Happy Christmas, war is over.

TJENARE FOLKET

Happy Christmas war is over.

Tidningarna skriver spaltmetrar av artiklar och reportage om hur styvfamiljer firar julen, eller snarare, hur barnen får finna sig medan föräldrarna försöker ordna det så bra, både för sig själva och barnen så alla blir nöjda och glada och får tindrande ögon.

Det är nog inte så lätt att få till det, även för så kallade kärnfamiljer, eftersom man ska ta hänsyn åt alla håll, för att båda parter i en relation har sannolikt sin tradition, innan förhållandet och barnen kom till. Vilken av farmor eller mormor eller biologiska morsan eller farsan som ska prioriteras är nog ett hett diskussionsämne i många familjer just nu. Det är kanske därför många tar sitt pick och pack och åker utomlands över jul, jag kan nog förstå dem, men det är ju en fråga om ekonomi också.

Biologiska barn har ju, för det mesta, automatiskt en plats i en ny familj som ska fira jul. Så är det inte riktigt med styvbarnen, för blodsband är i regel starkare. Styvbarn, halvsyskon, låtsassyskon är nästan alltid andrahandsbarn för en part, hur mycket det än pratas om att alla vuxna ska älska alla barn lika mycket, och de barnen måste nog lära sig leva med den känslan. Många kanske också tycker att det kan vara väldigt jobbigt att t.o.m. träffa den riktiga släkten.

Det finns böcker om hur man lever lyckligt med plastpappor, plastmammor och bonusbarn men verkligheten ser för det mesta annorlunda ut. Vi vuxna vill så gärna att det ska bli lyckat, kanske för att döva ett dåligt samvete för att vi inte lyckades hålla ihop familjen, kanske inte familj nummer två eller tre heller.

Ofta finns det så många nya familjekonstellationer att de första biologiska barnen kommit lite i skymundan. I den stund mamma eller pappa får ett nytt barn med ny bonusförälder kommer det nya barnet oftast i första hand. Kanske är det något man ska fundera på när många vill ha ett kärleksbarn med den nya partnern, eller inbillar sej att kanske lille Oskar vill ha ett syskon med sin nya mamma eller pappa.

Men för att den relationen ska fungera när barnen växer upp krävs att deras föräldrar sköter sina kort väl, när halvsyskonen är små, så att inte avundsjukan och hatet tar överhand.

Själv ska jag fira jul med mina tre barn, min sambo och hennes två pojkar och äta julbord hemma hos morsan. Annars minns jag min barndoms jul när det var en meter snö och tomten kom ifrån ”laggårn” hos min mormor och morfar, dä va grejer dä.

Tommy Svensson 10 dec. 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *