En gång i månan är månen full.

TJENARE FOLKET

En gång i månan är månen full.

Vattnet forsar in i Saltströmmen utanför Bodö i Nordnorge med 40 km i timman. Jaha, varför det då? Jo, tidvattnet kommer. Det är världens snabbaste tidvattenström. Todäää. Tidvattnet märks tydligt vid stränderna runt Engelska kanalen också, där skillnaden mellan ebb och flod kan variera upp till 12 meter. Rekordet har den kanadensiska öskusten där det kan skilja upp till 17 meter. Månen och solens dragningskraft fixar till tidvattnet men månen har störst inflytande. 24 timmar och 50 minuter tar det för jorden att snurra ett varv i förhållande till månen. Tidvattnet har alltså en period på 12 timmar och 25 minuter. När månen är full, en gång i månaden, sliter solen från ena hållet och månen från det andra hållet i vattenmassorna. Då uppstår den större varianten av ”flod”, kallad springflod. Springflod uppträder också när det är nymåne då är ju månen och solen på samma sida om jordklotet. Är månen halv så har den ju ingen direkt hjälp av solen att flytta vattenmassorna då kallas det nipflod. På västkusten kan tidvattnet variera 40 cm, och på Hallandskusten skiljer det cirka 20 cm när det är som mest (springflod).

Om det finns tidvatten, finns det även tidjord då? Jodå, månens och solens tidvattenkrafter drar även i den fasta delen på jorden. Friktionen mellan tidvattnet och tidjord gör att jordens rotation saktar in så att dygnets längd ökar med 0,000 000 02 sekunder per dygn. Om hundra år är ett dygn 0,000 73 sekunder längre. Det känns ju bra att veta nu när många säger att tiden inte räcker till.

Vi består ju av vatten till cirka 70 %, (Kôrv å öl innehåller ju också vatten) Tidvatteneffekterna måste ju därför påverka människokroppen också. Det är kanske därför som många har svårt med sömn, rastlöshet, m.m. när det är FULLMÅNE, OCH DET ÄR DET I NATT. Jäklar vad skäggig jag börjar att bli…

Fotnot. Det tar 27,3 dygn för månen att gå ett varv runt jorden. Men under ett sådant månvarv har jorden hunnit flytta sig i sin bana runt solen. Månen måste gå ytterligare ett litet stycke för att komma i samma läge jämfört med solen. Därför är det 29,5 dygn mellan två fullmånar. Hänger ni med??

Vid tolvslaget inatt står månen rakt över Victoriasjön i mörkaste Afrika ifall det är någon som undrar.

Tommy Svensson den 4 september 2009.

One Reply to “En gång i månan är månen full.”

  1. Tack Tommy för att du ställer upp och kommer till frukostklubben, jag ser verkligen fram emot det och jag vet att du kommer att bli väl emottagen av pensionärerna.
    Ha en fin dag. Kram Jaana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *