en halvmil efter Oxberg passerar man under den andra. Strömmen som passerar över, ja vi kan ta ”AG”, Anders Gustavsson, har teoretiskt sett färdats en sträcka motsvarande 5 varv runt jorden innan Anders hinner ta sitt nästa stavtag. Jodå, men jag vet att Anders, han brukar inte göra sådana våldsamma ruscher, utan han disponerar sina krafter ganska så väl utan att förhasta sej.

Tommy Svensson, under läslampans sken och framför en bildskärm som via en sladd är kopplad till två hål i väggen. Ja visst ja, datumet är den 21 november 2009.

Ps 1. Det är bra när det fungerar. Man märker först när strömmen är borta, vad beroende man är av den.

Ps 2. I môrrn ärä 46 år sen di sköt John F Kennedy. (Akut blyförgiftning)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *