Nils Helmer Fällman, en av 46.

TJENARE FOLKET

Nils Helmer Fällman, en av 46.

Ett riktigt höstrusk. Sjön Armasjärvi i Norrbotten den 24 oktober 1940. Tre plutoner från Ing 3 i Boden hade varit på övning och skulle hem till förläggningen. Fänrik Ivan Pellijeff beordrade två plutoner att gå ombord på färjan som skulle ta dom över sjön. Färjkarlens son, den 18 årige Olle Blomster som fick sköta transporten den här kvällen, sa till fänriken att färjan klarar endast 50 man. :- Här är det jag som ger order, sade fänriken. Prestigen gick före sunda förnuftet. Vad betyder en pojkspolings ord mot en officerares? 102 soldater går ombord på färjan, ledsagade av ficklampor i den mörka kvällen. Färjan var en enkel träfärja och med hjälp av linor som spänts över sjön, fick den dras med handkraft dom 800 metrarna till den andra sidan.

På grund av blåsten och den alltför överlastade färjan fick färden ett ödesdigert förlopp. :-Nej det här går inte. Vi tar in vatten här framme. :- Sprid er, flytta er längre bakåt. :- Det går inte, vi tar in vatten här också. Paniken börjar komma, färjan sjunker mer och mer och det iskalla vattnet når upp till midjan på soldaterna. Färjan kantrar. Många slänger sej i och försöker simma in till land. Ett par hundra meter i det nästan nollgradiga vattnet, och tillsammans med mörkret, blåsten och minusgrader i luften gav det dåliga odds. Gösta Blomster, bror till Olle, ger sej ut med sin eka men med paniken som rådde välter dom nödställda ekan. Dom flesta som hamnade i vattnet omkom, och dom flesta av dom som överlevde hade klamrat sej fast vid den kantrade färjan och linorna som gick över sjön.

46 man, 44 soldater och Olle och Gösta Blomster fick sätta livet till i det iskalla vattnet denna oktoberkväll för exakt 69 år sedan. En av dom 46 som omkom hette Nils Helmer Fällman och var från Norsjö i Västerbotten.

I krigsrätten som följde anklagades befälet, fänrik Ivan Pellijeff, för oförstånd i tjänst. Flera av de överlevande vittnade om att färjkarlen sagt att färjan inte klarade fler än 40-50 personer, men fänriken hade ignorerat det hela. I domen frikänns Pellijeff från allt ansvar. Man kan bli förbannad för mindre och med tanke på fänrikens påstådda kommentar angående olyckan så är det nästan så det kokar. Vad sa han då? ”Ja, tänk vad många gevär som gick till spillo.”


Den 7 mars 1941 restes en minnessten vid sjöns östra sida. Än idag lägger militära förband ned kransar vid stenen som vördnad för dom 46 som omkom.

Fotnot. Armasjärvi betyder Kärlekens sjö.

Tommy Svensson den 24 oktober 2009.

One Reply to “Nils Helmer Fällman, en av 46.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *