Kamo, Ukon och Matsunaga.

TJENARE FOLKET

Kamo, Ukon och Matsunaga.

Det är den 4 augusti. Den tyske domaren Wilhelm Peters hade blåst i pipan, första halvleken var slut. Sverige leder med 2-0. Erik ”Lillis” Persson hade gjort båda målen inför ca 3 000 åskådare på Hertha Platz, en anrik fotbollsarena i Berlin. Normalt tar arenan 35 000. Året är 1936. Motståndarna är Japan. Sven Jerring refererar.

Andra halvlek. Svenskarna ställde ut skorna och trodde på en lättköpt seger, man ledde ju med 2-0. Men vi som har facit i hand vet ju att Japan vann med 3-2. Sven Jerrings ord dom sista minuterna av matchen är klassiska. ”Japaner, japaner, försvarande japaner, från sig vilt slående japaner och lika vilt angripande svenskar. Japaner som hoppar, japaner som kastar sig, japaner som fläker sig. Japaner som gör allt för att greja segern åt Nippon. Och svenskar, svenskar som kämpat redligen men som nu är slagna.”

Vad är då Kamo, Ukon och Matsunaga? Jo, Kamo var Shogo Kamo, han dog den 14 september 1977, 70 år gammal. Ukon var Tokutaro Ukon, han dog 1944 vid 31 års ålder på ön Bougainville, under den amerkansk-australiska offensiven mot japanerna på Papua Nya Guinea och Matsunaga var Akira Matsunaga han var 27 år när han strök med 1942, då amerikanarna erövrade Guadalcanal, en av Salomonöarna. Jaha, vad har det med fotbollsmatchen att göra. Jo, dom tre var några av Jerrings, japaner, japaner, japaner, dom var till och med dom tre målgörarna för Japan denna sommarkväll i nazisternas högborg. Målvakt i det svenska laget var för övrigt den legendariske Sven Bergquist, ”Svenne-Berka”. Han var även med i vinter-OS i Garmisch-Partenkirchen samma år, då han spelade back i hockeylandslaget. Där blev dom femma.

Sverige åkte ur OS-turneringen i en av dom mest kända förlustmatcherna någonsin. Japans nästa match gick mot Italien i kvartsfinalen, Italien vann den med 8-0. Italien vann även finalen, där man slog Österrike med 2-1 inför 90 000 åskådare på Olympiastadion. Herrefolket själva blev utslagna i sin kvartsfinal av norrmännen som vann med 2-0. Denna match, Tyskland-Norge var, enligt norska uppgifter, den första och sista gången som Adolf och polare Goebbels såg en match med det tyska landslaget.

Hertha Platz finns inte längre kvar som fotbollsstadion. Den låg inte så långt från S-Bahn-station Gesundbrunnen (hälsobrunnen). Den förstördes delvis under kriget, byggdes hjälpligt upp, men revs helt 1974. I och med att denna fotbollsstadion hade med en brunn och vattenpumpar att göra, kallades stadion för ”die Plumpe” som på Berlindialekt betyder just pumpen. Fem av Jerrings japaner, japaner lever och är nu i 95 årsåldern men ingen av spelarna i den svenska startelvan är i livet idag. (Ändå föredrar jag falukôrv före sushi)

Erik ”Lillis” Persson, Sveriges tvåmålsskytt denna augustikväll skulle den 19 november i år ha fyllt 100 år, men han avled den 1 februari 1989, 79 år gammal. Han är en av tre svenska idrottare som vunnit SM-guld och varit landslagsman i disciplinerna, ishockey, fotboll och bandy. Vilka är dom andra två då? Jo dä ä, John ”Jompa” Nilsson och Wilhelm ”Mulle” Petersén. Alla tre spelade för AIK, och 30-talet var deras storhetstid. Men Jompa och Mulle var inte med mot japanerna i Berlin. Mulle ägde förresten Mulles kafferosteri. Jasså du, säjer du dä du…

(Va möe onöditt en lär säj)

Tommy Svensson 11 oktober 2009.

One Reply to “Kamo, Ukon och Matsunaga.”

  1. Sven Jerring har tillsammans med vår tids radiokung Lasse Granqvist levererat några klassiska referat. En av Svens mest kända är just från matchen mot Japan. Man kan höra hans uppgivenhet levereras på ett fantastisk sätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *