2011 Schwoooooosch.

TJENARE FOLKET

2011 Schwoooooosch.

Jo men visst går det undan. 2011 började en lördag och avslutas en lördag. Va. Var året bara en vecka långt? Nja jag kommer i alla fall ihåg ett par lördagar till, så lite längre har det nog varit. Måndagar kommer man åxå ihåg av nån anledning. Det känns nästan som att måndagarna är dubbelt så många som lördagarna.

Vad hände då? Det började väl med den Arabiska våren, och att Fukushima i Japan (11 mars) hade ett kärnkraftverk, det fick man minsann veta. Utøya (22 juli) placerades på kartan. Det som hände där klarar inte mitt förstånd av. Med andra ord, obegripligt men samtidigt är jag inte förvånad. Idioter finns överallt. SAAB, eller egentligen GM, har gjort livet lite olustigare för Trollhätteborna och alla underleverantörer. Våldsamma raskravaller i England i början av augusti.

Håkan Juholt presenterade sej för svenska folket. Den 25 mars blev han sossarnas nye skojare. Senaste sossen enligt mitt tycke var Herr Erlander. Därefter har skojarna kommit och gått. Även centern och miljöpartiet bytte ut sina gamla skojare. Vänsterpartiet byter sin skojare nästa år. Det finns ytterligare några skojare men dom sitter där dom sitter, men flera av skojarna är ganska så roliga, man garvar så fort man ser dom.

Ännu fler skojare fast i en betydligt högre division. Tre ärkefiender, framför allt till USA, har tagit ner skylten i år, Usama bin Laden, Muammar Gaddafi och Kim Jong Il. Väst har utsett dessa tre herrar till riktiga busar, ändå finns det miljoner som har hyllat dom. Fast är bin Laden död? (konspiratoriske Tommy) Det kanske är fejk för att visa hemmaopinionen att vi behövde våra soldater ute i världen och att vi är effektiva (ja efter tio års letande ja). Men nu är ju troligen bin Laden, Gaddafi och nordkoreanen borta, så nu måste ju världen vara betydligt lugnare och tryggare, eller…

Apropå den Arabiska våren, som jag tror blir till vinter igen när dom nya skojarna har haft makten ett tag. Tunisien, Egypten och Libyen, nej det är bara namnen på ledarna som ändrats, jag tror att korruptionen och förtrycket fortsätter. Jag är mycket tveksam till att demokratin segrar i ett arabland, men jag hoppas att jag har fel. Kanske några länder blir till kaos när diktatorerna faller, dom höll ju trots allt ihop landet.

Syrien står på gränsen till ett inbördeskrig. Syrien har några länder som är allierade med dem, Ryssland och Iran bl.a. därför står väst och tittar på, man vill inte riskera att hela mellanöstern exploderar. Och troligen får syrierna sköta sej själva, kanske det finns några motståndsgrupper som stöds indirekt av USA och ev. Saudi-Arabien, dessutom har landet inte så mycket olja som sina grannar.

Jag har funderat på de här två svenska journalisterna. De har enligt etiopisk lag begått brott och dömts enligt de lagar som gäller där. För jag menar, ger man sej in i en djungel så möter man kanske ett par tigrar eller så, det måste dom ha haft i åtanke. Att sedan svenska myndigheter håller på och yrar om bristande yttrandefrihet i Etiopien är ju ganska så blåögt. För Calle Bildts del tror jag att deras dom var det sämsta tänkbara. Nu grävs det ytterligare. Hade de blivit fria hade dom kanske lärt sej en liten läxa. Man leker inte med diktaturer. Ja men vi måste ju visa upp alla missförhållanden. Varför inte börja med Sverige da.

Ovanligt många kändisar sade upp sej från jordelivet detta år. Lena Nyman, Per Grundén alias Wall-Enberg, Still got the bluesaren Gary Moore, Laila Westersund, Rockkungarna Rock-Ragge och Burken, Ricky Bruch, James Arness alias Zeb Macahan, Amy Winehouse, en ny medlem i ”27 Club”. Gamle Assar Rönnlund och ”Plex” Pettersson, fina Sif Ruud, hockeylirarna Stefan Liv och hans äldre kollega Sven Tumba, Sven-Olof Åslund allas vår Vinco-Vesi, Anna-Lisa Eriksson och hennes väninna Sickan Carlsson, den gamle kändisadvokaten Henning Sjöström, Kurtan Lasse Brandeby bland andra. Eunice Sanborn och Walter Breuning har båda kallnat efter ett 114-årigt liv, båda födda 1896. Hon var den då, äldsta människan i världen när hon avled och han var den äldste mannen då han lämnade in prästbetyget. Extra nördigt vetande: Det fanns för tre dagar sen, 33 personer som är födda på 1800-talet och som är kvar i livet.

Du vet att det är en dålig dag då fågeln som sjunger utanför ditt fönster är en gam. Men att dö, nä du, det är väl det sista jag tänker göra.

Men du, har det inte varit några glädjeämnen alls i år da? Jo visst har det varit det. Man kommer upp på morron, för det mesta är avföringen normal, hjärtat slår som det ska. Jodå för hundra gubbar, nog finns det glädjeämnen här i livet. Lyckan är bra hälsa sägs det… Naturligtvis finns det en massa andra saker att vara tacksam över.

2012 ligger i startgroparna. Troligen springer det året snabbare än 2011. Sommarsolståndet är bara ett halvår bort, snart är vi där. Om ett år är det jul och nyår igen. Schwoooooosch. Att spara tid och pengar har man hört. Pengarna finns ju i bästa fall kvar när man behöver dem, men tiden som man har sparat, när man nån gång behöver den så finns den ju ändå inte kvar. Jodå, visst finns tiden, Stanna upp ibland och fundera, vart är vi på väg, och vill vi verkligen dit? En massa måsten slutar ändå med ett: Jag borde ha gjort… Men lugnet finns trots allt inom de flesta, så spring inte iväg och leta efter det.

Tommy Svensson den 23 december 2011. Halv sju i går morse var det som mörkast. Nu går det åt rätt håll igen, men bara i sex månader… Skickar med en önskan om en lugn och fridfull jul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *