Preikestolen och Kjeragbolten.

TJENARE FOLKET

Preikestolen och Kjeragbolten.

Vilken dåre. Han satt på kanten och dinglade med benen.

När vatten samlas i sprickor i en sten eller i ett berg och det fryser och tinar och fryser och tinar, vinter och vår, vinter och vår, år ut och år in, i årtionden och århundraden, ja ja, gi dä nu, då inleds och pågår, en nedbrytning av berget. Till slut blir sprickan i berget så stor att en bit av berget går sönder och rasar. En frostsprängning har inträffat. Detta hände för cirka 10 000 år sedan i västra Norge. Kvar blev en platå på cirka 25 gånger 25 meter. Inlandsisen hade börjat dra sig tillbaka för denna gång. Bergsplatån kallas för Preikestolen. 604 meter rakt ner finns Lysefjorden, en av Norges mäktiga fjordar. Och på denna platå sitter en dåre på kanten, dubbelt så högt upp som Eiffeltornet, och dinglar med benen. Det är till att utmana ödet det. Men det finns folk till allt. Det finns t.o.m. folk som har hoppat från Preikestolen och sen har dom inte gjort något mer, om man säger så.

Preikestolen är en populär plats och besöks varje år av cirka 100 000 turister. Den är faktiskt värd ett besök. Utsikten en vacker sommardag är ”amazing”, men det är inget för höjdrädda. En spricka på flera meters djup går rakt över platån, men det är ingen risk att Preikestolen ska rasa säger expertisen. Mayafolket har sagt att Bolon Yokte ska komma till jorden den 21 december 2012, och se till så att jorden går under. Då kan jag förutspå att Preikestolen är kvar lite längre, innan den rasar ner i fjorden. Den kommer att rasa ned i Lysefjorden om 4663 år, alltså den 3 december år 6673. Sanna mina ord och kom ihåg vart ni läste detta första gången, för att sedan kontrollera att det stämmer…

Lite längre in i Lysefjorden fast på den andra sidan, den södra, balanserar en annan dåre. Han står på händer med ena handen på en stolsrygg, den andra handen på stolskarmen och stolen balanserar i sin tur på det ena stolsbenet på en tvåmeters stång som står upprest på en stenbumling. Ett stup börjar i princip rakt under stenbumlingen. Det är 984 meter ner till vattenytan på Lysefjorden. Kjeragbolten heter stenbumlingen som inlandsisen har kilat fast mellan två klippor. Kjeragbolten är också värt ett besök. Åtskilliga foton har tagits av folk som har gått ut på den fastkilade stenen.

Från Kjeragplatån, strax bredvid, har åxå folk hoppat ut över fjorden. Men då hoppar dom fallskärm, s.k. Base-jump. Sedan mitten på 90-talet har runt 30 000 hopp gjorts. Ett tiotal av hopparna gick det inte så bra för. (lite spill får man väl räkna med). Kjeragnasen, runt 1 000 meter över fjorden, är ett klipputsprång några hundra meter från Kjeragbolten. Det finns dårar som har dinglat med benen från den klippan också. Kjeragbolten som inlandsisen kilade fast för si så där 11 000 år sen, blir kvar tills nästa gång inlandsisen anländer. Den når fram till Kjeragbolten den 19 april år 48 027 (kl. 08:24 lokal tid). Trust me. Och med tanke på vargavintern i fjol och den kyla som är nu, så skulle man nästan kunna tro att istiden har börjat lite grand. 45 000 år för tidigt. Kylan kanske beror på dom där förståsigpåarna som var på klimatmötet i Köpenhamn ifjol. Men dom kanske rättar till det på nästa möte. Nej, jag vill påstå att det bara är en vanlig rejäl vinter vi har fått. Det blir sådana ibland.

Lysefjorden, 42 kilometer lång, runt 500 meter på det djupaste stället, börjar lixom som en bifjord till Högsfjorden strax öster om Stavanger. Vid änden av fjorden ligger Lysebotn. Från denna by slingrar sej en bilväg upp mot Kjerag. På tre mil stiger den från havsytan via 27 hårnålskurvor upp till 932 meter över havet. Dom klassiska serpentinvägarna, Trollstigen strax söder om Åndalsnes och Örneveien vid Geiranger har 11 resp. 9 hårnålskurvor.

För amatörer som vill dingla med benen finns Trolltunga. En säregen klippformation som går ut 10 meter, horisontellt från berget. Den är bara 700 meter över Ringedalsvattnet, som egentligen är en kraftverksdamm, nordost om den stora metropolen Odda. ”Var ligger Odda da? Jej skjønner ikke et dritt jej. Jej er søppelkjørere fra Bergen. Dere må spørre i kiosken da. Odda ligger vid den sørere ennen om Sørfjorden, vid vestre ennen om Hardangervidda da. Akkurat.”

Filmer från Preikestolen och Kjeragbolten finns åffkååårs på ”Jootoob”.

Och du själv då Tommy, vilken är den högsta punkt över havet där du har dinglat med benen da? Släng er i väggen alla Preikestolare, Kjeragboltare och Trolltungor. Jag säger bara Kitzsteinhorn i Österrike. Vid toppstugan, 3021 meter över havet, satt jag en gång sommaren 1981 och dinglade med benen, samtidigt som jag klämde en Gösser, ein bier aus Österreich. Det var det värsta. Jo men, jag satt på en barstol och dinglade. Fötterna var väl så där nån decimeter ovanför golvet. Ajm imprääsd.

Preikestolen, balansera på en stol på Kjeragbolten eller en barstol. Alla tre stolarna kan vara förenade med livsfara. Dä va att e väldi moralpredikning dä.

Snökaos i Skåne, köldrekord i november ôt alle hôll, inställde å försenade tåg, fôlk har ränndreta i Östersund, klass två varninger hit å dit, dässe bönner sôm leter ätter kärringer, elpriset sôm steg mä 30 % på en dag. Dä ä mycke nu.

Fotnot. Bolon Yokte är krigsguden som ska komma ner från skyn och göra slut på jorden, den 21 december 2012. Allt enligt Mayafolket.

Tommy Svensson den 3 december 2010, d.v.s. två år och arton dagar innan Bolon Yokte anmäler sej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *