TJENARE FOLKET

Här kommer lite kuriosa

Prolog

Platsen är i en kulvert som finns under Tetra Paks gamla råpapperslager i Forshaga.

Det är strax efter frukost en kulen dag i slutet på november. Året är 1973. Norrmalmstorgsdramat fick sin upplösning i augusti samma år. Gamle Kungen, Gustav VI Adolf hade varit död i två månader. Olof Palme har tolv år och tre månader kvar att leva.

Tre män i gröna overaller står just då nere i kulverten. Alla tre är anställda på Tetra Pak och jobbar på elverkstaden. Den äldste av dom, den då 44-årige Nisse Carlsson mera känd under sitt smeknamn ”Nisse blixten”, vars bror Rune var en av maskinförarna på beläggare 21, som senare på StoraEnso-tiden döptes om till beläggare 923, berättar för dom båda andra om tiden på gamla Mölnbacka-Trysil.

” Här ä pompera sôm pompe ôpp massan te silerie….”

Den av ålder näst yngsta (eller näst äldsta) den då 26-årige skiftelektikern Per-Erik ”Peo” Olsson, vars svärfar var en framstående allsvensk ishockeyspelare i Forshaga IF på 1940-talet, ser då något som glimmar i ett avkapat rör i ett hål i väggen intill. Han sträcker in handen i röret, karvar bort gammal pappersmassa och får tag i:

ETT MUNSTYCKE TILL EN SKÄRBRÄNNARE.

Där kunde historien varit slut om inte ”Peo” tillade:

”TÄNK OM VI HADE FÅTT MED EN HAND OCKSÅ”

Just i det ögonblicket skrattade vi alla tre åt det men den yngste av dom tre, den då 17-årige praktikanten, Tommy Svensson, vars mormors far var med i den stora strejken på Forshaga sulfitfabrik den 22 mars 1898 då t.o.m. militär var utkommenderad, 33 år före Ådalen, gick och tänkte på det där: Tänk om det hade varit en hand som höll i munstycket, som satt på en arm, som satt på en kropp, som var en reparatör, som hade trillat i och drunknat i ett massakar eller nånting ditåt. Detta stannade kvar i det undermedvetna men poppade upp då och då.

Vad blev kontentan av det hela då?

Jo gott folk . Jag vet inte hur många lik jag har dragit fram ur detta hål i alla mina drömmar och mardrömmar.

Tommy Svensson Forshaga i december 2006.

Epilog

Pumparna finns kvar än idag , även hålet i väggen. Pumparna stannade för gott långfredagsmorgon den 4 april 1969.

Nisse ”blixten” Carlsson avled 25/5 2003 ,74 år gammal Per-Erik ”Peo” Olsson jobbar kvar som elektriker och jag, Tommy Svensson jobbar nu som truckförare.