Augusti 1905…

TJENARE FOLKET

Augusti 1905…

Greta Garbo var inte född, inte heller Zarah Leander. Astrid Lindgren, prins Gustav Adolf, farsa till nuvarande svenske kungen, Gunnar Sträng, den gamle finansministern, John Wayne, Oscar Schindler han med listan ni vet och Nils Poppe var heller inte födda. Lennart Bernadotte och Victor Borge, den gamle danske pianovirtuosen, som båda blev en bit över 90 år var inte ens påtänkta. Simon Wiesenthal, nazistjägaren, som dog 95 år gammal och Moder Teresa, nunnan, som fick Nobels fredspris hade ännu inte kommit till världen, ej heller Ronald Reagan som blev 93 år. Och inte gamle prins Bertil, Raoul Wallenberg eller Watergatepresidenten Richard Nixon, nää. Däremot Sickan Carlsson, skådespelerskan från 40-50 talet, nej, hon var heller inte född trots att hon fyllde 93 i fjol. Alltså bör hon vara född 1915, tio år efter 1905.

Däremot levde den danske kungen Christian IX, farfars farfar till nuvarande drottningen i det gamle kongelige danske København. Sveriges kung Oscar II, farfars farfar till han som är gift med Silvia. Edvard Grieg, den norske norrmannen från Norge, Klara Hitler, mamma till stygge Adolf och Henrik Ibsen han med Peer Gynt. (Har dere sett Peer Gynt? Nej men tar dere frammen roper jej på politi). Gemensamt för dessa nämnda är att dom har varit borta från jordelivet i över 100 år men dom var i livet 1905.

Florence Nightingale den brittiska sjuksköterskan, Gustav Fröding, August Strindberg, svenskättade Joe Hill, som någon drömde om i natt. Till och med dom gamla krutgubbarna Buffalo Bill (William Cody) och Wyatt Earp, den gamle OK-Corallaren, fanns också i livet 1905.

Vad är det med detta då?

Jo, min mormor, Lisa, föddes i augusti 1905. Men det som är lite speciellt är att hon är med oss än idag, 103 år och 6 månader och glasklar i skallen. Dessutom har hon talat med Nils som i sin tur har talat med Jon, Jon som var född på 1700-talet.

Tommy Svensson 10 februari 2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *