9 april 1940

TJENARE FOLKET

9 april 1940

Säj ”den 9 april” till en norrman eller en norsk kvinna och dom vet precis vad som åsyftas. En speciell händelse som berört mej är överste Birger Eriksen bedrift på fästningen Oscarsborg på Söndre Kaholmen i Dröbaksundet där Oslofjorden är som smalast.

När kryssaren Blücher med kryssarna Lützov och Emden och ett antal mindre båtar i följe, dök upp strax efter klockan 4 i det tidiga morgondiset beslöt sej den 54 årige översten Birger Eriksen, trots att han inte fått några order från högre ort, att handla på eget bevåg.

Tre kanonserviser fanns på fästningen, dom hade bibliska namn och kallades för Moses, Aron och Joshua. Birger Eriksen hade bara manskap för två kanoner så när Blücher befann sej knappa två kilometer från fästningens huvudbatteri gav översten, klockan 4:21, order om eld.

Moses och Aron, två Krupptillverkade kanoner med byggår 1892, avlossade varsin 28 cm projektil. Birger Eriksen som kände Dröbaksundet som sin egen ficka visste precis vart han skulle sätta in stöten. Två skott, två fullträffar.

Ett bensinupplag på Blüchers däck fattade eld, den våldsamma branden spreds snabbt under däck. Snart var den stolta kryssaren ett brinnande inferno. Blücher fick problem med styrningen och fick manövrera med hjälp av propellrarna. Blücher träffades även av kanoneld från en annan befästning på den östra sidan av fjorden, Husvik och Kopåsbatteriet. Hon gled vidare in i fjorden, inom skotthåll för torpedbatteriet på Nordre Kaholmen som drämde in två 45cm Whitehead-torpeder midskepps. Blücher lade sig på sidan

Lützov och Emden vände söderut mot Moss

Halv sju i gryningen vände den 18 200 ton tunga kryssaren fören ned i den 90 meter djupa fjorden. Cirka tusen tyska soldater och besättningsmän följde med i djupet. Blücher ligger fortfarande kvar och läcker olja från sina tankar.

Birger Eriksen, som avled 1958, fick norska, brittiska och franska hedersutmärkelser för sin insats.

“Visst fanden skal der skytes med skarpt. Enten blir jeg stilt for krigsrett eller jeg blir behandlet som krigshelt. FYR!!”

Birger Eriksens ord den 9 april 1940 kl 4:21

Tommy Svensson den 9 april 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *