Ådalen 39.

TJENARE FOLKET

Ådalen 39.

På eftermiddagen den 31 augusti 1939 rasar den 264 meter långa och 41 meter höga bågen som spände över Ångermanälven mellan Lunde och Sandö. Det var under bygget som den gav vika. Gjutningen var inte riktig färdig. De som jobbade på bågen hade känt små sättningar de senaste dagarna men dom hade hela tiden fått lugnande besked. Betong och bräder kollapsar. Sandöbron hade störtat ner i älven. En svallvåg sköljde med sig bryggor och pålar. Cirka 40 man följde med i raset, 18 av dom omkommer. Som nyhet blev den inte så uppmärksammad för tolv timmar senare gick tyskarna in i Polen. Tidningarna och radion fick annat att rapportera om. Andra världskriget hade börjat.

Sandöbron byggdes upp igen och invigdes 1943

Tommy Svensson, på dagen 70 år efter broraset.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *