Många drömmar blir det…….

TJENARE FOLKET

Här kommer lite kuriosa

Prolog

Platsen är i en kulvert som finns under Tetra Paks gamla råpapperslager i Forshaga.

Det är strax efter frukost en kulen dag i slutet på november. Året är 1973. Norrmalmstorgsdramat fick sin upplösning i augusti samma år. Gamle Kungen, Gustav VI Adolf hade varit död i två månader. Olof Palme har tolv år och tre månader kvar att leva.

Tre män i gröna overaller står just då nere i kulverten. Alla tre är anställda på Tetra Pak och jobbar på elverkstaden. Den äldste av dom, den då 44-årige Nisse Carlsson mera känd under sitt smeknamn ”Nisse blixten”, vars bror Rune var en av maskinförarna på beläggare 21, som senare på StoraEnso-tiden döptes om till beläggare 923, berättar för dom båda andra om tiden på gamla Mölnbacka-Trysil.

” Här ä pompera sôm pompe ôpp massan te silerie….”

Den av ålder näst yngsta (eller näst äldsta) den då 26-årige skiftelektikern Per-Erik ”Peo” Olsson, vars svärfar var en framstående allsvensk ishockeyspelare i Forshaga IF på 1940-talet, ser då något som glimmar i ett avkapat rör i ett hål i väggen intill. Han sträcker in handen i röret, karvar bort gammal pappersmassa och får tag i:

ETT MUNSTYCKE TILL EN SKÄRBRÄNNARE.

Där kunde historien varit slut om inte ”Peo” tillade:

”TÄNK OM VI HADE FÅTT MED EN HAND OCKSÅ”

Just i det ögonblicket skrattade vi alla tre åt det men den yngste av dom tre, den då 17-årige praktikanten, Tommy Svensson, vars mormors far var med i den stora strejken på Forshaga sulfitfabrik den 22 mars 1898 då t.o.m. militär var utkommenderad, 33 år före Ådalen, gick och tänkte på det där: Tänk om det hade varit en hand som höll i munstycket, som satt på en arm, som satt på en kropp, som var en reparatör, som hade trillat i och drunknat i ett massakar eller nånting ditåt. Detta stannade kvar i det undermedvetna men poppade upp då och då.

Vad blev kontentan av det hela då?

Jo gott folk . Jag vet inte hur många lik jag har dragit fram ur detta hål i alla mina drömmar och mardrömmar.

Tommy Svensson Forshaga i december 2006.

Epilog

Pumparna finns kvar än idag , även hålet i väggen. Pumparna stannade för gott långfredagsmorgon den 4 april 1969.

Nisse ”blixten” Carlsson avled 25/5 2003 ,74 år gammal Per-Erik ”Peo” Olsson jobbar kvar som elektriker och jag, Tommy Svensson jobbar nu som truckförare.

2 Replies to “Många drömmar blir det…….”

  1. Vill bara korrigera mej själv. Uppgiften angående Nisse “blixten” Carlsson bortgång är felaktig. Han dog 2001, månad och dag är för mej obekant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *