Mödlareuth ???

TJENARE FOLKET

Mödlareuth ???

Jaha du, vad är det för något då? Jo men, i 37 år var grannsämjan obefintlig. Man skrek Mödlareuth åt varandra. Nej, inte riktigt. Mödlareuth har cirka femtio (50) innevånare och är en liten by på gränsen mellan dom båda tyska delstaterna Thüringen och Bayern. Den norra delen av byn, kallad Mödlareuth-Nord, ligger i Thüringen, och den södra delen av byn, va heter den da? Kan den heta Mödlareuth-Süd och ligga i Bayern? Jodå, rätt å riktigt. En liten bäck, en och en halv meter bred, kallad ”Tannbach” (Granbäcken) utgör gränsen. Ända sedan Napoleons dagar har den lilla bäcken funnits med och varit en gräns mellan olika grevskap och furstendömen. Dom två delarna av byn har olika riktnummer och olika postnummer. Jaha vad är det med det då? Kan dom inte få ha olika riktnummer och postnummer da. Jodå, men…

Ändrar man lite på väderstrecken på dom båda delarna av byn, och Mödlareuth-Nord blir Mödlareuth-Ost och Mödlareuth-Süd blir Mödlareuth-West så blir det lite mer dramatiskt. Järnridån, gränsen mellan Öst och Västtyskland, gick rakt igenom den lilla byn. Den 7 juli 1945, två månader efter freden i Europa, kom soldater från röda armén fram till den lilla byn och just vid bäcken gjorde dom halt. Hit sträckte sej den sovjetiska ockupationszonen, det spelade ingen roll om det fanns några gårdar på andra sidan bäcken som tillhörde samma by. Det hade grabbarna på Jaltakonferensen, Stalin, Churchill och Roosevelt gjort upp, dit men inte längre.

1949 bildades Östtyskland och endast bäcken och några skyltar och stolpar utgjorde och markerade gränsen till väst. Från 1949-1952 var man tvungen att ha ett pass för att hälsa på grannen i den andra delen av byn. 1952 spärrade östtyska myndigheter av gränsen med ett stängsel. Gränsbevakningstorn byggdes och 1966 byggdes en ”Berlinmur” rakt igenom byn, 700 meter lång och 3.40 meter hög. Östtyska gränsvakter och innevånarna på båda sidor om muren höll koll på varandra med hjälp av kikare. Mödlareuth kallades därför för ”Little Berlin”.

Om knappt två månader, den 9 november, är det 20 år sen Berlinmuren föll. Det blev kulmen på järnridåns fall som började i Ungern i maj 1989 då taggtråden mot Österrike togs bort. Men en del av gränsområdet och muren som delade vår lilla by i sydöstra Tyskland är kvar, precis som den var för 20 år sen. Den står som ett monument över kalla krigets dagar som delade byn i 37 år (apropå grannsämjan) från 1952 till 1989. Mödlareuth ligger cirka en mil norr om staden Hof. Tjeckiens gräns mot Tyskland ser ut som en spets, på tyska sidan vid spetsen hittar man Hof. Mödlareuth är värt ett besök om man nu har tänkt sej en liten söndagsutflykt, eller om man ändå har varit vid Bergvik i Karlstad och har vägarna förbi. Just in case.

Fotnot. Mödlareuth-Nord kallas även Mödlareuth-Gefell och Mödlareuth-Süd heter även Mödlareuth-Töpen. Bra att veta om man skulle få för sej att skicka iväg ett vykort eller kanske ringa ett samtal eller någonting ditåt.

Lite onödigt vetande signerat Tommy Svensson den 17 september 2009

One Reply to “Mödlareuth ???”

  1. Hej Tommy! Visst har du rätt ang. när jag konfirmerade mig ( jag är ju född -62) Det är 30 år sedan och jag har ändrat i texten. Tack för hjälpen, jag är nog lite gammal i alla fall, när jag inte kan hålla iordning på åren.
    Jaana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *