Lösningen på Palmemordet, eller…

TJENARE FOLKET

Lösningen på Palmemordet, eller…

När man idag ställer frågan: Vad hände fredagen den 28 feb. 1986 klockan 23.21. vid Sveavägen- Tunnelgatan, får man säkerligen svaret att det var en man som gömt sig vid Dekorimahörnet och när Olof och Lisbet kommer förbi så rusar han fram och skjuter två skott. Det första träffar Olof i ryggen, han drar Lisbet med sig i fallet, ett skott till smäller av och den kulan nuddar vid Lisbets rygg.

Går man istället tillbaka till tidningsurklippen den 1 och 2 mars 1986 och framförallt förhörsprotokoll som finns att tillgå på nätet, finner man snart att det gick till på ett helt annat sätt enligt vittnen från mordplatsen. Flera vittnen, oberoende av varandra, säger att man sett hur Olof och Lisbet haft sällskap av en tredje person i cirka 10-15 meter och att Olof och Lisbet till och med talade med mannen ifråga. I den intervju som Lars Adaktusson, då på ekoredaktionen, fick med taxichauffören Anders Delsborn klockan halv tre på lördagsmorgonen berättar Anders om ett möte.

Anders säger att han står med sin bil i södergående riktning i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan och väntar på grönt ljus. Han ser tre personer stå på trottoaren, det är mycket troligt att dom samtalar men det kan han inte avgöra, två var vända in mot Dekorimahörnet och en (revolvermannen) var vänd mot gatan. Det är 7-8 meter mellan Anders och dom tre. Han vänder därefter sin uppmärksamhet framåt och sedan när ljuset slår om till grönt hör han det första skottet. Han vänder sig åt vänster och ser hur det andra skottet avlossas mot Olof Palme. Vid det andra skottet faller Palme ihop. Intervjun sändes på eko-nyheterna kl 05:00 på morgonen och finns också att tillgå på nätet.

I samtliga dagstidningar fanns denna uppgift och det som sedan hände under lördagen var att ekointervjun med Delsborn togs bort efter lunch, och sedan kommer TT med ett meddelande som även läses i TV-nyheterna på kvällen. Detta lyder som följer: “Vid eftermiddagens förhör med fru Palme har framkommit att man inte haft kontakt med gärningsmannen före det att skotten föll.”

Talar Lisbet sanning, då har 5 vittnen helt fel. Eller om 5 vittnen har rätt, varför kommer då Lisbet med en lögn. Kan det bero på följande. Om Lisbet och Olof har samtalat med revolvermannen så måste ju Lisbet ha sett mannen när han avlossade skotten mot bröstet på Olof och känt igen honom sedan. Men, nu kommer det. Enligt obduktionsprotokollet, den del som blivit offentlig, blev Olof Palme skjuten i ryggen från 10-20 cm håll. Den enda som jag kan komma på som kan skjuta Olof från det avståndet är ju den vi minst anar, nämligen LISBET.

Men hallå, blev inte Lisbet också skadad. Insatsledaren på mordplatsen, poliskommissarie Gösta Söderström, har berättat att det under den tid som han uppehöll sig där, framkom inte något som tydde på att Lisbet Palme skulle ha blivit utsatt för mordförsök och dessutom sårats. Denna hudskada finns heller inte dokumenterad på sjukhuset i form av ett s.k. rättsintyg. Det finns vittnen på att Lisbet åker med samma ambulans som sin make till Sabbatsberg, men det finns också vittnen och fotografier på att Lisbet kommer till Sabbatsberg i en polisbil, iklädd en helt annan kappa än den mockajacka som hon hade vid skottlossningen. Varför? Skulle någon göra skotthål i mockajackan? Men varför skulle man hitta på att hon hade blivit beskjuten? Var det för att hon inte skulle bli misstänkt? Lisbet Palme var heller inte med på någon av de rekonstruktioner som hölls på Sveavägen. Om hon varit med, hade troligen hennes version inte passat ihop med övriga vittnens.

Om nu obduktionsprotokollet stämmer att Olof är skjuten i ryggen och ett möte ägde rum, vem var i så fall medhjälparen som avlossade två ”lösplugg” i bröstet på Olof? Någon som Olof och Lisbet var bekant med kanske, i alla fall Lisbet. Kanske den f.d. polisen ”C-GÖ”, eller den finsktalande polisen ”AA”, eller någon annan i bekantskapskretsen, kanske ”JP” som liknade Ted Gärdestad eller…Var det en s.k. dumdum kula som exploderar i kroppen som fällde Olof eller… Större delen av obduktionsprotokollet är också hemligstämplat av hänsyn till familjen Palme.

Att inte mordplatsutredarna hittade kulorna, trots att dom letade systematiskt med metalldetektor och sopade upp allt och lade i säckar, när sen en privatperson hittade en av kulorna på söndagen 2 mars några meter från mordplatsen är också konstigt.

Var det detta som Hans Holmér menade i Dagens nyheter den 25 augusti 1986 när han yttrade: ”Om sanningen om mordet på Olof Palme kommer fram, så kommer den att skaka Sverige i sina grundvalar.” Vad visste Hans Holmér? Var hans uppgift att vilseleda på order, isåfall från vilka? ”Jag spelar ett högt spel, förr eller senare får ni facit” yttrade han på sin första presskonferens. Vad menade han? Han var länspolismästare i Stockholm och hade ingen som helst erfarenhet av mordutredningar. Varför tillsätter man en sådan person?

Som sagt, man tror väl ändå i alla fall att fru Palme talar sanning men då har 5 vittnen helt fel. För skulle det så vara att Lisbet sköt sin man Olof och att sen leva med detta, måste vara ett ofattbart trauma. Men vi får väl ändå hoppas för Lisbets skull att det gick till som jag skrev i första stycket, även om min teori, om vittnesmål och obduktionsprotokollet talar sanning, ändå verkar logisk. Observera att jag absolut inte anklagar Lisbet för mordet, utan detta är bara en teori som jag har, att det kan ha gått till på detta viset. Det hela är i alla fall besynnerligt.

Men så här gick det egentligen till (min starkaste teori). En man står vid en trekantig reklampelare ca10-15 m norrut från mordplatsen, när paret Palme kommer förbi tar han följe med paret, lägger armen om Olof, får Olof och Lisbet att stanna, dom vänder sig om, han säger några ord till paret, tar upp en revolver, skjuter först ett löst skott mot bröstet på Olof som får pipan lagom varm plus pulsen på Olof att rusa. Avlossar sen ett direkt dödande skott, en dumdumkula som exploderar i kroppen. Olof är död innan han faller. Men blev han inte skjuten i ryggen? Vittnen berättar om ett möte. Rapports första nyhetssändning kl 04.00 talar om två skott i bröstet. Peter Andersson i “Solletunaambulansen”som var den som hämtade Palme säger till larmcentralen på frågan”var skadan har tagit?” “..mitt i bröstkorgen och det är en känd person”Kenneth Lavrell ambulansförare, rapporterar via radio till Sabbatsberg: joo två skott..ett rakt i bröstet..jag vet inte var det andra sitter..var det har tagit…det var två skott i varje fall. Samt dödsattesten.” Förblödningsdöd efter sönderslitning av stora kroppspulsådern vid skott i bröstkorgen” signerad av överläkaren vid statens rättsläkarstation, Milan Valverius.

Uppgifterna ändras sedan till att han blivit skjuten i ryggen. Allt från spaningsledningen till obducenterna med obduktionsprotokollet ”köper” detta. T.o.m. Lisbet verkar ju vara med. Varför? Vem gav order om detta? Det hela verkar nästan vara en statskupp. ”Bort med Olof.” Och revolvermannen, lejd av regeringen? Christer Pettersson? Nej, den här mannen var absolut ingen amatör. Nej det är nog som Holmér sa att ”Sverige kommer att skaka i sina grundvalar om mordet på Olof Palme blir uppklarat”.

Personligen var jag inte så imponerad av Olof Palme, inte som partiledare i alla fall, men jag skulle gärna kunna ha sett honom som FN: s generalsekreterare. Han var ju beundrad av tredje världen och trots allt respekterad av större delen av världen. Sen tycker jag nog hans gloria flagnar mer och mer allt eftersom åren går. Han dog nog i rättan tid så att säga. Efter mordet på Olof Palme är det faktiskt inte mycket som förvånar mej längre och motivet, tja det skulle nästan kunna vara vad som helst.

Fotnot 1. Jag har varit i korsningen Sveavägen- Tunnelgatan. Jag har skjutit med det som påstås vara mordvapnet en Smith & Wesson och jag har stått en halvmeter bakom Olof Palme. Dock inte allt på samma gång. Jag hade alibi för mordkvällen.

Fotnot 2. Ted Gärdestad blev p.g.a. en missuppfattning misstänkt mördare, utpekad av norska tidningar. Han hade också alibi, han var i Grekland då mordet begicks.

Fotnot 3. Olof Palme skulle ha fyllt 81 år i dag den 30 januari

Martin Beck alias Tommy Svensson den 30 januari 2008

One Reply to “Lösningen på Palmemordet, eller…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *