När gnomerna blir arga

TJENARE FOLKET

När gnomerna blir arga.

Cirka tre mil under Indiska Oceanens yta beslöt sej gnomerna för att visa att dom finns. Dom får för sej att flytta den ”Indiska plattan” snett ner under den ”Burmesiska plattan”. Många gnomer fick samarbeta. 1200 kilometer av den Indiska plattan flyttar dom, 15 meter in under den Burmesiska. Banda Aceh på norra Sumatra befinner sej på den sydligaste delen på den Burmesiska plattan. Resultatet blir att havsbotten höjer sej uppåt med flera meter. Flera miljarder ton havsvatten flyttades också och kommer i rörelse. Den sammanlagda energin som frigjordes vid jordbävningen motsvarar enligt U S Geological Survey 23 000 Hiroshima-bomber. Då sa gnomerna till undinerna :- Nu får ni ta över.

Undinerna tog över och flyttade vattenmassorna med en hastighet av 600-700 km/h och gav upphov till tsunamin som drabbade Sydostasien, Indien, Sri Lanka och även Afrikas östkust. Detta var annandag jul 2004. Ute på öppet hav är inte vågen hög men när den närmar sig grunt vatten bromsas den upp och reser sej och blir 10-15 meter hög. Jordbävningen ägde rum strax före 08.00 (lokal tid) en kvart senare slog den första vågen in över Sumatras västkust. Vi tiotiden drog sej vattnet tillbaka på stranden vid Khao Lak i Thailand, för att en halvtimme senare komma tillbaka med den första förödande flodvågen. Några minuter efteråt kommer undinerna igen, i en andra anfallsvåg som är ännu kraftigare. Katastrofen skördar sammanlagt runt 250 000 liv. Gnomerna och undinerna hade slagit till, eller var det moder jord som slog blint och släckte livet för en kvarts million människor.

Gnomer, undiner, sylfer och salamandrar är inte att leka med. Fram till 1700-talet trodde många på att dom fanns. Dom fyra elementen, jord, vatten, luft och eld hade sina andar som man inte fick reta, då ställde dom till det för människan. Men nog tycker jag att dom kan jävlas rejält än i dag. Gnomerna (jordandar) skakar ju marken rätt så friskt ibland. Senast var det väl Italien som drabbades svårt. Undiner (vattenandar) slår ju till med förödande översvämningar, sylfer (luftandar) har ju bråttom ibland, stormen ”Gudrun” och orkanen ”Katrina” har man ju hört talas om och salamandrar (eldandar) härjar ju i Australien och USA rätt så ofta, även norr om Göteborg bråkade salamandrarna nu under helgen (25-26 april). Och ibland som sagt så samarbetar dom.

Men om jag ska vara ärlig så tror jag att naturkatastrofer har andra orsaker än att elementarandarna skulle vara sura och griniga. 99 % av jordklotet består av magma, flytande järn och magnesium, och en inre fast kärna (säger dom lärde). Den resterande procenten är jordskorpan inklusive haven. Så egentligen är det inte så konstigt att det inre av klotet gör sej påmint ibland, när hela innandömet rör sej.

Jag kommer ihåg Pinatubo, vulkanen på Filipinerna, som fick ett utbrott i kollosalformat 1991. En amerikansk militärbas fick evakueras, då var inte kaxigheten så stor bland soldaterna när dom skulle fajtas med naturen. Då var det bättre att fly. Så mot naturens raseri står sig människan ganska så slätt. Det som är orättvist det är att, är naturkatastrofen ett faktum så bryr sej inte naturen om vilken som är ond eller god. Den skördar sina offer i alla läger. Femåriga Matilda omkom i Khao Lak 2004, vad hade hon gjort för ont, fel plats vid fel tid var enda orsaken.

En epidemi är på tapeten, svininfluensa. Den började, verkar det som, i Mexico City en stad med 8,5 miljoner innevånare, nästan 20 miljoner med förorter och ”berömd” för sina föroreningar. Är det så konstigt att en epidemi börjar där. Är detta naturens sätt att tala om att det är för många människor på ett och samma ställe? Visst ska man väl ha respekt för influensavirus men jag tror också att bara hysterin och paniken runt svininfluensan kan vara lika farlig. Men det kanske är lätt att sitta här och säga så, när man (än så länge) inte är drabbad.

Runt 300 miljoner smittas varje år av malaria och cirka 1,5 miljoner, främst barn, dör i sjukdomen varje år. ” Ja ja, men det är väl inget att hetsa upp sej för. Så har det ju alltid varit”. Men 148 smittade i svininfluensan och åtta döda, då darrar WHO.

Fotnot: Ett femte element var accepterat fram till 1700-talet. Det var världsrymden. Det gick under namnet ”Eter”. Det har man ju hört att radiovågorna går ut i etern…

Tommy Svensson den 29 april 2009.

One Reply to “När gnomerna blir arga”

  1. Hej Tommy! Vart hittar du allting, spännande med det där med gnomer, jag är nog en undin….jo visst har du rätt att den första maskrosen är härlig sedan är det bara ogräs. Men jag kan forfarande bli glad över dem. Hur går det för dig, får du ha kvar jobbet? Hoppas det, du har väl varit där ett tag. Ha en skön helg. Kram från prästen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *